ÖĞRETMENLER SAHNEDE DERS VERDİ
1146
12:45
25.06.2022

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen "Öğretmeniyle Güzel İstanbul" Projesi bünyesinde Millî Eğitimin farklı kademelerinde görev yapan öğretmenler, hem mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak hem de bir sanat dalıyla ilgilenmek amacıyla "Öğretmenler Tiyatro Topluluğu" kurdu.

Küçükçekmece Öğretmenler Tiyatro Topluluğu ve Bayrampaşa Tebeşir Tiyatro topluluğu salgın döneminde de uzaktan çalışmalarına devam etti.

Haziran ayının ikinci haftasında seyirci ile buluşan topluluğun "Yazmam Gerek" ve "Tahir ile Zühre" oyunu İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde sahnelendi.

Öğretmeniyle Güzel İstanbul Projesi koordinatörlüğünde, İstanbul Devlet Tiyatrosuna ait sahnelerde öğretmen tiyatro topluluklarının oyun sergilenmesine, sahne dekoru, kostüm ve danışman desteği sağlanmasına yönelik iş birliğinin ilk etkinlikleri gerçekleştirilmiş oldu.

Yönetmenliğini Elif Kültüroğlu'nun üstlendiği oyun, Anton Çehov'un klasik hikâyelerinden oluşan "Yazmam Gerek" isimli eserden uyarlandı. 7 kısa hikâye farklı karakterlere sahip tipler üzerinden trajikomik bir dille anlatıldı. Geleneksel Türk tiyatrosunun en köklü başyapıtlarından "Tahir İle Zühre" oyununu ise Mahmut Bilal Kaya yönetti. Birlikte büyüyen Tahir ile Zühre'nin hikâyesini anlatan oyun, tiyatroseverleri geçmişe götürdü. Oyunlar izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Sahneye çıkan öğretmenler, yoğun bir eğitim programıyla oyuna hazırlandılar.

"Öğretmenlik mesleği sınıf duvarlarıyla sınırlı bir meslek değil"

Küçükkçekmece Öğretmenler Tiyatro Topluluğu'nun sergilediği Anton Çehov'un eseri "Yazmam Gerek" Oyununun yönetmeni Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Elif Kültüroğlu tiyatro kültürünü öğretmen ve öğrencilere sevdirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, şunları belirtti:

"Öğretmenlik mesleği sınıf duvarlarıyla sınırlı bir meslek değil. Her alanda öğrencilere dokunabilmek model olmayı gerektiriyor. Yüz bin sayfa kitap okutsak, cümle sarf etsek bazen tek bir eylem kadar etkili olmuyor. Bu amaçla Tiyatro sevdalısı öğretmenler bir araya geldik ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve  Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürümüzün desteği ile oyunumuzu hazırladık. Öğrencilerimizi de işin içine kattık. özel eğitim sınıfı öğrencilerimize de sahnede yer verdik. Sanat, doğru ve kaliteli yapıldığında domino etkisi yapıyor. Biz öğretmenler tüm yoğunluğumuza ve yorgunluğumuza rağmen provalarımızı yaparken nefes aldığımızı hissediyoruz. Biz çok keyif alarak yaptığımız için bu tüm oyunun ruhuna yansıyor. Oyun seyirciyle buluştuğunda ise seyircide aynı etkiyi yansıtıyor. Topluluğumuzun amacı  Tiyatro oyunlarını en kaliteli bir şekilde sahneye koyarak Öğretmenler Tiyatrosu geleneğini başlatmak ve sürdürmek. Her yıl Dünya ve Türk klasiklerinden seçtiğimiz oyunları en iyi şekilde sahnelemek istiyoruz. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde prömiyerini yaptığımız ve en son olarak "Öğretmeniyle Güzel İstanbul" Projesi kapsamında İstanbul Devlet Tiyatroları iş birliğiyle Üsküdar Tekel Sahnesinde sahneledik. Destek olan herkese çok teşekkür ederiz."

Tebeşir Tiyatrosu Öğretmenler Topluluğu'nun sergilediği İsmail Dümbüllü eseri Tahir ile Zühre" oyunun yönetmeni Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Mahmut Bilal Kaya ise sahneye çıktığında farklı duygular yaşadığını anlattı.

"Sanat öğretir"

Oyun sonunda izleyicilerden alkış almanın kendilerini mutlu ettiğini anlatan Kaya, "Sanat öğretir mottosuyla yola çıktık. Sanatla birlikte öğrenerek devam ettik . Bu yolculuğa yaz , kış,  sabah akşam , ramazan demeden ilerlemeyi hedefledik. Karşımıza pandemi engeli çıksa da bu engeli zoomdan provalar yaparak aştık. Sonunda yolda çektiğimiz sıkıntıları duyduğumuz alkışlarla yer değiştirdik. Şimdi tek hatırladığımız alkışlarımız ve mutluluğumuz. Bu mutluluğu yeni oyunlarınıza da taşıyacağız." dedi.

"Sahne nefes aldığımız bir yer"

Sınıf Öğretmeni Gamze Sarıbaş da meslektaşları ile zorlu bir sürecin ardından tiyatro oyununu sahnelemeyi başardıklarını belirterek, "Sahne nefes aldığımız bir yer. Sahnede  biçare bir kadını oynuyorum. Sahne alacağımızı duyduğumuz andan itibaren çok heyecanlandım. Tiyatro bana çok şey kattı. Tiyatro ile keşke daha önce tanışsaydım diyorum. Herkes burada içinden geldiği gibi samimi bir şekilde oyuna katkı sağladığı için seyirci bunu fark edebiliyor. Onların alkışları bizi çok motive ediyor. Aslında tiyatro sahnesi de bizim için bir okul gibi. Okulda verdiğimiz derslerin yanı sıra tiyatro oyununda da sanatı kullanarak insanlara önemli dersler veriyoruz." diye konuştu.

Öğretmeniyle Güzel İstanbul Projesi

Eğitim kurumlarında yapılan yolculukta ana aktör öğretmendir. Zira öğretmen hayatlarına dokunduğu bireylerin eğitiminde ustalığını ortaya koyar ve insanlaşmanın vasıtası rolünü üstlenir.

Öğretmeniyle Güzel İstanbul Projesi öğretmenin mesleki rolü ve toplumdaki statüsü konusunda yapılacak etkinliklerle, eğitim sistemimizin temel taşı olan öğretmenin yeterliliğini, fedakârlığını, diğerkâmlığını ortaya koyarak toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyor.

Projenin hedefleri arasında öğretmenlerin eğitim-öğretim odaklı süreçlerde gönüllü görevler üstlenmesi, bağımsız projeler oluşturması, meslektaşlarının gelişimine destek vermesi, deneyim paylaşımı, etkili öğrenme-öğretme ortamları oluşturma sürecinde niteliği artıracak uygulamalar geliştirilmesini desteklemek ve serbest zaman etkinlikleri yer alıyor.

 

22-06-202222-06-202222-06-2022 22-06-202222-06-202222-06-202222-06-2022

Yayın Tarihi: 25.06.2022