Kadıköy Atatürk Fen Lisesi, İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi(İPKB) tarafından yürütülen, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında yıkılıp yeniden yapıldı.
Yaklaşık 6 bin 500 metrekare kapalı alanda 38 derslik/atölye, kütüphane, çok amaçlı salon ile 816 öğrenciye depreme karşı dayanıklı, teknolojik ve çevre dostu bir okul olma özelliğindedir. Ayrıca 3 bin metrekare kapalı alanda faaliyete geçen yatakhane binası; 128 yatak kapasiteli olup yine depreme karşı güvenli bir yurt olarak faaliyete geçti.
LEED Platinum Sertifikası
Kadıköy Atatürk Fen Lisesi, 9 Eylül 2019'da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un katılımıyla açıldı. Yeni yapılan Kadıköy Atatürk Fen Lisesi binasında uygulanan çevreci ve yenilikçi uygulamalar ile LEED Platinum Sertifikası almaya hak kazandı. Hatta Avrupa ve Asya'da Platinum seviyesindeki ilk eğitim kurumu olma özelliğini taşımaktadır. Merkezi ABD'de bulunan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen bu sertifika, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve İPKB Direktörü Sayın Kazım Gökhan Elgin tarafından okul müdürümüz Sayın Muzaffer Güneş'e takdim edildi.
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamındaki çalışmalara dikkati çeken İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, okul binalarının katılımcı bir anlayışla inşa edilmesinin önem taşıdığını belirtti.
Yazıcı, okulların estetik tasarımının eğitim süreçlerini doğrudan etkilediğini kaydetti. Okulda hayata geçirilmek istenen uygulamaların okul binalarıyla ilişkisine değinen Yazıcı "Gerçekten yenilikçi ve özgün tasarımlar çocukların duygu dünyasını şekillendiriyor. Ülkemizin geleceğini kuracak öğrencilerimizin böylesine çevreci bir okulda yetişmeleri çok önemli... Gelecekteki yeni tasarımlara kapı açacak olan okulumuzun özgün tasarımına katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Okulumuzun Teknolojik Özellikleri
Öğrencilerin ve öğretmenlerin hayatlarına olumlu etki edecek bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlayan teknolojik özellikler şu şekildedir:
· Düşük emisyonlu araç park yeri
· Elektrikli şark noktası
· Bahçe sulamada ce WC içindeki rezervuarlarda kullanılmak üzere yağmur suyu toplama ve depolaması
· Gri su sistemi
· Düşük enerji tüketimli LED aydınlatma
· Çatı ve otopark üzerinde kurulu fotovoltik güneş panelleri ile 145 kilovatlık elektrik üretimi
· Akıllı bina otomasyon sistemi
· Yeşil çatı uygulaması
· Yoğun mahallerde devreye giren CO2 sensörleri
· Mekanik ve doğal havalandırma sistemleri
· Rejenerasyon tekniği ile elektrik üreten asansörler
· Doğa gün ışığıyla maksimum aydınlık alan tasarımı