İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Ord. Prof. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda, İstanbul Öğretmen Akademileri'nin 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı açılış dersinde konuşan Bakanımız Tekin, sözlerine cumhuriyetin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve tüm şehitlere rahmet dileğinde bulunarak başladı.
Tekin, İsrail'in Gazze'ye saldırıları karşısında uluslararası insan hakları mekanizmalarının yetersiz kaldığını ve evrensel insan hakları metinlerinin artık kandırmaca olduğunu belirterek, bu metinlerin ve uluslararası mekanizmaların, insanların temel haklarını güvence altına alacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini, bu konuda akademik çalışma yapılması ve İstanbul Üniversitesi'nin Türkiye'de bu çalışmayı en iyi şekilde yürütebilecek üniversitelerden biri olduğunu ifade etti.
Millî Eğitim Akademisi, bahar aylarında kurulacak
Üniversitede yıllarca araştırma görevlisi olarak çalıştığını, 2013 yılında kamu bürokrasisine geçtiğinde kamu kurumları ile akademi arasında ciddi bir kopukluk olduğunu fark ettiğini belirten Tekin, kurumsal bir yapı olarak Millî Eğitim Akademisi kurmayı hedeflediklerini anlattı.
Öğretmen Akademilerinin, Ömer Faruk Yelkenci'nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü döneminde kurulduğunu anımsatan Tekin, "Biz nasıl müfredatı belirli aralıklarla revize etmemiz gerektiğine inanıyorsak, aslında öğretmen arkadaşlarımızın da öğretmenlik mesleğiyle ilgili teorik, teknolojik gelişmeler, farklı alanlarda yeniliklerden mutlaka sağlıklı bir zeminde haberdar olması ve izlemesi gerekiyor. Dolayısıyla buradaki yaklaşımdan biri, bu. Müfredatta olduğu gibi Bakanlığımızın ana taşıyıcısı durumundaki öğretmen arkadaşlarımızın da kendilerini bu anlamda güncellemeleri için akademi ile ilişkisini kurmak istedik, istiyoruz. "Arzumuz ve çıkış noktanız burası." şeklinde konuştu.
Öğretmen Akademileri'ni kurumsallaştırma arzusunda olduklarını kaydeden Tekin, sözlerine şöyle devam etti:
"Millî Eğitim Akademisini önümüzdeki bahar aylarında kurmuş olmayı temenni ediyoruz. Yasal altyapısını çalışmaya başladık. Kuracağımız Millî Eğitim Akademisinden beklentimiz, öğretmenliğe kaynak teşkil eden fakültelerle başta olmak üzere, üniversitelerle Bakanlığımız arasında bu ilişkiyi kurumsal hale getirmek istiyoruz. Akademisyenler ve hocalarımızın 'Görüşlerimiz ciddiye alınmıyor.' endişelerini giderecek, sürekli onlarla iç içe çalışacağımız, iş birliğini daimî hale getireceğimiz bir yapı olsun istiyoruz."
Eğitimde iş birliği ve teknolojik adaptasyonun önemi
Açılış dersinde konuşan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürümüz Murat Mücahit Yentür ise eğitimde iş birliği ve teknolojik adaptasyonun önemini vurguladı. Yentür, Akademilerin ve atölyelerin öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimini destekleyerek, 21. yüzyıl çoklu öğrenme modelleri ile eğitim ekosistemine katkı sağlamayı amaçladığını belirterek, öğretmenlerin, genel kültür ve güncel hayata dair birikimi ile öğrencilere rol model olacaklarını aynı zamanda edebiyat, drama, müzik gibi alanlarda etkin hizmetler sunacaklarını aktardı. Yentür, yeni eğitim öğretim yılında, daha fazla bilgi birikimi ve öğrenciye dokunma fırsatı sunmayı hedeflediklerini ifade etti.
Nurettin Topçu'nun "Gerçek eğitim, sadece bilgi aktarımı değil, aynı zamanda karakterin inşasıdır." sözlerini hatırlatan Yentür, öğretmenlerin, öğrencilere sadece ne düşünmeleri gerektiğini öğretmekle kalmayıp, aynı zamanda nasıl düşünmeleri gerektiği konusunda da rehberlik edeceğini ve bu sayede eğitim sistemimizin ilerleyeceğini vurguladı.
Yeni öğretim yılında, daha fazla bilgi birikimi, daha fazla gayret ve daha fazla öğrenciye dokunma fırsatı sunmayı hedeflediklerini belirten Yentür, bu akademiler ve atölyelerin, öğretmenlerin profesyonel gelişimine önemli katkılarda bulunacağını ve bu programın tüm eğitim camiasında hayırlara vesile olmasını temenni ettiğini ifade etti.
Program, Bakanımız Tekin ve akademiye yeni başlayan öğretmenlerimizle çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.