Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi
Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi ile ülkemizdeki tüm okulların coğrafi verileri toplanarak, hızlı bilgi akışı, etkili ve doğru analizlerle daha verimli envanter yönetimi sağlanacak.Millî Eğitim Bakanlığı'mız, eğitimde veriye dayalı yönetim sistemi ışığında 2023 Vizyonu hedefine doğru önemli bir projeyi daha hayata geçirdi. Millî Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi ile ülkemizdeki tüm okulların coğrafi verileri toplanarak, hızlı bilgi akışı, etkili ve doğru analizlerle daha verimli envanter yönetimi sağlanacak.
Tanıtım ve Teknik Bilgilendirme
Bu doğrultuda, İstanbul Üsküdar Adile Sultan Kasrı Öğretmenevinde Millî Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Emlak Daire Başkanı Sayın Dr. İbrahim Taşdemir ve Bakanlık yetkililerince Yalova, Bursa, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Sakarya, Kocaeli, Bilecik İl Millî Eğitim Müdürlüklerinden katılan eğitim şubelerine ve CBS Yöneticilerine tanıtım ve teknik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Emlak Dairesi Daire Başkanı Dr. İbrahim Taşdemir, 2023 Eğitim Vizyonu hedefimiz doğrultusunda eğitim kaynaklarının planlanmasında okulların kapasitelerinin belirlenmesi ve sistemli bir taşınmaz idaresi kurmak amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kurulduğunu belirtti.
Yapılan her işin bir mekânla mutlaka bir ilişkisinin bulunduğunu hatırlatan Taşdemir, "Coğrafya ve bilgiyi birleştirdiğinizde doğru bilgi olduğunda iş yapılabileceği, yanlış bilgi olduğunda da sıkıntı doğurabileceğini görebiliyoruz. Mekânla bilgiyi birleştirdikten sonra sıra sisteme geldi, bilgiyi sistem üzerinde kurgulamamız gerekiyor ki bu bir yere varsın. Mekân, bilgi ve bunların uygulandığı sistem? Mekânla ilgili tüm bilgilerin derlenip toparlandığı bir sistemle sunulduğu kısma birleştiğinde Coğrafi Bilgi Sistemi ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Gerçek Zamanlı Verilerle Yönetilen Bir Sistem
Taşdemir, ortada bir sistem yoksa bilgilerin, mekâna dayalı olsun olmasın sıkıntı doğurabileceğini kaydetti. Coğrafi Bilgi Sisteminin, 30 Temmuz 2019'da Sayın Bakanımız tarafından tanıtımının yapıldığını belirten Taşdemir, "Ocak 2020 tarihi itibariyle Bakanlığımızın kullandığı tüm yazılımların tamamı Coğrafi Bilgi Sistemi ile entegre olacak ve hepsi mekana dayalı olarak sizlere analizle bilgi sunacak, sadece arazi ve arsa ile ilgili işlem yapmıyoruz, öyle bir sistem kurguladık ki, Bakanlığımızın tüm birimlerinin artık tek çatı altında toplanacağı, beraber çalışabileceği bir mekanizma kurguladık, eğitim camiamızın daha iyi hizmet edebilmesi için sadece eğitim yatırımı değil, öğretmen atamasından öğrencinin yerleştirilmesine kadar bir sistem üzerinden ve gerçek zamanlı verilerle yönetildiği bir sistem en büyük hedefimizdir." ifadelerini kullandı.
Taşdemir, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımı açısından eğitim yatırımlarının doğru bir şekilde planlaması büyük önem taşıdığını kaydetti.
İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise, (Coğrafi Bilgi Sistemi'nin Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen çok önemli bir sistem olduğunu ifade etti. Verileri güncel tutmanın çok kıymetli olduğunun altını çizen Yazıcı, "Doğru karar alabilmek ve ekonomik olarak verilerden yararlanmak suretiyle yatırım yapabilmek, bizimle ilgili olarak farklı taleplerde bulunanlara bakınız veriler bunu açıkça göstermektedir diyebilmek ve bu ülke adına çocuklar adına doğru stratejiler uygulayabilmek içinde bu verilerin çok kıymetli olduğunu da gördüm. Bu nedenle, bu verilere sahip olmamız, bu verileri etkin kullanmamız sistemin geleceği için çok önemlidir." şeklinde konuştu. Yazıcı, programın verimli geçmesini temenni ederek tüm katılımcılara teşekkür etti.
İki oturum hâlinde gerçekleştirilen toplantıda önce Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi'nin genel tanıtımı ardından ise teknik eğitim yapıldı.