İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı'nın öncülüğünde oluşturulan ''Öğretmenevleri İyileştirme ve Hizmet Kalitesini Arttırma Komisyonu'' öğretmenevlerine yönelik özgün ve bilimsel bir perspektifle çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladı.
Bu çalışmaların içinde İstanbul'da bulunan 13 öğretmenevinin konum, görsel, oda ve yatak sayısının yer aldığı demo web sayfası oluşturma (istanbulogretmenevleri.com), öğretmenevlerine yönelik memnuniyet anketi uygulaması ve odak grup görüşmeleri, personele yönelik hijyen, etkili iletişim ve diksiyon eğitimleri ön planlaması yer almıştı. Ayrıca ''Öğretmeniyle Güzel İstanbul'' projesi öğretmen etkinliklerinin komisyon eylem planıyla bütünleşik olarak öğretmenevi merkezli gerçekleştirilmesi sağlanmıştı. Öğretmenevleri İyileştirme ve Hizmet Kalitesini Artırma Komisyonu 2023 yılı Kasım ayı itibariyle çalıştay planlamak üzere hazırlıklara ve görüşmelere başladı.
Bu hazırlık ve görüşmelerin sonucunda öğretmenevlerinin hizmet kalitesini artırmak ve şartlarını geliştirmeye yönelik düzenlenen çalıştayda akademisyenler, maarif müfettişleri, öğretmenevi müdürleri ve alan uzmanı öğretmenlerle öğretmenevlerinin mevcut sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı.
Daha nitelikli, donanımlı hizmet şartlarına imkân veren, teori ve uygulamayı bütünleştiren, araştırma temelli sürekli gelişimi sağlayan uygun modelleri tartışmak ve geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen çalıştaya İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulunda görev yapan öğretim üyeleri katıldı.
"Öğretmenlerimizin ihtiyaç ve beklentilerine en uygun seçeneklerle cevap vermeyi hedefliyoruz"
Açılış konuşmasını yapan Destek Hizmetleri Şube Müdürü Hasan Sancar Öğretmenevlerini kendini sürekli yenileyip geliştirme hizmet anlayışı ile en iyi hizmeti sunan, model alınan öncü bir kurum haline gelebilmek için çaba gösterdiklerini ifade ederek "Gayemiz çağın getirdiği yeniliklere süratle uyum sağlayarak, yerinde yatırımlarla öğretmenlerimizin ihtiyaç ve beklentilerine uygun seçeneklerle cevap vermektir."dedi.
"Başarılı eğitimin en önemli faktörü başarılı öğretmenler"
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hülya Aşkın Balcı, başarılı eğitimin en önemli faktörünün başarılı öğretmenler olduğunu belirterek ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda öğretmenevlerindeki iyileştirme çalışmalarının güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Balcı, öğretmenevlerinde öğretmenler için sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin dikkate alınarak bu konulardaki duyarlılıkların arttırılmasının gerektiğini dile getirdi.
Yeni modeller geliştirilecek
Çalıştayda gündeme getirilen bazı konulardan yola çıkarak öğretmenevlerinin gelişimi ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesi konusunda ulusal düzeyde bir yol haritası oluşturabilmek amacıyla izlenebilecek yol ve yöntemler üzerinde duruldu. Ayrıca öğretmenevleriyle ilgili mevzuat ve sistemlerin geliştirilmesi konularında yer alan amaç, hedef ve eylem planları müzakere edildi.
İyileştirme önerileri ele alındı
Daha gelişmiş ve hizmet kalitesi yüksek öğretmenevleri için yöneticilerin eğitimi, üniversite/fakülte-millî eğitim müdürlüğü/öğretmenevi iş birliği kapsamında yapılabilecek iyileştirmelere yönelik öneriler ele alındı. Bu çerçevede, özellikle üniversitelerin hizmet/konaklama bölümlerinin, il düzeyinde öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin mesleki gelişimi ve 'öğretmenevleri geliştirme' konularında daha fazla katkı sağlamasına yönelik modeller üzerinde duruldu.
Çalıştay sonunda hazırlanacak raporla birlikte öğretmenevleri gelişimi sürecinde teori ve uygulamanın bütünleştirilmesi, araştırma ve uygulama temelli yönetici eğitimleri, öğretmenevlerinin sürekli gelişiminin kurumsallaştırılması, öğretmenevlerinin gelişimine destek olan kurumlarla iş birliklerinin güçlendirerek daha nitelikli ve donanımlı öğretmenevi modellerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Öğretmenevleri İyileştirme ve Hizmet Kalitesini Artırma Çalıştayı'ndan elde edilen sonuçlar, hazırlanacak raporla birlikte yakında tüm öğretmenevleriyle paylaşılacak.