Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi
Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi,öğretmenlerimizin bu alanın temel konularında bilgi sahibi olarak beceri ve donanımlarının artırılmasını hedefliyor.Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi çalışmalarını çevrim içi olarak sürdürüyor. Astronomi ve uzay bilimlerinin multidisipliner bir yaklaşıma sahip olması nedeniyle salgın süreci içerisinde farklı akademiler ile birlikte çalışma imkânı da yakalandı.
İnsanın genişleyen ufkunun tarihi olan astronomi, uzaya açılmaya hazırlanan insanlığın en temel ve eski öğretisidir. İçinde matematik, fizik, kimya, biyoloji, jeoloji gibi temel bilimler harmanlanır. Arkeoloji ile iç içe olup, bilgisayar ve teknoloji ise tamamlayıcılarıdır.
Gezegenler güneş etrafındaki yörünge hareketleri sırasında, yerden bakıldığında aynı hizaya gelerek gökyüzünde kavuşurlar. Oldukça büyük ve birbirinden farklı yörüngelerde dolandıklarından bu hizalama sıklıkla meydana gelmez. 21 Aralık 2020 güneş battıktan sonra güneybatı ufkunda Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin aralarındaki uzaklık 0.1 derece olarak gerçekleşti.
21 Aralık 2020 akşamı "büyük kavuşum"' adı verilen, en son 397 yıl önce gerçekleşen ve ancak 15 Mart 2080 yılında yeniden tekrarlanacak olan gök olayı İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Öğretmen Akademileri Astronomi ve Uzay Bilimleri Akademisi ve Sinema Akademisi iş birliği ile kurumsal YouTube hesabından canlı yayınlandı.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi baş araştırmacısı olarak görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Tuncay Özışık ile gerçekleşen yayın, astronomi ve uzay bilimlerine ve bu alandaki gelişmelere meraklı 4 bin kişi tarafından canlı olarak izlendi.