1844
02:18
08.03.2022

08-03-2022Ataşehir'de İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından seçilmiş okullarda asgari olarak iyileştirmeler yapılarak okullarda enerji üretimi ve tasarrufuna gidilmesi ve okullarda çevre bilinci ve iklim değişikliği ile ilgili eğitimler verilmesi amacıyla "Temiz Okul Temiz Enerji Projesi" tanıtım programı düzenlendi. Programa; İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Aydın, Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, Bahçeşehir Anaokulu Müdürü Macide Işık, İstanbul Fen ve Doğa Okulları Koordinatörü Ayşin Kahramantekin, katıldı. Ataşehir Şehit Öğretmen Hasan Akan İlkokulunda düzenlenen projenin tanıtımında konuşan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, bu dönemde özellikle yenilenebilir enerjiyi okullar, kurumlar ve toplumsal hayatta önemsemek gerektiğini söyledi.  Yazıcı, "Temiz Okul Temiz Enerji projesinde 39 okul belirledik. Projemizi Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul'umuzda da örnek olabilecek şekilde yürütmeye başladık" dedi.

39 ilçede birer pilot okul belirlendi

Proje kapsamında 39 ilçede birer pilot okul belirlendi, bu okulların altyapılarında iyileştirme hazırlıkları başladı. Seçilen okullardaki öğretmenlere İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Bölümü iş birliği ile eğitim verilmesi planlanıyor.

Programda değerlendirmelerde bulunan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, "Meslek okullarımızdaki şu anda uygulanan yenilenebilir enerjinin bütün okullarımızda uygulanması için mevcut olan kendi kendimize yetebileceğimiz enerji üretiminin ve enerji kullanımının önünü açma noktasında birlikte çalışmaya başlıyoruz. Millî Eğitim Bakanlığımız Türkiye genelinde her ilçemizde bu kapsamda yer alacak birer okul belirledi. Bu yüzden İstanbul'umuzda bunu geliştirebileceğimiz, olanaklarını birlikte büyütüp daha sonrada bu okullarımızı diğer okullarımızı gezmek, tanımak, örneklerini kendi bünyesinde değerlendirdikten sonra okullarımıza taşıyacağımız 39 okul belirledik. Bunların hepsi ilkokul. Çocuklarımızın eğitim kademesi itibariyle de özellikle istenen davranışlarımızı birlikte geliştirmek adına ilkokullar seviyesinde Türkiye genelinde belirleme çalışması yapıldı. Biz de bu çerçevede özellikle hem içinde bulunduğumuz bu yeni dönüşümde, çok yönlü olarak doğanın çevrenin yenilenebilir enerjinin, iklim değişikliğinin hem ders müfredatlarımıza girme aşamasında olduğu, ve mevcut olan müfredatlarımızdaki hedef ve kazanımlarımızı da çok daha üst düzeyde okullarımızda uygulayabilmek için bu çalışmamızı, projemizi Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul'umuzda da örnek olabilecek şekilde yürütmeye başladık" dedi.

Salgın sürecinin ilk başladığı günlerde birçok ülkenin sınırlarını kapattıktan sonra kendi kendisine yetme çabasına girdiğini dile getiren Yazıcı, "Ülkemizde de Millî Eğitim Bakanlığımız çok stratejik bir kararla meslek okullarına hızla çok yönlü ekipman ve makine desteği sağladı. Bu destek, meslek okullarındaki çok kıymetli meslektaşlarımızın emekleriyle birleşmek suretiyle bizim Millî Eğitim Bakanlığında belki Türkiye'deki en önemli yaygın teşkilatın, kendi maske ve kendi temizlik ürünlerini en başta üretme imkânını sağladık." diye konuştu.

"Okulların kendi kendilerine yetecek enerji üretimini ve kullanımını sağlamalarını istiyoruz"

Meslek okullarındaki yenilenebilir enerji üretimini bütün okullarda yaygınlaştırıp okulların kendi kendilerine yetecek enerji üretimini ve kullanımını sağlamak istediklerini kaydeden Yazıcı, okullarda yağmur depolama sistemleri kurmak, enerjilerini üretecek güneş enerji santrallerinin sistemlerini oluşturmak, ampulleri ve bataryaları fotoselli yapmak istediklerini ifade etti ve şöyle devam etti:

"Okul içerisinde kendimiz üretebildiğimiz enerjiyi ve kullandığımız doğal gaz, su ve elektriği bizzat öğrencilerimizin panoları vasıtasıyla kapalı devre televizyonlarla gerekse meslek liselerimizin elektrik-elektronik bölümleriyle birlikte geliştireceğimiz pano sistemleriyle her an öğrencilerimizin görüp bu konuda farkındalık sağlayabilecekleri bir formata dönüştürmek istiyoruz. Bunu okullarımızda da yaygınlaştırmak ve okul bahçelerimizi daha yeşil, daha yaşanılacak bir hale getirmek, beton metrekaresini sınırlandırmak ve en zor alanlarda bile 'Acaba farklı ne yapabiliriz, doğayla çocuklarımızı nasıl daha iç içe kılabiliriz?' Bunlar üzerinde çalışmalar yapmak istiyoruz."

 08-03-2022

Yayın Tarihi: 08.03.2022