Çalışmada ailenin ve çocuğun henüz fark edemediği, zamanla yerleşen ve daha ileri boyutta rahatsızlık vermesi muhtemel duruş ve yürüyüş bozukluklarının eğitim verilen beden eğitimi ve spor öğretmenleri tarafından tespit edilip kayıt altına alınması, veliye yönelik bilgilendirme yapılması ve ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirme yapılması planlanıyor.
Çalışmanın kurumsal iş birliği görüşmeleri neticesinde aralarında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Fuat Bilgili, Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci, Arş. Gör. Uzman Fizyoterapist Berna Karamancıoğlu ve Arş. Gör. Uzman Fizyoterapist Beyzanur Dikmen Hoşbaş'ın bulunduğu eğitim ve danışma kurulu oluşturuldu.
Pilot uygulama okulu olarak belirlenen Anadolu Yakasında Üsküdar Altunizade Hafize Özal Ortaokulu ve Avrupa Yakasında Bağcılar Akyiğit Ortaokulu kadrolu beden eğitimi ve spor öğretmenleri, eğitim ve danışma kurulunca belirlenen fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü uzmanlarınca eğitime alınarak ölçme ve değerlendirme yöntemlerini pratik yapmaları sağlandı.
Pilot uygulama okullarında sadece 5. sınıf öğrencilerine yönelik planlanan ön tarama öncesinde veli ve öğrencilerin bilgilendirilmiş gönüllü onamları alındı ve taramaya ilişkin gerekli bilgilendirmeler yapıldı. Ardından ön taramaya yönelik hazırlıklar yapılarak gerekli malzemeler temin edildi.
Çalışmayla ilgili değerlendirmede bulunan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, önümüzdeki süreçte çalışmaların aşama aşama ilerleyeceğini; başlatılan projede güzel sonuçlar alınacağına inandığını belirterek paydaşlara, katkısı olan akademisyen, koordinatör, yönetici ve öğretmenlere teşekkürlerini iletti.
Çalışma İki Aşama Olarak Planlandı
Çalışmanın ilk aşamasında ortaokul 5. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan ön tarama ile ailenin ve çocuğun henüz fark edemediği zamanla yerleşen ve daha ileri boyutta rahatsızlık vermesi muhtemel olan duruş ve yürüyüş bozukluklarının tespiti sağlanacak.
Tespit edilen olası vakalar ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilecek. Okullarda tespit ve takip sürecinin sürekliliğini öğretmen güvenilirliği ile sağlanacak olması önemli bir kazanım olarak öne çıkıyor. Öğretmen takibinde ve aile iş birliğinde süreç öğrenci mezun edilene kadar gözlenebilecek. Ayrıca ön tarama sonrası bazı öğrencilerin İstanbul Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Yürüme Analizi Laboratuvarına yönlendirilmesi ve detaylı değerlendirme yapılması planlanıyor.
Çalışmanın ikinci aşamasında ise ön tarama eğitimi alan beden eğitimi ve spor öğretmenlerine "Düzeltici ve Koruyucu Egzersizler" eğitimi verilmesi planlanıyor. Olası postüral bozuklukların tespit edildiği öğrenciler de dahil olmak üzere tarama yapılan sınıftaki tüm öğrencilere uzman görüşü alınarak bazı fonksiyonel egzersizler belirli aralıkta ve yoğunlukta beden eğitimi ve spor öğretmenleri tarafından yaptırılması; uygun görülen fonksiyonel ev egzersizlerinin veli görüşmeleri ile aileye aktarılması çalışmanın amaçları arasında yer alıyor.