Özel eğitim öğrencilerimize yönelik eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmak için okullarımızdaki destek eğitim odaları yeniden tasarlandı. Bilindiği üzere destek eğitim odası, okul ve kurumlarda, kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş eğitim ortamlarıdır.
Tasarımda Yüksek Standartlar
Destek eğitim odalarındaki fiziki şartları iyileştirmek ve eğitim materyallerini yenilemek için çalışmalarını sürdüren Millî Eğitim Bakanlığımız, Türkiye genelinde 120 destek eğitim odasını bu hafta açıyor. Bakanlığımız büyükşehirlerimizde erişimi artırmak için destek eğitim odalarının sayısını artırmak için özel bir çalışma yürütüyor.
Bu yüzden destek eğitim odlarının 14'ü ilkokul ortaokul lise kademeleri olmak üzere İstanbul'da yapıldı. Yeni tasarımlı destek eğitim odaları bir taraftan 81 ile yaygınlaştırılırken, diğer taraftan destek eğitim odası sayısında yüzde 150'lik bir artış sağlanmış olacak.
Millî Eğitim Bakanlığımız, okul ve kurumlarda, kaynaştırma bütünleştirme eğitimleri kapsamında akranlarıyla aynı sınıfta okuyan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için hazırlanan destek eğitim odalarının yeni tasarımında yüksek standartlar dikkati çekiyor. Fiziksel olarak daha konforlu hâle getirilen destek eğitim odalarında kullanılan eğitim materyallerinde de çeşitlilik göze çarpıyor.
Destek eğitim odalarında eğitim alacak öğrenciler ile alacakları dersler, bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) geliştirme biriminin önerileri doğrultusunda eğitim öğretim yılı başında belirlenirken, özel eğitim ihtiyacı olan her öğrencinin ihtiyacı doğrultusunda bu eğitimden yararlanması sağlanıyor. Destek eğitim odasında sunulacak hizmetler, öğrencinin yararı gözetilerek uygun öğretmen sağlanması ve velinin onayı ile okulun çalışma saatlerinde planlanıyor.
Öğrenme Hızlarına ve Tarzlarına Göre Eğitim
Yeni tasarımlı ilk destek odamız Ümraniye Şehit Erol Olçok Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde bugün açıldı. Açılışa katılan İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, kaynaştırma veya bütünleştirme yoluyla eğitim yapılan okullarda, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere bire bir eğitim yapılan destek eğitim odalarının önemini vurguladı. 2023 Eğitim Vizyonu'na dikkat çeken Yazıcı, "Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimize sunulan eğitim hizmetlerinin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi geliştirilmesi için hep birlikte çalışıyoruz. Her birimizin öğrenme hızı neredeyse parmak izimiz kadar bize özel; aynı hızda ve şekilde öğrenmiyoruz. Bazılarımız daha yavaş ve farklı ilerleyebiliyor. Bu kapsamda destek eğitim odalarında, öncelikle kaynaştırma öğrencilerimiz; okul yönetimlerinin liderliğinde bireyselleştirilmiş eğitim planları doğrultusunda öğretmenlerinden öğrenme hızlarına ve tarzlarına göre eğitim alacaklar. Bu odaların aktif olarak kullanılarak 'yaşayan' ve her fırsatta bütün öğrencilerimize açık odalar olmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda uygun ortam düzenlemeleri yapılacak." şeklinde konuştu.
Bu hafta içerisinde Maltepe Güzide Yılmaz İlkokulu, Ataşehir İhsan Kurşunoğlu Ortaokulu, Güngören Yahya Çavuş İlkokulu, Bağcılar Abdullah Nermin Bilimli İlkokulu ve Bağcılar Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu olmak üzere beş okulumuzda daha destek eğitim odası açılacak. Bunlarla beraber İstanbul'daki destek eğitim odası sayısı 20'ye ulaşacak.
Böylece 2019 yılı sonunda 81 ilde toplam 200 destek eğitim odası olacak.