İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ

İstanbul Öğretmen Akademileri bünyesinde, üç ayda bir yayımlanan İstanbul Akademi dergisinin 5. Sayısı Yunus Emre temasıyla okurlarıyla buluştu.
İSTANBUL AKADEMİ DERGİSİ

2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı. Cumhurbaşkanlığımız tarafından da "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak ilan edildi. Bu bağlamda İstanbul Akademi dergisinin 5. sayısı Yunus Emre'yi pek çok yönüyle ele aldığı özel bir sayıyla okura sunuldu. 

Dikkat çeken röportajlar

İstikralı bir şekilde üç ayda bir yayımlanan ve  kültür alanında yerini şimdiden almış olan derginin bu özel sayısında; Mustafa Tatcı, Beşir Ayvazoğlu, Leyla İpekci ve yakın zamanda kaybettiğimiz değerli felsefeci Prof. Dr. Teoman Duralı ile yapılan okuyucuya farlı bakış açıları sunan röportajlar yer alıyor.  

Farklı Yunus Portreleri  

Yunus'un biz diliyle anlatıldığı sayının yazı evreni oldukça katmanlı. Ali Ayçil, "Akdeniz Havzasını Tanrı Aşkıyla Yoğuran Ozan"ı anlattığı makalesinde, bize farklı bir Yunus portresi çiziyor. Tahsin Yıldırım Türk edebiyatında Yunus Emre'ye dair ilk yazıların toplandığı kitap üzerine yazdığı inceleme yazısı ile dergideki yerini alıyor. "Buğday ve Nasip" hikâyesinde, bir efsaneden yola çıkarak günümüzün Yunusları ile geçmişin Derviş Yunus'unu ustaca harmanlayan hikâyeci Nuhan Nebi Çam, dergiye katkıda bulunan isimler arasında. Hale Yurttabir, merhum eğitimci, yazar ve radyo programcısı, Mehmet Davut Göksu'nun Yunus üzerine hazırladığı bir radyo programını, yazıya dökerek okuyucuyla buluşturuyor. Bahtiyar Ermiş, "Bir Yunus Dersi" denemesinde Yunus ile Yunusçayı beraber ele alırken Nilay Çelik de İskender Pala'nın bir Yunus romanı olan "Od" üzerine akademik bir inceleme yapmış bu sayıda. Bizi bize döndüren, içimizdeki Ben'e Rahmani bir bakış açısı kazandıran Yunus'u anan isimlerden Şirin Şükran Aydınlıoğlu, çağlar öncesinden çağlar sonrasına bir Yunus selamı yolluyor. Sara Yalçındağ ile İsmail Zorba da Yunus'dan yola çıkarak insanın kendi iç ülkesine nasıl yolculuk yapabileceğini yazmışlar.

Görsel şölen

Sanatıyla, şiiriyle kimliğimize etki eden büyük şairi, sanata dair özgün yazılardan okuyoruz bu sayıda. Vural Yıldırım, Adnan Saygun'un bestelediği "Yunus Emre Oratoryosu" üzerine bir inceleme yazısı kaleme alırken Abdullah Cengiz 2014 yılında vizyona giren "Yunus Emre: Aşkın Sesi" filmini kritik ediyor. Dergide Yunus temalı görsel bir şölen de var. Ressam Hüseyin Ünlü'nün, "Yunus'un Söylediği" adıyla kişisel resim sergisinde yer alan tabloları "Bizim Yunus" sayısını daha da zenginleştirmiş. 

Derginin şiir evrenine katkıda bulunanlar

Mustafa Ruhi Şirin, Bestami Yazgan, Yusuf Dursun, Özlem Tezcan Dertsiz, Gül Yıldız Ermiş, Yunus Emre Demirbaş ve Kerim Kaplan'ın şiirleri ile bu büyük ozana selam vermeleri şiirin ustasına bir saygı duruşu kabul edilebilir.    

Yunus Emre'yi pek çok yönüyle ele alan sayıyla İstanbul Akademi dergisi okuyucunun istifadesine sunuldu.

İstanbul Akademi dergisini okumak için tıklayınız.

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.