İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Özel Eğitim Akademisi

Öğretmen Akademileri bünyesinde faaliyet gösteren Özel Eğitim Akademisi otizm spektrum bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü konulu çalışmalarını sürdürüyor.
Özel Eğitim Akademisi

İstanbul Öğretmen Akademileri Özel Eğitim Akademisi kapsamında özel eğitim yetersizlik durumlarına göre çeşitli eğitim programları yapılmaya devam ediyor.  Özel Eğitim Akademisi'nde çevrim içi ortamda haftalardır süren otizm spektrum bozukluğu eğitim programı bunlardan biri.

Otizm Spektrum Bozukluğu

Özel eğitim uygulama okulları ve sınıflarında görevli olan öğretmenler otizm spektrum bozukluğuna dair çeşitli yöntem ve stratejiler ile ilgili her hafta yeni bir konuda ders alıyor. Alanında önemli akademisyenler ile devam eden eğitimler İstanbul Öğretmen Akademileri moodle sistemi üzerinde yayımlanıyor.

Bu bağlamda Prof. Dr. Selda Özdemir "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerde Zihin Kuramı Gelişimi ve Zihin Kuramı Öğretimi" konusunu anlatırken Prof. Dr. İbrahim Halil Diken "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Aile Merkezli Çalışma Stratejileri" üzerine bir sunum yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Töret "Otizm Spektrum Bozukluğu Sözel Olmayan Sosyal İletişim Gelişimi ve Müdahalesi"  üzerine Prof. Dr. Elif Tekin ise "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerde Güvenlik Becerilerinin Öğretimi"  hakkında bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Yankı Yazgan "Otizmin Tüm Renkleri: Sosyal Biliş-Dil, Okula Uyum, Ağır ve Hafif Seyreden Otizm Spektrum Bozukluğu"nu anlattı. Prof. Dr. Barış Korkmaz "Otizm: Alanyazın ve Uygulamalar" konusunu, Prof. Dr. Binyamin Birkan "Otizmli Çocukların Sosyal İletişim Becerilerini Geliştirme: Replikli Öğretim"i ele aldı.

Özgül Öğrenme Güçlüğü

Programı tamamlayan öğretmenlerin otizm spektrum bozukluğuna dair mesleki yeterliliklerini geliştireceği öngörülüyor. Ayrıca özel eğitim, sınıf ve rehber öğretmenleri de özgül öğrenme güçlüğü ile ilgili eğitimlerine devam ediyor. Özel Eğitim Akademisi bünyesinde alanda uzman hocalardan eğitim alan öğretmenlerin disleksi, dispraksi, disgrafi ve disalkuli eğitimlerinde mesleki gelişimlerinde ilerlemesi bekleniyor.

Bu çerçevede Doç. Dr. Yılmaz Mutlu "Diskalkuli Olan Çocuklarda Görsel Düşünme ve Matematik Öğretimi" konusunu anlatırken Prof. Dr. Macid Melekoğlu "Özgül Öğrenme Güçlüğünde Okuma Güçlükleri" üzerine bir sunum yaptı. Doç. Dr. Nilay Kayhan  ise "Genel Eğitim Sınıflarında Öğretimsel Uyarlamalar" konusunu ele aldı.

Özgül öğrenme güçlüğü eğitimine dair dört farklı alanda eğitim alan öğretmenlerin eğitim içeriklerinde farklılaştırma ve uyarlama çalışmalarına daha aktif katılması ve öğretim yöntemlerinde bireyselleştirmelere dikkat çekmesi bekleniyor. Kaynaştırma eğitiminin önemi alanyazında öne çıkan durumlar arasında. Disleksi gibi özgül öğrenme güçlüğünde farklı tanılara sahip öğrencilerin oran olarak sınıflarda artış durumu yine dikkat çeken durumlar arasında. Yapılan çalışmaların ve mesleki eğitimlerin ise bu nedenle etkisi büyük. Mesleki gelişimlerini alanda uzman akademisyenlerden alan öğretmenlerin sınıflarında da konuya dair farkındalık çalışmaları yapmaları ve fark yaratmaları yapılan eğitim programlarının amaçları arasında.

Aile Eğitimi

Özel Eğitim Akademisi bu kapsamda uzaktan eğitim içerikleri ve uzaktan eğitimde özel eğitime dair aile eğitimleri de yapılıyor. Aile eğitimi ile ilgili eğitim planlamaları ile uzaktan eğitim ortamlarında kapsayıcılık üzerine duruluyor. Öğretmenlerin sınıfta öğrencileriyle buluşamadığı bu dönemde etkileşimli ve aktif pasif dengesini sağlayabildiği çevrim içi eğitim ortamlarına önem veriliyor. Bu kapsamda otizm spektrum bozukluğu ve özgül öğrenme güçlüğü olarak farklı alanlarda uzmanlaşan öğretmenlerin içerik zenginleştirme konularında ilerlemesi bekleniyor.

06-01-202106-01-202106-01-202106-01-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.