Korsan telif hakkı sahibinden izin alınmaksızın veya belirtilen izin koşulları aşılmak suretiyle eserin, icranın, yapımın, yayının kullanılmasıdır. Hiç şüphesiz korsan yayıncılık, eser sahibinin yaratıcılığını köreltip, yeni eserler üretilmesini engellemektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığının Telif Hakları Genel Müdürlüğünün öncülüğünde korsan yayınlarla mücadeleye yönelik yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Yaratıcı Fikirler
Bu konuda duyarlı olan İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ile korsanla mücadele kapsamında telif bilincinin geliştirilmesi ve kitabın bir değer olduğunun fark edilmesi için "Korsan Kitaba Hayır" konulu bir resim yarışması düzenledi.
Çoklu iş birliği ile düzenlenen resim yarışması kapsamında; kitap okumayı seven ve kitaba değer veren öğrenciler, yaratıcı fikirler geliştirerek "Korsan Kitaba Hayır" çerçevesinde resimler çizerek farklı bakış açılarını görsel olarak ifade edebilme fırsatı buldu. Yarışmaya, edebiyata ve sanata ilgi duyan, toplumsal sorunların farkında olan ve bu sorunların çözümüne katkı sağlama isteğine sahip öğrencilerimiz büyük ilgi gösterdi.
Telif bilincinin geliştirilmesi için İstanbul merkezli yapılan "Korsan Kitaba Hayır" resim yarışmasının Şişli'deki ödül törenine İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, TBYM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Doğru, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Sayın Levent Özil, TBYM yönetim kurulu üyeleri, okul yöneticileri, dereceye giren öğrenciler ve velileri katıldı.
Telif Bilincinin Önemi
Törende bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, öğrencilerin korsan yayıncılığa karşı çizdikleri resimlerle duyarlılıklarını çok güzel resmettiklerini, onların yetenekleri konusunda desteklenmelerinin çok anlamlı olduğunu belirtti. Yarışmaya başvuru yapan, kitap okumayı seven ve kitaba değer veren öğrencilerimize teşekkür eden Yazıcı "Kitap ve korsanın yan yana bulunmaması gerekiyor. Çocuklarımızın yarışmayla bu konuda bilinçlendirilmeleri önemli... Çocuklarımızı destekleyen öğretmenlerimize, okul yöneticilerimize ve velilerimize teşekkür ediyorum. Çocukların duygusu çok önemli... Bir kitabın üretiminde yazarın yanında yayıncıların, editörlerin, redaktörlerin, musahhihlerin, çevirmenlerin, çizerlerin, grafikerlerin, derleyenlerin danışmanların, vb. sayısız birçok emektarın alın teri var. Yarışmamız alın terine ve emeğe saygısı olan ve hatta koruyan bir nesil oluşması için gereken duyarlılığın oluşmasına katkı sunacaktır. Bunun için yarışmada emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Yarışmada derece elde eden öğrencilerimizi kutluyorum." ifadelerini kullandı.
Ortaokullar arasında düzenlenen yarışmaya onlarca öğrencimiz katıldı. Yarışmanın seçici kurul üyeleri TBYM Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ünal, Filiz Kara Bilgin, İpek Betni ve Gülsevil Unan'dan oluşuyordu. Seçici kurul üyeleri ilk dörde giren eseri belirledi.
Yarışmada Bahçelievler Prof. Dr. Osman Öztürk İmam Hatip Ortaokulu'ndan Muhammed Said Özen, Pendik Özel Balkanlar Koleji Ortaokulundan Naz Peri İrem Kurt, Pendik Fatih Sultan Mehmet Ortaokulundan Elfin Gürses ve Ümraniye Fatih İmam Hatip Ortaokulundan Berra Karadumanoğlu ödüle değer görüldü.
Resim yarışmasında derece alan öğrencilere ödüllerini İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, TBYM Başkanı Mustafa Doğru ve kurum yöneticileri takdim etti. Öğrencilerimiz resimleri ve yarışma üzerine düşüncelerini paylaştılar. Tören hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.