İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şubesi İstanbul ili genelinde bulunan 16 özel eğitim anaokulunda doğal afet bilinci eğitimine başlattı.
Eğitimin tanıtımı niteliğinde olan okul koordinatörleri toplantısı İl Millî Eğitim Müdürlüğü İstanbul Salon'da gerçekleştirildi. Her okuldan katılım sağlayan Özel Eğitim öğretmenleri ile Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerine programın tanıtımı yapıldı.
Doğal afet, en geniş anlamı ile insanlara zarar veren doğal olaylara denir. Başka bir ifade ile can ve mal kaybına yol açan doğal olaylardır. Afetin ilk özelliği doğal olması, ikincisi can ve mal kaybına neden olması bir diğeri ise çok kısa zamanda meydana gelmesi ve son olarak da başladıktan sonra insanlar tarafından engellenememesidir. Bazı afetlerin yeryüzünün nerelerinde daha çok olduğu bilinmektedir.
Doğal afetlerden önemli ve tedbirin en üst düzeyde alınması gerekeni depremdir. Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Depremlerin büyüklüklerine göre yer yüzeyinde verdiği hasar çok yüksek oranda can ve mal kaybına yol açmakta, sosyal hayatı ve ülkenin ekonomik durumunu felç etmektedir. Depremin olacağını önceden tespit eden cihazlar veya yöntemler henüz bulunamamıştır. Bu nedenle, depremle iç içe yasayan ülkeler depremin yaratacağı olumsuz etkilere karşı hazırlıklı olmak zorundadır. Ülkemiz topraklarının %92'sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun da %95'inin bu bölgeler üzerinde yaşadığı bilinmektedir. Bu da bize, ülkemizde bu konu ile ilgili hazırlık çalışmalarının sürekli ve etkili olarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Özellikte yakın gelecekte gerçekleşmesi beklenen olası Marmara depremi için insanlarımızın hazırlık yapmaları gerekmektedir.
Özel Eğitim öğrencilerinin deprem başta olmak üzere doğal afetlerde kendilerini koruma bilinci, öz yeterlilik becerilerini geliştirme, doğal afetlerin farkında olmalarını sağlama amacıyla verilecek eğitimin ön hazırlıklarının konuşulduğu toplantıya katılan koordinatör öğretmenlere, programın ilk bölümünde öğrenci ve veli eğitimlerinin; ne zaman, nasıl, hangi yöntemlerle yapılacağı aktarıldı. Aynı zamanda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Şubesi tarafından hazırlanan etkinlik dosyası da katılım sağlayan öğretmenlerle paylaşıldı.
Programın ikinci bölümünde Kadıköy Şöhret Kurşunoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Özel Eğitim Öğretmeni ve AFAD Yönetim Kurulu Üyesi Dilber Çelik, doğal afetler sırasında yapılması gereken unsular ve alınması gereken önlemler ile ilgili kısa bir seminer gerçekleştirdi. Özel Eğitim Anaokullarında gerçekleştirilecek ve 2022 Haziran ayı itibariyle tamamlanacak olan eğitimler, sonrasında Özel Eğitim Uygulama Okulları ve Özel Eğitim Meslek Okulları ile de buluşacak.