YAPABİLEN ÇOCUKLAR İÇİN
İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Uygulama Rehberi ve Disiplinlerarası Etkinlik Kitapçığı yayımlandı.Üretime, yenilikçiliğe, paylaşıma ve tecrübe paylaşımına önem veren tasarım beceri atölyeleri Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesi'nde yer almasıyla beraber atölye düzenine eğitsel bir altyapı katarak mekânın ötesinde bir öğrenme dönüşümünü temsil eden bir uygulamadır. Eğitimi gerçek hayatla ilişkilendirerek sadece bilen değil, yapabilen çocuklar yetiştirmek için okullarda yerini alan tasarım beceri atölyeleri, yaygınlaşırken atölyelerin kullanımında öğretmenlere destek olmak amacıyla İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Uygulama Rehberi ve Disiplinlerarası Etkinlik Kitapçığı hazırlandı.
Disiplinlerarası Yaklaşım
2023 Vizyon Belgesi'nin Ekim 2018'de açıklanmasının hemen ardından İstanbul'da başlayan çok yönlü pilot uygulamalardan elde edilen veriler ve sahada yapılan gözlemler ışığında geliştirilen kitapçık, ilimizdeki tasarım beceri atölyelerinin kendine özgü sisteminin uygulanmasına yönelik önerileri içeriyor.
Yeni bir öğrenme ortamı olarak tasarım beceri atölyelerimizin eğitsel odak noktası, atölyelerin en değerli donatımının içeriğindeki etkinlikler olduğu düşüncesine dayanarak disiplinlerarası yaklaşımla atölyelerin bağlantılı ve bütüncül işleyişidir. Bilmekten çok tasarlamanın, üretmenin, yapmanın ön planda olduğu tasarım beceri atölyeleri, geleneksel eğitim uygulamaları ile geleceğin öngörüleriyle şekillenmiş çağdaş uygulamaların birleştiği bir yaklaşımı ortaya koymaktadır.
Nar Sembolü
Öğrencilerimizi çift kanatlı yetiştirmeyi amaçlayan İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü tasarım beceri atölyelerinin maskotu olan nar; içerisinde birçok taneciği barındırmasından dolayı çocuklarımızın kişisel olarak çok yönlülüğünü ve disiplinler arası yaklaşımla bilim, sanat, spor, kültür, yaşam alanlarının bütüncüllüğünü sembolize ediyor. Nar sembolünün üzerindeki taneciklerde bu farklı alanlara yönelik figürler yer alıyor. Nar logosu, hem çocuklarımızın hem de tasarım beceri atölyeleriile uygulanan eğitimin çok yönlülüğünü benzetme yoluyla yansıtacak biçimde tasarlandı.
Çocukların yeteneklerini keşfetme yolculuğunda onlara rehberlik edecek öğretmenlere, atölyelerin kurulumu ve etkin biçimde kullanılabilmesi konusunda pratik bilgiler sunan kitapçık İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Ekibi tarafından hazırlandı. Kitapçık, tüm öğretmenlerin tasarım beceri atölyeleri etkinlikleri yapabilme ve hayal güçlerini kullanarak daha iyisini üretebilme cesaretini sağlamakta yol gösterici olmayı hedefliyor.
Altı bölümden oluşan kitapçığın ilk bölümünde, tasarım beceri atölyeleri hakkında genel bilgiler yer alıyor. İkinci bölümde günümüz dünyasıyla atölyeyi ilişkilendiren bilgiler, üçüncü bölümde atölyelerin öğrenme yaklaşımlarındaki rolü, dördüncü bölümde atölyelerin türleri ve içerikleri ile ilgili genel bilgiler, beşinci bölümünde atölyelerin işleyiş boyutları, altıncı bölümde ise disiplinlerarası örnek çalışma ve etkinlikler bulunuyor.
Ayrıca basımı da yapılan İstanbul Tasarım Beceri Atölyeleri Uygulama Rehberi ve Disiplinlerarası Etkinlik Kitapçığı'na buradan ulaşılabilir.