Öğretmenler Arası Makale Yazma Yarışması Ödül Töreni
Bilimler Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin konulu öğretmenler arası makale yazma yarışmasının ödül töreni Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesindeki Nermin Tarhan Konferans Salonunda yarın 10.30-12.00 saatleri arasında yapılacak.İslâm Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin'in vefatının ardından 2019 yılı "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edildi. Bu çerçevede, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz Üsküdar Üniversitesi iş birliği ile öğretmenlerimiz arasında "Bilimler Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin" konulu bir yarışma düzenledi.
Yarışmanın konusunu, bilim tarihçiliği açısından büyük bir değeri ve katkısı olan Fuat Sezgin'i anmak, anlamak ve onun çalışmalarının Batı merkezli bilim tarihçiliğinin tek boyutluluğunu aşma sürecine katkıları oluşturdu. Yarışmayla, öğretmenlerimizin bilim tarihçiliğine damga vuran Fuat Sezgin ve çalışma alanları konusunda yaptıkları araştırmaları makale türü şeklinde paylaşması amaçlandı.
Bilimler Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konulu Öğretmenler Arası Makale Yazma Yarışmasının ödül töreni Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesindeki Nermin Tarhan Konferans Salonunda 14 Şubat 2019'da 10.30-12.00 saatleri arasında yapılacak.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayacak programda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Sayın Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Vakfı Yönetim Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Mecit Çetinkaya birer konuşma yapacak. Program makale yarışmasında dereceye giren öğretmenlerin katılacağı panele devam edecek. Tören, ödüllerin takdim dilmesiyle sonra erecek.
İslam Dünyasındaki Çalışmaların Değeri
Fuat Sezgin odaklı yarışma hakkında bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Fuat Sezgin'in hem geçmiş hem şimdi hem gelecek için çok değerli olduğunu belirtti. Prof. Tarhan "Hayatını İslam bilim tarihini anlatmaya adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in çok değerli çalışmaları sayesinde İslam dünyasındaki bilim çalışmaları ortaya çıkarıldı ve önemi anlaşıldı. Prof. Dr. Fuat Sezgin'in ilginç bir kişilik. Sezgin, Batı'nın kullandığı, rönesansı başlatan birçok şeyin İslam mirası olduğunu, tetikleyenin onlar olduğunu gördü. Hatta Batı'nın endüstrileşmesi içerisinde en çok değişimi, rönesansı tetikleyen şeyin Endülüs Emeviler'deki birçok yenilik, onlardan kalan kitap ve kütüphaneler olduğunu tespit etti. Bizim tahmin ettiğimiz şeyleri kanıtlıyor ve belgelerine ulaşıyor. Müthiş bir emek veriyor. Onun hayatına baktığımızda zihinsel bir çile var. Hedef var ve müthiş bir gayret var. Böylece çok önemli eserler ortaya çıkardı. İslam bilim tarihi rönesansa ilham vermiş. Biz rönesansın gerçek yüzünü Prof. Dr. Fuat Sezgin sayesinde öğrenmiş ve kanıtlamış olduk." şeklinde konuştu.
Hakikati Ortaya Çıkarmak
Yarışma ile bilim tarihi ve İslâm bilim tarihiyle ilgili alanlarda Fuat Sezgin'in çalışmalarına dikkat çekmeyi amaçladıklarını Prof. Tarhan, Sezgin'in çalışmalarının Batı'da da önemli yankıları olduğunu kaydetti. Prof. Tarhan "Fuat Sezgin sömürgeciliğe karşı bir duruş ortaya koyarak, Batı'nın özeleştiri yapmasına vesile oldu. Batı'daki iyi niyetli âlimlerin hakikati görmesine vesile oldu. Biz bunu yapmazsak eğer yanlış bilgi devam eder. Hakikati ortaya çıkarmak en güzel ilim yolu." ifadelerini kullandı.
