İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Hayat Boyu Öğrenme

Salgın günlerinde tüm hayat boyu öğrenme kurumlarımızdaki yönetici, öğretmen, usta öğretici ve kursiyerlerimize yönelik çalışmalar devam ediyor.
Hayat Boyu Öğrenme

Bir ülkenin sahip olduğu en değerli doğal kaynağın insan olduğundan hareketle ilgileri, yetenekleri, yaşları, öğrenim düzeyleri çok çeşitli tüm bireylere yönelik çalışmalar hayat boyu öğrenme alanına girer.

Bu kapsamda İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde bir dizi çalışma yürütülüyor. Hayat boyu öğrenme kurumlarımızda görev yapan öğretmen ve usta öğreticilerimize uzaktan eğitim uygulamaları konusunda çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapıldı. Resmî ve özel okulların servis şoförlerine, halk eğitim merkezlerimiz tarafından salgın ile mücadele kapsamında eğitim verildi. Bu eğitimlerden 5 bin 324 servis şoförü yararlandı. Aynı zamanda salgın günlerinde çeşitli çevrim içi söyleşiler düzenlendi.

Usta Öğreticilerimize İşaret Dili Eğitimi

Usta öğreticilerimize işaret dili eğitimi konusunu Bayrampaşa Halk Eğitimi Merkezi Müdürü İbrahim Demirdöğen anlattı. Söyleşi sonunda uygulanan anketler neticesinde elde edilen veriler analiz edildi. Yapılan çalışmaların alandan gelen dönütler sonucunda bu doğrultudaki etkinlikler sürecek.

El Sanatlarının Kültürümüzdeki Yeri ve Önemi

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Selcan Teke,  halk eğitimi merkezleri ve olgunlaşma enstitülerinde görev yapan el sanatları teknolojisi, moda tasarım teknolojileri ve tekstil teknolojisi öğretmen ve usta öğreticilerine el sanatlarının kültürümüz bakımından önemini anlattı.

Türkiye'de Çinicilik Sanatı

Ülkemizin önemli çini sanatkârı Mehmet Gürsoy, el sanatları ve seramik alanı öğretmen ve usta öğreticilerine Türk çinicilik sanatını anlattı.  Çiniciliği  "göz musikisi" olarak nitelendiren 44 yıllık çini ustası Gürsoy şunları kaydetti:

"Çini bana göre bir göz musikisidir. Bu sanatın notaları da laleler, karanfiller, güller ve sümbüllerdir. Çininin diğer bir anlamı da kıymetli taşların rengini sır altına gizleme sanatıdır. Bu kıymetli taşlar ise mücevher yapımında kullanılan mercandır, zümrüttür, firuzedir, lapistir. Bunların dışında çininin üçüncü bir tarifi daha vardır: Çini, ateşin oyunudur çünkü göz nurunu dökeriz ve 950 derece ateşe veririz, bahtımıza ne çıkarsa. Türk çini sanatı bütün gönülleri fetheder."

Anadolu'da Türk Örücülük Sanatı

Türk toplulukları yaşadıkları bölgelerde kültürlerini yaşatmış ve o bölgenin mevcut kültürlerinden de etkilenerek yeni kültürel sentezler oluşturmuşlardır. Bu kültürel özelliklerden biri de geleneksel sanatlardır. Geleneksel sanatlar, bir milletin kültürünü ifade eden en önemli belgedir. Bu kapsamda İzmir Demokrasi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Sayın Doç. Dr. Nurgül Begiç, el sanatları teknolojisi alanı öğretmen ve usta öğreticileriyle çevrim içi ortamda bir araya gelerek örücülük sanatı hakkınsa bir sunum yaptı.

05-01-202105-01-202105-01-202105-01-202105-01-2021

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.