Türk edebiyatının geçmişten günümüze divan edebiyatından başlayarak postmodern edebiyata doğru yaptığı yolculuğa Türkçe ve edebiyat öğretmenlerini de dâhil eden Edebiyat Akademisi, bu yolculuğu Ali Ural'ın söyleşisi ile noktalarken akademinin misyonunu da geçekleştirmiş oldu.
Hâlen yazarlık atölyesi çalışmalarını sürdüren Ali Ural'ın bu atölye çalışmalarında yaptığı modern metin tahlillerinden yola çıkarak Edebiyat Akademisi'nin talebi üzerine, İstanbul Öğretmen Akademileri bünyesinde de Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin katıldığı bir örnek metin tahlili yaptı.
Akademi koordinatörü Funda Özsoy Edoğan, söyleşinin başında, Türkçe ile Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerinin üniversite eğitimi sırasında aslında Mehmet Kaplan'ın şiir ve hikâye tahlili kitaplarının rehberliğinde klasik anlamda metin tahlilini öğrendiğini ama modern edebiyatın getirdiği doğrultuda günümüzde öğrencilere edebiyatı sevdirebilmek için öğretmenlerimizin modern bir metin çözümlemesinin nasıl yapılması gerektiği üzerine bir rehberliğe ihtiyaç duyduğunu belirterek sözü Ali Ural'a bıraktı.
Ali Ural, söyleşide ortak bir metin kullanmanın daha sağlıklı olacağını belirterek kendi seçtiği postmodern bir hikâye metninin üzerinden önce metin okuması yaptı, daha sonra da yine aynı metin üzerinde modern anlamda çözümlemeler yaparak, öğretmenlere bu alanda farklı bakış açıları kazandırmaya çalıştı. Çevrim dışı olarak gerçekleştirilen söyleşiye çok sayıda Türkçe ve edebiyat öğretmeni katıldı.