Kültürel Miras, Azim ve Okuma Kültürü
İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı ise, geçen eğitim öğretim yılından itibaren Fuat Sezgin'in İzinde Projesini uygulamaya koyduklarını kaydetti. Yazıcı, projenin Sezgin'in çalışmalarını öğrencilerimize tanıtmayı, onların bilim, tarih, teknoloji ve kültürle ilgilenmesine yönelik olduğunu ifade etti. Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitim kurumlarımızın Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmenin yanı sıra, kültürel mirasın araştırılması, bu yöndeki araştırmaların geliştirilmesi, alanında öne çıkan isimleri öğrencilerimize tanıtmaya yönelik çalışmalar yapmaları gerekiyor. Bu bağlamda Fuat Sezgin çok değerli bir isim."
İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, merhum Fuat Sezgin'in zekâsı, memleket sevgisi, çalışma azmi, okuma kültürü, kişiliği ve bilim tarihindeki başarılı çalışmalarıyla çığır açan bir bilim insanı olduğunun altını çizdi. Sezgin'in ortaya koyduğu eserlerin, bilim tarihinin yazılmasında çok köklü dönüşümler meydana getirdiğine işaret eden Yazıcı, "Bildiğiniz üzere Fuat Sezgin, insanlığın bilim mirasının sadece Batı'ya mal edilemeyeceğinde ısrarcı oldu. Bu çerçevede İslâm medeniyetinin bilimsel gelişmelere göz kamaştıran katkısını çeşitli boyutlarıyla gün ışığına çıkardı. Böylece, İslâm dünyasının bilimsel çalışmalar yapmak için ihtiyaç duyduğu özgüven sürecine de önemli bir katkı sağladı. Hiç kuşkusuz bu eşsiz dehanın eserleri ve çalışmaları üzerine söyleyecek çok şey var." dedi.
Okul Dışı Öğrenme Mekânları ve Yarışma
Fuat Sezgin'in uzun yıllar akademik çalışmalarını Almanya'da sürdürmek zorunda kaldığını hatırlatan İl Millî Eğitim Müdürümüz Levent Yazıcı, "Türkiye'den uzakta olmasına rağmen milletine olan bağlılığıyla çalışmalarını sürdüren Fuat Sezgin, Gülhane'de İslâm Bilim Tarihi Müzesi ve Kütüphanesi'nin kurulmasındaki çaba ve katkılarıyla örnek bir tutum sergiledi. Bu iki önemli mekânı mutlaka görmek lazım, kelimeler tarif etmeye yetmez, dokunabilecek mesafede olmanız gerekir. Bizler de müzeleri ve kütüphaneleri öğrenme mekânı olarak önemsediğimiz için öğrencilerimizin mümkün mertebe bu mekânları ziyaret etmesini sağlamaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Fuat Sezgin'in mirasını fark ettirmek ve tanıtmak için vefatının ardından Fuat Sezgin'in İzinde Projesi için çalışmaya başladıklarını kaydeden Yazıcı, bilimler tarihi araştırmalarına katkı çerçevesinde öğretmenler için de bir makale yarışması düzenlediklerini ifade etti. Yarışmanın İstanbul'daki tüm öğretmenlerin katılımına açık olduğunu belirten Yazıcı "Güçlü geleceğin güçlü öğretmenlerle mümkün olacağına inanıyoruz. Bilimler Tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin konulu öğretmenler arası makale yarışması için öğretmenlerimizin yazdığı makaleler bilimler tarihi, İslâm bilimler tarihi veya ilgili bir alandaydı. Bu şartları taşıyan eserler akademik bir seçici kurul tarafından değerlendirildi. Yarışmaya katılan tüm meslektaşlarımı tebrik ediyorum. Yarışmada ödül alan öğretmenlerimizi kutluyorum. Ayrıca yarışma sürecine katkıları ve akademik destekleri için Üsküdar Üniversitesi yetkililerine teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.