İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"TEMEL EĞİTİMDE 10 BİN OKUL" PROJESİ ÖĞRETMEN EĞİTİMLERİ

İstanbul Öğretmen Akademileri Doğa ve Fen Akademisi tarafından "Temel Eğitimde 10 Bin Okul" Projesi kapsamında öğretmenlere çevrim içi "Almanya ve İsviçre'de Doğa ve Orman Okulları" eğitimi verildi.


Bakanlığımızca, okullar arası başarı ve imkân farklılıklarını azaltmak ve eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilen "Temel Eğitimde 10 Bin Okul Projesi" kapsamında öğretmen eğitimleri de devam ediyor.

İsviçre'nin başkenti Zürih'ten canlı bağlantıyla gerçekleşen eğitim, Zürih Bern Eğitim Müşavirliğine bağlı okullarda Doğa Pedagogu Koordinatörü olarak görev yapan Emine Sarı tarafından verildi. Eğitime, Türkiye'nin çeşitli illerinden çok sayıda öğretmen katıldı.

 Ülkemizin birçok ilinden farklı branşlarda öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen çalışmada doğada yapılacak etkinliklerin çocukların duygusal çeviklik kazanmasını sağlarken doğaya saygılı, doğayı koruyan bilinçli nesillerin yetişmesine yardım edeceği vurgusu yapıldı.

Eğitimde doğa pedagojisi, doğada etkinliklerin yapılmasının neden önemli olduğu, öğrencileri ormanlık araziye götürürken alınması gereken önlemler ve risk analizlerine değinildi.

Çocuklara kendi gözlem ve deneyimleri ile araştırma ve keşfetme imkânı sağlayan doğa ve fen etkinliklerinde çocuklarda yaradılıştan gelen merak duygusu ve keşfetme dürtüsü, projeler ve deneylerle desteklenip geliştirilmesinin önemi vurgulandı.

Okul dışı öğrenme ortamlarından doğada verilen eğitimler sayesinde, çocukta doğaya karşı sevgi, sorumluluk alma, takdir etme, takdir edilme, koruma, devamlılığını getirme gibi çocuğu başarıya ve sağlıklı bir birey olmaya yönlendirecek duyguların geliştirilmesinin eğitim sistemi bakımından değerine dikkat çekildi. Çocuklara kalıp bilgi vermek yerine zengin bir ortam hazırlamanın üzerinde duruldu.

Öğrencilerin doğayı keşfe çıkarak daha yakından tanıması, saygı duyması, doğayı kullanarak doğal yaşamı ve çevreyi anlamasının önemi üzerinde durulan eğitimde okul dışı öğrenme ortamlarının öğrencilere yaparak yaşayarak öğrenme fırsatı sunduğu ve beş temel duyunun kullanmasına imkân tanıdığına dikkat çekildi.

Almanya ve Zürih'te öğretmenlerin bu eğitime çıkmadan önce bölgedeki güvenlik birimlerinin haberdar edildiği, öğretmenlerin mutlaka iki yılda bir ilk yardım eğitimleri aldıklarına değinildi. Eğitimde, öğrencilerin ormanı tanıyabilmesi için bu eğitimlerin 2 yıl boyunca aynı bölgede gerçekleştirilmesinin İsviçre ve Almanya'da zorunluluk olduğu söylendi ve ormanlık alanlarda uygulamaların nasıl olacağına dair bilgiler paylaşıldı.

Görüş ve önerilerle son bulan eğitimin, öğretmenlerden gelen yoğun talep üzerine Zürih'ten gerçekleştirilecek canlı yayınla 12 Mayıs'ta tekrarının yapılması planlanıyor.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.