Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, ölümünün 3. yıldönümünde Gülhane Parkı'ndaki mezarı başında anıldı. Anma töreni, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ve Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlendi. Anma törenine, İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mahmut Ak, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Eren, Üsküdar Kaymakamı Sayın Murat Sefa Demiryürek, İBTAV Başkanı Sayın Mecit Çetinkaya, İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Sayın Bilal Erdoğan, İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Sayın Ethem Sancak, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Coşkun Yılmaz, Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Hilmi Türkmen, Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Haydar Ali Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı. Anmada Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.
Daha sonra Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Kütüphanesi'nde düzenlenen Genç Bilim İnsanları Makale Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi. Törende dereceye girenlere öğrencilere ödüller verildi.
Fuat Sezgin'in Değeri
Anma töreninde konuşan İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan, "Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kişiliği, ilme ve bilime olan tutkusu, çalışma disiplini ve ülkesine olan bağlılığı herkese örnek olacak nitelikte. Yani biz hocamızı hayattayken görmüş olmasak böyle insanlar var mı dendiği zaman herhalde yok deriz. Fuat Sezgin'i erken yaş gruplarının da doğru tanınmasını arzu ediyoruz. Fuat Sezgin gibi bir adamın yolunda giden çocuklarımız olsa, sanıyorum ki Türkiye olarak yeniden insanlığa umut, yeniden bilimlerin en ön noktasında yürüyen bir millet oluruz." dedi.
Prof. Dr. Fuat Sezgin'in ülkesiyle olan barışını Cumhurbaşkanımızın önderliğinde sağladıklarını söyleyen Erdoğan, "Prof. Dr. Fuat Sezgin, 1960 Darbesi'nden sonra ülkesine kızgın olmasına rağmen, 147 akademisyen içinde bulunup, üniversitelerden herhangi bir sebep olmaksızın atılanlardan olmasına rağmen ülkesine küskünlüğünü sineye çekti. Prof. Dr. Fuat Sezgin bu müzeyi ve kütüphaneyi gördüğü zaman 'Ülkem beni göndermişti ama ülkem beni yeniden kazandı.' noktasına geldi. O yüzden Prof. Dr. Fuat Sezgin, Frankfurt'taki kitaplarını getirme kararı verdi." diye konuştu.
Çalışma Azmiyle Rol Modelidir
Fuat Sezgin'in çalışmalarına dikkat çeken İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı onun bilime olan tutkusu, çalışma disiplini ve ülkesine bağlılığının çok önemli olduğunu kaydetti. Yazıcı Sezgin'in çalışma azmi, okuma kültürü, kişiliği ve bilim tarihindeki başarılı çalışmalarıyla çığır açan bir bilim insanı olduğunu belirtti.
Fuat Sezgin'in ortaya koyduğu eserlerin, bilim tarihinin yazılmasında çok köklü dönüşümler meydana getirdiğini vurgulayan Yazıcı "Fuat Sezgin'i yakından bilen onun derdini bu kadar yakından hissedenlerin konuşmasının ardından benim konuşmamın çok kıymetli olacağının düşünmüyorum. Ancak burada görevimizin çok daha büyük ve kıymetli olduğunu fark ettim. Öğrenci ve öğretmenlerimizi bu konuda çok iyi yetiştirmek için hiçbir dakikamızı boşa geçirmeden onun gibi insanları rol modeli kılmamız lazım. Türkiye'nin geleceği için bunu özellikle deklare etmek isterim. Onu şükranla ve rahmetle anıyorum. Vakfın başkanı başta olmak üzere değerli üyelerini canı gönülden takdir ediyorum. Vakfın çalışmalarına katkı sağlayan bütün insanlara da şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.