ÖZEL KURSLARDA SÜREÇ GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ
448
20:57
11.06.2022

 

Çalıştaya Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Sayın Ömer İnan, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Yaygın Eğitim ve Barınma Hizmetleri Daire Başkanı Sayın Ceyhun Ay İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Levent Şahin ve İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü'nden il/ilçe düzeyinde yöneticiler, maarif müfettişleri, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin şef ve memurları, özel çeşitli kursların kurucuları ve kurucu temsilcileri, yöneticileri, usta öğreticileri, resmi okul ve kurumların yönetici ve öğretmenleri katıldı.  

Çalıştayda konuşan Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Sayın Ömer İnan, tüm dünyayı etkisi altına alan salgında en büyük yarayı eğitim sektörünün aldığını söyleyerek sözlerine başladı. İnan, "2021-2022 Eğitim Öğretim yılında hem Sayın Bakanımızın bu konudaki iradesi hem il, ilçe okul, öğretmenlerimiz, kursiyerlerimiz sizlerin çabasıyla çok şükür ki eğitim öğretime ara verilmeyen bir yıl yaşadık." dedi.

08-06-2022

"Biz birlikte düşünelim"

Salgın sonrasında gerek çocuk kursiyerlerde gerek yetişkin kursiyerlerdeki düşünce ve davranış değişikliğine vurgu yapan İnan, "Hep beraber el birliğiyle bu sosyal ve davranış kaybını birlikte kapatacağımızı düşünüyorum." dedi. Konuşmasına devam eden İnan şunları söyledi: "Bu konuda hem öğretmen arkadaşlarıma çünkü başta onlar bu sorumluluğu yürütüyorlar. Tabii bu bağlamda ülkemiz bu sene çok güç ve zor bir yoldan geçti. Dolayısıyla tüm bu sürece katkı sağlayan arkadaşların hepsine teşekkürlerimizi, şükranlarımızı Bakanlığımız adına, genel müdürlüğümüz adına sunuyorum. Yine 2021-2022 eğitim öğretim sürecinde çok ciddi bir kazanım daha oldu. Öğretmenlik Meslek Kanunu hayata geçti. Öğretmen arkadaşlarımız dikey hiyerarşi yerine yatay hiyerarşide yükselerek çok sevdikleri sınıflardan ayrılmayarak ve çok istedikleri statü ve mali kazançlarını arttırarak o sınıflarda, kara tahtanın önünde ya da artık akıllı tahtanın önünde görevlerini yürütmeye devam edebilecekler. Bu durumda hem salgın sürecinde eğitim öğretim devam etmesi, hem de meslek kanununda öğretmen arkadaşlarımıza birtakım katkıların sağlanması resmi okullarda olduğu gibi özel okullarda, özel sektörde bundan önemli payını aldık. Biz yönetmelikte resmi ve özel okul ayrımı yapıyoruz. Ama şunu biliyorum ki özel kurumlar kamu adına eğitim öğretim hizmetini yürüten kurumlar. Biz burada resmi ve özel ayrımından mevzuat dışında başarıları, farklılıkları öne çıkan uygulamaların göstererek evet özel kurumlar bu konuda daha iyi adım atıyorlar diyebilmek istiyorum. En azından Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğünü yürüttüğüm sürece bu iyi örnekler bize çok iyi gelecek.  İkinci olarak şunu ifade etmek istiyorum. Genel müdürlüğümüze bağlı "Biz Birlikte Düşünelim" mottosuyla hareket edeceğiz. Yani kamu tarafı olarak bir karar verip öğrenciler bunu uysun. Kurslar da bunu uygulasın gibi bir sert bir çizgimiz yok. Birlikte düşüneceğiz kamu ne düşünüyor? Uygulayıcılar, taşra teşkilatındaki mesai arkadaşlarımız ne düşünüyor? Bunu uygulayan kurum sahipleri, kurs sahipleri hatta sınıfta masada dersini anlatan öğretmen arkadaşım ne düşünüyor? Bunların hepsini birlikte değerlendirelim. Ve süreçlere ilişkin sadece kurslar için değil, süreçlere ilişkin iyileştirme adına ne yapabileceksek katkıda sunalım."

 

08-06-2022

"Türkiyede çalıştay doğru yönetilirse yapılan diğer bütün bilimsel çalışmalardan çok daha etkili oluyor."

