KÜLTÜREL MİRASI YARINLARA TAŞIMA AZMİ
383
18:53
03.06.2021

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan İstanbul dergisi yeni sayısı ile okurunu selamladı.  İstanbul için yüreği çarpanların, eğitime kendini adayanların, kültürel mirası yarınlara taşıma azmi ve kararlılığında olanların buluştuğu İstanbul dergisi zengin görselliğiyle göz doldururken eğitimin hayatı kavrayan yüzüne aktüel, kültürel ve entelektüel dokunuşuyla dikkat çekti.

Değerler, Sevgi, Adalet ve Kardeşlik

İstanbul dergisi, eğitim meselelerinin kültür, edebiyat, akademi, sanat gibi hayatın tüm bileşenleriyle tanımlandığı ve irdelendiği bir platform niteliğinde. Usta kalemlerin ve öğretmen yazarların ürünleriyle zenginleşen dergide Mehmet Âkif, İstanbul, edebiyat ve kültür tarihine dair yazılar yer aldı.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı dergideki yazısında kültür ve sanat köprülerini kurarak, kadim değerlerimizi hatırlayarak atalarımızın sanat, edebiyat, yazı alanındaki estetik zevklerini yeniden hatırlamanın önemini vurguluyor. 

Yazıcı şunları kaydediyor bu bağlamda:  "Bizi bir arada yaşatan değerlerimizi, sevgiyi, adaleti, kardeşliği şu bahar günlerinde bir daha hatırlamak ve gelecek nesillere bu duyguları unutturmamak temel ilkemiz oldu. Zor zamanlardan geçerken güzel izler bırakacağına ve keyifle okumalar yapacağınıza inandığımız İstanbul dergimiz ile sizlerle buluşmanın heyecanını yaşıyoruz."

Mehmet Âkif Ersoy'u Hatırlamak

İstiklal Marşı'nın 100. yılı için millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy, Selma Argon'un  "İstiklal'in Yolunda" Dursun Gürlek'in "Mehmet Akif'in On Dokuz Defa Okuduğu Kitap", Mustafa Özçelik'in "Mehmet Âkif'in Bir Muallim Olarak Portresi" ve Aziz Erdoğan'ın "Batı'nın Bilim- Sanatı ve Âkif"  yazısıyla tekrar hatırlanıyor.

Sensiz Baharın Şevki Yok

İstanbul tadını yakalamak için köşe-bucak dolaşmak gerektiğini yeniden hatırlatan Nilay Dursun "Meraklısına Yeniden İstanbul" yazısıyla babası merhum A. Halûk Dursun'un hissettiği baharı anlatıyor.

A. Halûk Dursun'un İstanbul'da Yaşama Sanatı kitabı başta olmak üzere diğer eserlerinin nasıl bir bakış açısıyla kaleme getirildiğini anlamak için önemli ipuçları sunuyor hatıralarla şekillenen bu yazı. Son kertede "sensiz baharın şevki yok" hissiyatıyla yazılmış etkileyici bir metinle karşı karşıyayız.

Hikâyeci Mustafa Kutlu her zamanki samimiyetiyle kalbin sesine kulak vermeyi öne çıkarıyor. Nevzat Tarhan'ın Yunus Emre'nin duygu yönetimini şiir dili ile öğrettiğini vurguladığı yazısı dikkat çekiyor. Ayla Ağabegüm ise zamanlar ve mekânlar ötesi Mevlana'yı hatırlatıyor.  Dursun Ali Tökel sözlü kültürümüzün önemli bir unsurunu oluşturan ninnilere yakından bakıyor. Sadık Yalsızuçanlar eğitimden bayındırlığa, ulaştırmadan kültüre, sanattan demokrasiye değin farklı alanlarda milletimize kazandırdığı kurumlar, değerler ve hizmetlerin sahibi Tevfik İleri'yi gündeme getiriyor.

56 Yıllık Ömür 59 Eser

Edebiyatımızın önemli isimlerinden 56 yıllık ömründe 59 eser yazan Orhan Kemal'i oğlu Işık Öğütçü anlatıyor. Babasıyla ilgili pek çok etkinlik düzenleyen Öğütçü şunları söylüyor: "Orhan Kemal'in yazı dünyasındaki sıcak atmosfer bize de yansımış. Benim babama karşı sevgim ve ondan sonra günümüze geldiğimizde bu çalışmaların bir yerde yapılması, ön ayak olması hep o sevginin, sıcaklığın bir göstergesi aslında. Ben babamdan sürekli sevgi gördüm. Bu güzellikler sizin ileriki yaşlarınızda babanıza sırt dönmenizi değil, babanızı da kucaklayıp onun değerini kavradıktan sonra aslında böyle bir edebiyatçının ıskalanmaması gerektiğini, pek çok platformda onun gündemde tutulmasını düşündürüyor."

Dergide fantastik çocuk edebiyatı alanında eserleri bulunan Esra Cesar ile yapılan söyleşinin yanı sıra Mehmet Mazak, Emel Özkan, Uğur Canpolat, Ayşe Nur Menekşe Çalıkçı, Mahmut Bıyıklı, Gülsüm Sezgin, Resul Bulama, Beyazıt Bestami Yüksel gibi isimlerin metinleri yer alıyor. 

İstanbul dergisini okumak için tıklayınız.

 

Yayın Tarihi: 03.06.2021