Tarih boyunca birçok medeniyete beşiklik yapmış, kıtaları buluşturan kutlu şehrimizin özgürlüğüne kavuşarak, ordumuzun coşkun bir bayram havası içinde zaferini taçlandırmasının 99. yılını tarifsiz bir mutluluk ve gururla kutluyoruz.
Medeniyetleri kendi havzasında buluşturan kadim şehrimizin, 29 Mayıs 1453'de Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesi ile medeniyetimize ve devletimize uzun yıllar başkentlik etmiştir. Bu fetihle yeni bir ruh kazanan İstanbul, 16 Mart 1920'de İtilaf devletleri tarafından işgal edildi. İşgal dönemi 6 Ekim 1923'te sona erdi.
Bütün dünya, milletimizin düşmanları defeden istiklal mücadelesinin ne kadar sahici olduğuna bir kez daha şahitlik etti. Şüphesiz bu tarih aynı zamanda İstiklal Harbi'mizin zaferler alanındaki son halkasıydı. İstiklal mücadelemiz, vatanı canlarından üstün tutan tüm şehit ve gazilerimizin büyük fedakârlıkları, aziz milletimizin bağımsızlığına sahip çıkma kararlılığı sayesinde zaferle taçlandı.
Milletçe istiklalimizde birleştiğimiz sürece, her zaman galip geleceğimize inanıyorum. Gelecek günler için iyimserlik taşımak ve umuda doğru yelken açmak anlamına gelen bugünlerde İstanbul'umuzda öğretmen ve yöneticilerimize yönelik Bakanlığımız öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz "Tarih, Kültür ve Medeniyet Bilinci Seminerleri" tarihî hafızamıza, millî benliğimize ve müşterek kültürümüze eğitim ailemize büyük katkı sunacaktır.
Medeniyet değerlerimiz sonsuza dek bizim hafızamızda yaşayacaktır. Unutmamak gerekir ki çocuklarımız ve gençlerimiz kadim şehrimiz İstanbul'da birlikte yaşama duygusunun sıcaklığını ancak edebiyatla ve tarihle sezebilirler. İstanbul'a şiir penceresinden de bakmayı merak edenler için şiirimizin anıt isimlerin mısralarını terennüm etmenin apayrı bir değeri var.
İstanbul, tabii güzelliğinin yanında milletimizin kültür ve medeniyette vardığı seviyeyi gösteren bir şehirdir. Yahya Kemal'in de belirttiği üzere milletimizin yeryüzünde güzellik namına başka bir eseri olmasaydı bile yalnız İstanbul onun nasıl yaratıcı bir kudrette olduğunu ispat etmeye yeterdi. Herhâlde İstanbul'u çok sevmemizin, onun içinde yaşamaktan, onu keşfetmekten büyük zevk duymamız bununla yakından bağlantılı. Toplumsal yaşamı uyumlulukla tavsif edilen İstanbul'un kültürel mirasını incelikle yansıtan eserlerin eğitim ortamlarımıza mutlaka dâhil edilmesi gerekiyor. Hepimiz kaniyiz ki böylece öğrencilerimiz şehrimizin sevgiyle, kardeşlikle, dostlukla ve paylaşmayla güzelleştiğini daha derinlikli bir şekilde hissedip kavrayacaklardır.
İstanbul'umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıldönümü vesilesiyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve istiklal kahramanları olmak üzere, bu güzel vatanı bizlere emanet eden ve onun uğrunda canını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.
Yedi tepe üstünde zamanın gergef gibi işlediği kadim şehrimizin bu anlamlı gününü canı gönülden kutluyorum.
Levent YAZICI
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürü