Özel Eğitim Akademisinin bu hafta Sağlık Bakanlığı Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanı Sayın Prof. Dr. Onur Burak Dursun'u ağırladı. Yapılan söyleşide Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışmaların yanında geleceğe yönelik planlamalara yer verildi.
Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanlığı
Türkiye'nin otizmle mücadelede kendi modelini geliştirerek son yıllarda önemli bir yol aldığı, 1 milyon 800 bin çocuğun erken otizm bulguları ile takibe alınarak bunlardan 10 bin kadarının erken dönemde yardım almaya başladığı belirtildi.
Prof. Dr. Onur Burak Dursun, Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanlığının 2020 yılı Ocak ayında Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulduğunu hatırlattı. Dursun "Bilimsel kaynaklarda önerilen yöntemler çok işlevsel değil. Biz 2015 yılında Atatürk Üniversitesinde interaktif, video temelli otizm eğitimi geliştirdik. Sistemin işlerliğini tıp fakültesi öğrencilerimizle test ettik. İl Sağlık Müdürlüğü ile iş birliği hâlinde küçük gruplarla, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile eğitimler planladık. Bu uygulama başarılı olunca Sağlık Bakanlığımız uygulamayı tüm ülkeye yayma kararı aldı. Her ilde çocuk ergen ruh sağlığı uzmanları eğitici oldu. Yaklaşık 50 bin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı otizm temel belirtileri konusunda eğitimden geçti. Biz Türkiye olarak kendi modelimizi geliştirdik diyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Onur Burak Dursun gelecek dönemde değerlendirme hizmetlerinin nitelikli hâle getirileceğini ve ilk çalışmaların ilimizde gerçekleşeceğine dikkat çekti. Ailelere psikososyal destek verileceğini belirten Dursun, hastanelerde bu tür odaların olacağını ve danışmanlık hizmetlerinin sunulacağını kaydetti. Değerlendirme süresinin artırılmasına dair çalışmaları anımsatan Dursun aynı zamanda ülkemizde gelişim değerlendirme araçlarının geliştirileceğini söyledi.
Millî Eğitim Bakanlığı ile İş Birliği
Prof. Dr. Onur Burak Dursun, daire başkanlığının kurulmasının salgın dönemine denk gelmiş olsa bile çalışmaların hız kazandığına vurgu yaptı. Bu süreçte erken otizm taramalarının artmasına yönelik çalışmalar yapıldığını ve erken dönemde tanı alan çocukların hemen erken müdahale hizmetlerine başlaması için RAM'lara yönlendirildiğini kaydetti.
Sağlık Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının ilerleyen dönemlerde iş birliği yaparak daha nitelikli çalışmalar gerçekleştireceğini belirtti. Daire başkanlığının aileler ve özel çocuklar için umut vaat ettiğini ifade eden Prof. Dr. Onur Burak Dursun sözlerini şöyle sürdürdü: "Özel gereksinim riski olan çocuklar öncelikle hastanelerde tıbbi değerlendirme hizmeti almaktalar. Tıbbi değerlendirme hizmetinin ve tanılanmanın ardından Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde eğitsel değerlendirme alan çocuklarımızın değerlendirme süreci çok önem arz etmekte. İyi bir değerlendirme hizmeti alan birey değerlendirme sürecine göre okul ve kurumlara yönlendirilmekte ve uygun eğitim desteği sağlanmaktadır. Ayrıca otizmin erken dönemde fark edilmesi önem arz ediyor. Bu bağlamda ilk olarak hastanelere başvuran ailelerin bilinçlendirilmesi zorunlu... Doktorların ve aile hekimlerinin yönlendirme yapmaları da süreç açısından önem taşımaktadır."
Ayrıca özel çocuklar destek sistemine değinen Dursun birçok aileye ve özel çocuğumuza salgın döneminde desteğin nitelikli şekilde devam ettiğini belirtti.