Meslek Liseleri, Farkındalık ve Duyarlılık
415
14:12
09.02.2021

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi küresel ölçekte sorunlara çözüm üretmeye çalışıyor.  Okulumuzun sloganlarından birinin "Sorunlar bizim için şikâyet değil proje konusudur." olması bu anlamda oldukça önemli.  Okulumuz öğrencilerimizle hayatımızdaki zorlukların aşılması için üretim yapmaya devam ediyor. Sıkıntılı dönemlerden ders alınması ve geleceğimizin daha müreffeh olması için meslek liselerinden her alanda farklı çözümler geliyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri hazırladıkları videolar ile yarınlarımızda su sıkıntısı yaşamamak için hepimizin seferber olması gerektiği konusunda kamuoyunda farkındalık ve duyarlılık oluşturmaya başladı.

Suyun Verimli Kullanılması İçin Tavsiyeler

Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ile sorunların üstesinden nasıl geliriz konusunda sürekli müzakereler yapıyorlar. Küresel sorunlardan biri de su kıtlığı. Bu konuda suyun idareli ve verimli kullanılmadığı kanısı oluştu. Bu sebeple küresel ölçekte tüm insanlığa hitap edebilmek için 8 öğrencimiz (Kerem Akçay, Muhammed Emin Ertürk, Eymen Arabacı, Arhan Demirci, Hüseyin Kayra Türkmen, Ömer Berat Zor, Yiğit Gözcü,             Oğuz Kaan Kara) suyun verimli ve idareli kullanılması konusunda öğretmenlerimizden Selen Aras'ın da katkıları ile görüntülü çalışmalar yaptılar.

Ekolojik sistemin sürdürülebilirliği ve güvenliği için su, hayati öneme sahiptir. Tarih boyunca da medeniyetlerin gelişmesinde veya gerilemesinde suyun etkilerini görmekteyiz. Tatlı suların temel kaynağı yağışlardır. Yağışlar ise zaman ve mekân ölçeğinde değişkenlikler göstermektedir. Eskiden beri insanlar suyun biriktirilmesi, taşınması, korunması, kullanılması vs. konularında farklı çözümler üretmişlerdir. Son yıllarda suyun göçlerin de etkisiyle eskiden olduğu kadar verimli kullanılmaması bazı bölgelerde su sıkıntısının artmasına yol açmıştır. Gelişen teknolojiler ile arazi kullanımındaki hızlı değişimler, insanların fazla üretme hırsı ve beraberinde gelen tüketim çılgınlığı sonucu iklimde değişimler başlamıştır. Ayrıca su kaynaklarının yıldan yıla farklılıklar gösterebilen döngüleri unutulmuş ve tarih boyu oluşmuş su kültürü yok olmaya başlamıştır. Tüm bunlar sonucunda dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan su sıkıntısıyla mücadele etmek zorunda kalmıştır.

Su Kaynaklarının Verimli Ve İdareli Kullanılması

Küresel ölçekte insanlığın birlik ve beraberlik içinde yaşaması, sürdürülebilirliği ve güvenliği için herkesin temel su ihtiyacının karşılanması, su kaynaklarının verimli ve idareli kullanılması mühimdir. Eskilerin anâsır-ı erbaa dedikleri su, hava, toprak ve enerjinin tüm insanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlanması için hepimizin çaba göstermesi bir insanlık borcudur.

İklim değişikliği sonucu artan olumsuzluklar, örneğin artan sıcak hava dalgaları, fırtınalar, yağış rejimindeki değişiklikler su kaynaklı afetlerin sıklığını arttırmaktadır. Aşırı yağışlar, taşkınlar, aşırı artan sıcaklıklar, kuraklık vs. daha çok da kendilerini yeterince savunamayan yoksul ve az gelişmiş toplulukları daha çok olumsuz etkilemektedir.

Bizim kültürümüzde de su, hayatımızın her alanında yer almıştır. "Suyun değeri kuyu kuruyunca anlaşılır."  "Taşı delen suyun kuvveti değil damlaların sürekliliğidir." "Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol." bunlardan bazılarıdır.

İşte İTÜ MTAL öğrencilerinin hazırladıkları videoya şu linkten ulaşılabilir:

https://www.youtube.com/watch?v=Xp21uOsm1Fc&feature=youtu.be

https://drive.google.com/file/d/1Sk1aieLh19n183SZMS_ZMBod6Sypt6zv/view?usp=sharing

09-02-202109-02-202109-02-2021

 

Yayın Tarihi: 09.02.2021