İL MÜDÜRÜMÜZ SAYIN LEVENT YAZICI BİLSEM'LE İLGİLİ TRT HABER'E KONUŞTU
418
21:20
25.03.2022

Türkiye genelinde 67 bini aşkın öğrenci BİLSEM'de eğitim alıyor. Sadece belirli alanlardaki üstün yetenekli öğrencilerin devam ettiği BİLSEM sayesinde gelecek nesiller potansiyellerinin farkına varıyor.

Resim, müzik veya zihinsel yetenek... Bu alanlardan birinde üstün yetenek sahibi olan binlerce öğrenci Bilim ve Sanat Merkezleri Sınavı'yla (BİLSEM) henüz ilkokul çağında tespit ediliyor. Ardından lise son sınıfına kadar, yeteneklerine uygun alanlara göre ayrılan Bilim ve Sanat Merkezleri'nde eğitim alıyor.

Türkiye genelinde 279 BİLSEM bulunuyor. 2 bin 579'u ilkokul, 43 bin 954'ü ortaokul ve 10 bin 842'si lise öğrencisi olmak üzere toplam 67 bin 375 öğrenci eğitim alıyor.

Her yıl binlerce öğrenci BİLSEM'e girmek için sınavdan geçiyor. Velilerin en fazla merak ettiği soruların başında ise BİLSEM'e girmeye hak kazananların nasıl bir eğitim aldığı geliyor. BİLSEM'de nasıl bir çalışma sistemi bulunuyor? Öğrencilerin akademik gelişimlerine ne gibi faydası oluyor? sorularını yanıtlayan İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı BİLSEM'in çalışma prensibiyle ilgili konuştu.

Örgün eğitimden farklı bir uygulama yapılıyor

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı BİLSEM'in çalışma prensibiyle ilgili olarak, "Öğrencilerimizin eğitimlerini aksatmayacak şekilde, kendi özel yetenekleri ve yeterliliklerinin farkında olmalarını sağlayarak -tamamen akademik ders programlarının dışında- proje tabanlı gelişimi hedefleyen çok yönlü bir çalışma mekanizması" tanımlamasını yaptı.

BİLSEM'deki eğitim süreci, örgün eğitim kurumlarından farklı olarak yürütülüyor diyen Yazıcı, verilen eğitimi şöyle aktardı:

"Üç kategori üzerinden bu çalışma yürüyor. Birincisi öğrencilerimizin genel olarak zihinsel yeterliliklerini geliştirmeyi hedefliyor ki, bunu daha çok akademik becerilerinin geliştirilmesi üzerine temellendirebiliriz. Diğeri resim ve müzik alanını oluşturuyor. Ama her bir öğrencimizin kendi gelişim alanları bireysel öğrenme ve gelişim hızları dikkate alınarak küçük gruplarla çalışma imkânı buluyorlar."

Öğrencilerin BİLSEM'e devam ederken bir değerlendirme, ölçme uygulamasına tabi olmadığının altını çizen Yazıcı, "Bir sınıfta başarılı ya da başarısız olma kavramı yok. Onların daha çok proje tabanlı geliştirilmesi hedefleniyor. Nitekim Bakanlığımız bu merkezleri fikri mülkiyet çalışmalarında; yani patent, faydalı model gibi alanlarda da merkezi bir nokta olarak değerlendirdi. Çok sayıda öğrencimiz de ürettikleri projeler ve özgün çalışmalarla buna katılmış oldu" dedi.

Sınava girecek öğrenciler seçiliyor

BİLSEM Sınavı'na her öğrenci giremiyor. Sınava katılacak öğrenciler bir süzgeçten geçirilerek seçiliyor. Yazıcı, seçim aşamasını şöyle anlattı:

"Okullarımızda yönlendirme komisyonumuz var. Okul müdürümüzün başkanlığında müdür yardımcılarımız, okulumuzun rehberlik ve psikolojik danışmanları, sınıf öğretmenleri katılıyor çalışmaya. Bu yönlendirme komisyonumuz, okullarındaki öğrenci sayısının toplam yüzde 20'sinden fazla olmamak kaydıyla öğrencilerimizi aday olarak belirliyor."

Üstün yetenekli çocuklar BİLSEM'le ortaya çıkıyor

BİLSEM'in çocuklarının kendi yeterliliklerini geliştirmeye dönük özel bir uygulama olduğunu ifade eden Yazıcı, "Öğrencilerimizin mutlaka bu çalışmaya katılmalarını önemsiyorum. Velilerimiz de buna mutlaka ilgi gösteriyor. Her Çocuğumuz gerçekten çok biricik ve her birinin kendine özgü birçok farklılıkları ve yetenekleri var" şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 25.03.2022