Her geçen gün önemi artan müzeler, gerçek nesnelerin yer aldığı, tarihe tanıklık etmiş ya da gelecekteki gelişmelerin kurgulandığı eşsiz laboratuvarlardır. Türkiye'de müzelerin eğitimdeki yeri özellikle 2000'lerden beri daha etkin biçimde ele alınıyor. Çünkü müzeler, öğretimin gerçekleşmesinde eğitim ortamı olması bakımından son derece önemli. Özellikle öğrenmede, yaratıcı düşüncenin gelişmesinde, görsel ve düşünsel algının içselleştirilmesine büyük katkı sağlıyor.
Öğrenme Ortamı Olarak Müze
Okul dışı öğrenme ortamlarından müzelerin öğretim programlarında yer alan kazanımlar doğrultusunda daha etkili kullanılmasıyla öğrenci ve öğretmenler bilimsel ve sosyal alanlarda kendilerini geliştirdi. Tarih eğitiminde ve bilinç inşasında müzelerin önemi güncel tarih eğitimi çalışmalarında da vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, müzede eğitimi desteklemek amacıyla Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi ile iş birliğini sürdürüyor. İş birliği kapsamında binlerce öğrenci, öğretmen ve velimiz Harbiye Askerî Müzesi imkânlarından faydalandı.
İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün AR-GE Birimi bir program vesilesiyle Harbiye Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nı ziyaret etti. Müze gezisine Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Erhan Cirit, Temel Eğitim Şube Müdürümüz Sayın Yılmaz Kaya ve AR-GE Birimi öğretmenlerimiz katıldı.
Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Müdürü Sayın Albay Mahir Ergüven Erkul, Harbiye Askeri Müzesi ve Kültür Sitesi Müze Kısım Amiri Sayın Öğretmen Yüzbaşı Sezgin Kaya rehberliğindeki ziyarette Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığında bulunan, askerî kültür varlıkları kapsamındaki eserler hakkında bilgi alındı.
Toplamda 5 bin adet askerî kültür varlığını sunan müzenin önemli olduğunu kaydeden yetkililer, müzede eğitimin çok değerli olduğunu vurguladı. Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Müdürü Albay Mahir Ergüven Erkul, geleceğin teminatı çocuklarımıza tarih bilinci kazandırmanın önemine ve bu bağlamda müzelerin imkânlarına dikkat çekti.
Görsel Tarih ve Mehteran Performansı
Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesinde Türk tarihini yaşayan nesillere görsel bir şekilde aktarabilmek ve genç dimağlarda kalıcı etki bırakabilmek amacıyla iletişim ve bilgisayar teknolojisinden yararlanılıyor. Mehteri tanıtan Mehter Multivizyonu, Çanakkale savaşlarını anlatan Çanakkale Dioraması ve dokunmatik bilgisayar sistemleri bu uygulamalardan öne çıkanlardan birkaçı. Dünyanın en eski bandosu olan Mehteran Birlik Komutanlığının canlı performansı ise herkesi mest etti.
Müze yolu ile eğitim kapsamında yapılan müze ziyaretleri boyunca öğretmenlerimiz Askerî Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığında bulunan, askerî kültür varlıkları kapsamındaki binlerce eseri görme imkânı buldular.