Çocuğun akademik ve sosyal başarılarını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar duygusal faktörler, benlik algısı, motivasyon, zihinsel faktörler, cinsiyet faktörü, arkadaşlık ilişkileri, okul-öğretmen faktörü, aile bireylerinin tutumları ve ebeveynlerden birinin kaybıdır. Çocukluğun ilk yılları olan okul öncesi dönemde, okul yıllarında ailenin vermiş olduğu eğitim, sergiledikleri davranışlar ve ebeveyn kaybı çocuğun kişilik gelişimini önemli oranda etkilemektedir. Yaşamın ilk yıllarını olumsuz şartlar içinde geçirmiş olan bireylerin bu olumsuzlukları yetişkin olduklarında da devam ettirdikleri gözlenmiştir.
İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği 23 proje içerisinde yer alan Umudum Öğretmenim, anne veya babasını kaybeden yetim çocukların çok yönlü gelişiminin sağlanarak akademik başarılarının artırılmasını hedeflemektedir. Ayrıca proje kapsamında anne veya babasını kaybeden çocuklarımıza, ailelerine, akranlarına ve öğretmenlerine eğitim faaliyetleriyle birlikte farkındalık çalışmalarının yapılması amaçlanmaktadır.
Akademik Başarının Artırılması
Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı resmî okullarda eğitim ve öğretim gören ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören yetim-öksüz veya ebeveyn yoksunluğu çeken çocuklarımıza yönelik Umudum Öğretmenim Projesinin ilçe tanıtım toplantıları başladı. İlk toplantı Kartal ve Bayrampaşa’da yapıldı. Bu toplantılarda okul temsilcileri, il ve ilçe koordinatörleri bir araya geldiler.
Proje çerçevesinde öncelikli olarak öğrencilerin not durumları tespit edilecek ve öğrencilerin akademik anlamda daha ileriye nasıl götürüleceği planlanacak. Öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımının sağlanması devamsızlık durumlarının takibi gibi çok yönlü bir rehberlik hedefleniyor.
Ebeveynlerini kaybetmiş öğrencilerin öncelendiği proje öğrencilerin geleceğini küçük dokunuşlarla iyi hâle getirmeyi öngörüyor. Toplantıya katılan projenin il koordinatörlerinden Gülşen Özer, “Bireyler, birlikte yaşamış olduğu ailenin ve almış olduğu aile eğitiminin etkilerini taşımaktadır. Anne veya babası olmayan yetim çocuklarımız, aile içi ilişkilerde eksik olduğu için psiko-sosyal gelişim evrelerinde duygusal, sosyal, kişilik gelişimi açısından uyum- davranış sorunu yaşamaları ve çocuklarımızın akademik alanda başarısız olma olasılığı yüksektir.” ifadelerini kulandı. Projenin hedeflerini anlattı.
Akademik Çalışmalara Dayalı
Umudum Öğretmenim Projesinin akademik çalışmalara dayanarak hazırlandığını belirten Ayça Pınar Kılıç ise, “Araştırmalar, ailevi faktörlerden ebeveyn kaybı yaşayan çocukların yalnızlık, utangaçlık özsaygı eksikliği gibi duygusal sorunlar yaşadığını göstermektedir. Ebeveynin ölümünü izleyen yıllarda çocukların psikolojik sorun geliştirme riski diğer çocuklara oranla yüksektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Kılıç, esasında bu projelerin her öğretmenin doğal olarak yapması gerektiğini fakat hem yeni öğretmenlik hayatına başlayanlara yol göstermek hem de var olan çalışmaları belli bir sistem içerisinde sürdürmek amacı ile gündeme geldiğini ifade etti.
Birlikte başarma kültürünün değerine dikkat çeken Özer ise, projeyle beraber bir farkındalık oluşturulacağını ve okul iklimine olumlu katkılar sağlamanın önemini çeşitli örnek durumlar çerçevesinde anlattı. Evrak yükünün en az da indirgenerek daha fazla iş ve hedeflendiğinin altını çizdi. Okullarda desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin birebir takip sistemi ile başarı oranı arttırılacağının vurgulandığı toplantılar faaliyet örnekleri ve soru cevap kısmıyla sona erdi.
Yayın Tarihi: 27.11.2018