TÜRK-İSLAM BİLİMİ VE DÜŞÜNCESİ AKADEMİSİ
256
18:13
30.07.2021

Tarihin en zor meydan okumasıdır medeniyet birikiminin farkında olmamak. Günü ihmal etmeden arşivlerin kendine sakladığı zenginliklerin keşfine çıkan Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Akademisi felsefe, inanç, kültür tarihi,  medeniyet, bilimler, başta olmak üzere tüm disiplinlerde düşünürlerin ortaya koyduğu birikimleri ele aldı. 

Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Akademisi bu dönemdeki çalışmalarına Doç. Dr. Enis Doko'yla başladı. Din ve bilim ilişkisi üzerinden meselenin güncel yansımalarına değinilen ders çok verimli geçti. Ardından Dr. Savaş Barkçin "Osmanlı Aklı" başlıklı sunumunda geçmişten geleceğe medeniyet perspektifi nasıl olur ve bunun uygulamadaki örnekleri nelerdir konularını anlattı.

Doç. Dr. Baha Zafer "Einstein ve Sınırları Aşmak" başlıklı dersinde düşünce ufkumuzda yeni pencereler açtı. Ardından yine aynı hocamız görecelik üzerinden kuantum teorisine de göndermeler içeren sınırları zorlayıcı ve çok değerli bir sunum yaptı. Prof. Dr. Muharrem Kesik, Selçuklu özelinde Türk-İslam medeniyet anlayışını kurumlar üzerinden ele aldı. Dr. Salih Uçak'tı. "Eski Türk İnançları ve Onların Anadolu'daki Dinî-Kültürel Yansımaları" başlıklı sunumunu iki hafta sürdürdü.

Prof. Dr. Yalçın Çetinkaya, Prof. Dr. Nabi Avcı, Mevlana İdris'le Ramazan ayında yapılan söyleşiler dinleyenleri başka bir iklime taşıdı. Dr. A. Sefa Özkaya ise Topkapı Sarayı üzerinden büyük bir medeniyetin seyreltilmiş bir şekilde saraya nasıl yansıdığını anlatmaya çalıştı. "Medeniyetler Yolu" başlığıyla İsmail Erdoğan rehberliğinde tarihî Divanyolu'nda sanal bir gezi yapıldı. Kültür tarihçisi Hasan Eren Ulu, tarihteki en iyi eğitim-öğretim müesseselerinden Enderun mektebini anlattı. 

Yayın Tarihi: 30.07.2021