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Levent Şahin çalıştayda yaptığı açılış konuşmasına gerçekleştirilecek olan özel kurslarda süreç geliştirmeye çalıştığımız çalıştayın sonuçlarının hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerine başladı. Sonuç odaklı, çözüm odaklı ve esasen ilgili konunun doruklarına kadar hissedildiği bir çalıştay olmasını dileyen Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın farklı ülkelerinde de olmak üzere yaklaşık olarak ulusal ve uluslararası yirminin üzerinde çalıştay yürüttüm ve çok enteresandır şunu gördüm Türkiyede çalıştay doğru yönetilirse yapılan diğer bütün bilimsel çalışmalardan çok daha etkili oluyor. Çünkü biz bilimsel konferansta, sempozyumlarda, hepsi çok önemli ve değerli olmakla birlikte diğer alanlarda da hepsi çok önemli ve değerli olan çalıştayda ortaya çıkması muhtemel olan sonuçların uygulanabilirliğinin çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla böyle güzel bir mekânda güzel bir İstanbul sabahında toplandığımız bugünde çok iyi çıktılar elde edeceğimizi düşünüyorum. Yabancı dillere hazırlık kurslarımız var. Mesleki eğitim kurslarımız var. Kişisel gelişim kursları var. Çok bol miktarda sanat, estetik ve sanatın diğer alanlarına ilişkin kurslar var ki bugün burada sanat alanının çok fazla olduğunu görüyoruz ki bence bunu çok iyi bir gelişme. Aslında tüm bu kurslara topyekun olarak baktığımızda iş biraz da kişisel gelişimin devamlılığı Hayat boyu öğrenme perspektifi gibi yerlere gidiyor. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren tüm dünyada konuşulan hayat boyu öğrenmenin Türkiye'de de özellikle son 20-25 yıl gibi bir zaman dilimi içerisinde değişik mecralarda çok doğru ve çok nitelikli kullanıldığı sonucuna ulaştırıyor bizi." Hayat boyu öğrenme ile ilgili konuşan Şahin şunları ifade etti: "Toplum içerisinde belki de arzu etmiş olduğun eğitimi alamamış, kendini değişik alanlarda geliştirmek isteyen insanların yetkinliklerini geliştirmek üzere verilen kurslardan bahsediyoruz. Bu kısım son derece önemli. Yetkinlikler.  21. yüz yılın iş dünyasının aradığı yetkinlikler. Tüm dünya şu anda bu konuları konuşuyor ve bunları sadece örgün öğretim sisteminin içerisinde, yüksek öğretimde dahil ediyorum, bu mevcut yapıyla verilmesi mümkün değil. Dolayısıyla tüm dünyada da gerçek manada geliştirilen hayat boyu öğrenme eğitimlerinin Türkiyede de çok iyi bir noktaya geldiğini görüyoruz."

Çalıştay açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, gerçekleştirilen çalıştayın Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğünün özel kurslarla üstlendiği çok önemli görevlerden bir tanesi olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Özel kurslarla ilgili olarak bu uygulamalar 2020 yılında başladı. Biz bu alanla ilgili olarak mevcut olan 26 ilçemizde yaklaşık 40 programda sınav uygulamaları yaptık. Buradan bizler için de yeni olan deneyimler elde ettik. Burada uygulanan sınavlarda uygulanan yeni yöntemlerden ortamlara kadar sınav yapıcılarımızın bu alanla ilgili beklentilerini dinledik, birlikte notlar aldık ve bunların üzerinde alan çalışmaları yaptık. Devam eden süreçte de 15 ilçemizde bizzat yine sizlerle ve bu alandan etkilenen herkesi bir araya getirip veri toplamaya çalıştık."

08-06-2022

"Uygulamacıların kendi düşüncelerini bizzat yansıtabilecekleri bir çalıştay"

Gerçekleştirilen çalıştayın diğerler çalıştaylardan bazı yönleriyle farklı olduğunu ifade eden Yazıcı, bu çalıştayın sadece akademik olarak oluşturulmuş bir çalıştay değil bizzat uygulamacıların kendi düşüncelerini yansıtabilecekleri ve bu yansıttıkları düşüncelerle de özellikle İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünde uygulanan uygulamalar ve beraberinde Millî Eğitim Bakanlığımızın Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğümüzün de buradan çıkan sonuçlar ve deneyimlerle de tekrar üzerinde çalışabileceği,  farklı sonuçları değerlendirdiğinde de toplu bir sonuç elde edebileceği bir çalıştay olduğunu ifade etti. Çalıştayın bu sebeple sınırlı sayıda etkin katılımcı ile gerçekleştiğini söyleyen Yazıcı, "Katılımcılarımız bu alanda uygulamayı yapan şube müdürlerimizden organizasyonu yapan müfettişlerimizden usta öğreticilerimizden öğretmenlere kadar bizzat hep bu sürecin içinde olan uzmanlar. Özellikle burada birlikte samimiyetle üzerinde konuştuğumuz hususları, problemleri, doğru tanımları çözüm yollarıyla beraber konuşabilirsek iyi bir yol haritası ortaya koyabilirsek bu işten en fazla etkilenenler olarak süreci çok daha iyi yönetebileceğiz. Bu çalışma elde edeceğimiz çıktılar açısından son derece önemli." dedi.

Çalıştay öğleden önce ve sonra olacak şekilde iki oturumla sona erdi.

 

08-06-202208-06-202208-06-2022

 

 

 

 

 

Yayın Tarihi: 11.06.2022