Page 388 - Arge Bülteni Temmuz 2019
P. 388

BESLENME ÇANTASI ATÖLYE ÇALIŞMASI

































             Beslenme  davranış  değişikliği,  sağlıklı  ve  dengeli  beslenme  atölye  çalışması,      çocukların  beslenme
           davranışlarını değiştirmeyi amaçlıyor.

             Türkiye genelinde okulların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında teşvik edilmesi, bu konuda yapılan iyi
           uygulamaların  desteklenmesi  ile  okul  ortamı  ve  öğrenci  sağlığının  geliştirilmesi  amacıyla  bir  dizi  çalışma  yürütülüyor.
           Obezitenin önlenmesi için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının geliştirilmesine yönelik ilgili paydaşlarla koordineli bir şekilde
           mevcut programlar yaygınlaştırılıyor ve ilave düzenlemeler yapılıyor.

             Bu çerçevede hayata geçirilen çalışmalar arasında “Beslenme Çantası Atölye Çalışması” da yer alıyor.  İstanbul’un 10
           değişik ilçesinin birer devlet okulunda, her bir okulda 4. sınıflara ait 2’şer şube olmak üzere toplam 20 sınıfta “Beslenme
           Çantası Atölye Çalışması” pilot uygulaması yapıldı.

             Çalışmanın Hedefleri
             Çocukların beslenme davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan beslenme davranış değişikliği ve sağlıklı ve dengeli beslenme
           atölye çalışması, beslenme uzmanı Prof. Dr. Taylan Kümeli tarafından geliştirildi. Çalışmayla şunlar hedefleniyor:

             Öğrencilerin,  fiziksel  ve  zihinsel  büyüme  ve  gelişiminin  desteklemesi,  okulda,  sporda  ve  günlük  hayatta  başarının
           arttırılması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek, basit ve ağır (kalp, kanser, diyabet vb.) metabolik hastalıklara ve her geçen
           gün dünyada ve Türkiye’de hızlı bir şekilde artan obeziteye karşı önlem almak ve uzun vadede korunmalarını sağlamak.
           Daha da önemlisi onların hayatları boyunca kendilerine yeter, sağlıklı gıda tüketen ve benlik duygusu yüksek birer birey
           olmaları.
             Atölyede Öne Çıkan Konular

             Yaşam  kalitesinin  yükseltilmesi,  yeterli  eğitim  almış  sağlıklı  nesiller  yetiştirilmesini  sağlamak  amacıyla  başlatılan
           atölyede sağlıklı beslenmeye yönelik farkındalığın artırılması amacıyla etkinlik ve faaliyetler gerçekleştirilecek. İlkokul 4.
           sınıf seviyesinde 7 hafta süresince, haftada tek seans olarak verilen  atölye çalışmasında sağlıklı beslenme öne çıktı.

             Ana besin grupları; tahıl, süt grubu, su, meyve, sebze, su ve protein. Ayrıca yağ, tuz, lif, tohum, vitamin, mineral gibi
           konular  da  öğrencilerle  paylaşıldı.  Sebepleriyle  birlikte  sağlıklı/sağlıksız  ayırımı  üzerinde  durulacak,  sağlıksızın  yerini
           alabilecek sağlıklı ama lezzetli gıdalar öne çıkarıldı. Gıdaların ne zaman ve nasıl tüketilmesi gerektiği, kahvaltı, öğle yemeği,
           akşam yemeği ve ara öğünlerin hangi gıdalardan oluşması, porsiyon kontrolü, etiket okuma, gıda güvenliği, basit reçeteler,
           fiziksel aktivitenin önemi ve gerekliliği de ihmal edilmedi



                                                                          AR-GE B LTENİ ’19                  387
   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393