2618
14:13
24.01.2018

24-01-201824-01-2018

PROJE GEÇMİŞİ

İnsanlık tarihi boyunca teknolojik ilerlemeler ve buluşları üretim teknolojilerindeki değişimler takip etmiştir. Elektronik ve bilişim sektörlerinde yaşanan ilerlemeler; haberleşmenin hızlanması, cihazların daha küçük ve verimli üretilebilmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması da bu şekilde bir değişimi tetiklemiştir. Bu gelişmelerin yanı sıra küreselleşme sayesinde üretim, insan gücünün daha ucuz olduğu ülkelere doğru kaymıştır. Ülkeler ve şirketler de küresel boyutta yaşanan bu değişimlere ayak uydurmak zorundadır ve artan rekabet koşulları arasında rekabet üstünlüklerini devam ettirebilmek amacıyla bazı stratejiler geliştirmişlerdir. Almanya´da ilk olarak 2011 yılında Hannover Fuarı´nda kullanılan Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimleri işte geliştirilen bu stratejilerden birinin adıdır.

Aynı amaçla geliştirilen benzer birçok stratejiden biri olan Endüstri 4.0, temel olarak Bilişim Teknolojileri ile Endüstriyi bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Bilişimde yaşanan gelişmeler; artık cihazların daha akıllı, küçük ve verimli üretilebilmesi, her cihazı internete bağlayabilecek altyapının geliştirilmiş olması siber-fiziksel sistemler diye adlandırdığımız işlemcisi, sensörleri olan ve ağ üzerinden haberleşebilen küçük bileşenleri üretebilmemizi mümkün kılmıştır. Ayrıca düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar üretebilmemiz ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerini kolayca öğrenip uygulayabilmemiz siber fiziksel sistemlerin yaygınlaşabilmesini sağlayacaktır. Bu sayede sensörlerin kullanımı da yaygınlaşacak ve üretim aşamasındaki tüm süreçleri takip edebilmemiz mümkün olabilecektir.

Yeni endüstriyel devrim “Endüstri 4.0” ile teknolojide gelişmiş firmalar, toplumlar, teknolojik gelişmeleri üretimlerine aktarıp daha akıllı fabrikalar kurmak istemektedirler. Bu akıllı fabrikalar, bilgi ve tecrübe  düzeyi yüksek insanlarca kurulacak ve işletilecektir.

“Öğrenci gözü ile Endüstri 4.0” yarışması, sonraki yıllarda endüstrinin bu konudaki taleplerini karşılayacak olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin (MTAL) ilgili bölümlerinde okumakta olan öğrencilerin ilgilerini Endüstri 4.0’a çekmek, konu hakkında onları araştırmaya teşvik etmek ve yaratıcılıklarını kullanarak sergilenebilecek görsel, işitsel ve/veya yazılı eserler yaratmalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

 

Bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek “Öğrenci Gözü ile Endüstri 4.0” yarışması, İstanbul’da yapıldı. Öğrencilerin yarattıkları proje eserleri detaylı olarak anlatan videolarını ve Eser Sunum Dosyalarını 21/04/2017 tarihine kadar paylaşmalarının ardından, Müdürlüğümüz Yetkilisi, alanında uzman MEB personeli, Vakıf, Sanayiciler ve Akademisyenlerden oluşan Seçici Kurul tarafından değerlendirildi. Finale kalan eserler, 24/05/2017 tarihinde Final Yarışması alanında öğrenciler tarafından sergilenip  sunuldu.  Aynı  gün  yapılan  mini  konferans “Endüstri 4.0”’ın ardından gerçekleşen ödül töreni ile kazanan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

 

Öğrenciler bireysel veya en fazla 3’er kişilik gruplar halinde yarışmaya katıldı.

Çalışmaların paylaşılması, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla finale kalan eserlerin sergilenmeleri için yarışma alanında stantlar kuruldu. 

PROJE PAYDAŞLARI

(TEGEV) Teknoloji Geliştirme Vakfı

PROJENİN HEDEF KİTLESİ

Müdürlüğümüze bağlı Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri öğrencileri

PROJENİN AMACI

Öğrenci Gözü ile Endüstri 4.0, Meslekî ve Teknik Anadolu Liselerinin (MTAL) ilgili bölümlerinde okumakta olan öğrencilerin ilgilerini Endüstri 4.0’a çekmeyi ve onların yaratıcılıklarını kullanarak sergilenebilecek görsel, işitsel ve/veya yazılı eserler yaratmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

 

 

Yayın Tarihi: 24.01.2018