İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Ölçme Değerlendirme Merkezi, eğitimde karar verme süreçlerinin doğru işletilerek yüksek beklentili değerlendirme yapılması ve 2023 Eğitim Vizyon Belgesi'nde eğitim öğretim faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak yer alan ölçme değerlendirmenin doğru yönetilmesi için planladığı çalışmalara devam ediyor.
Bu bağlamda geniş ölçekli testlere dair önemli başlıklara ve güncel konulara yer veren ve tüm paydaşlar arasında sağlam bir köprü kurmak amacıyla oluşturulan İstanbul Ölçme Değerlendirme dergisi önemli bir rol üstleniyor. Ölçme değerlendirme alanında uzman akademisyenlerden gelen yazıların yer aldığı dergi, kendini geliştirmek isteyen ve ilgi duyan tüm paydaşlara büyük bir destek sunuyor.
Geniş Ölçekli Testler
Akademik metinlerden oluşan ve yılda iki kez yayımlanan İstanbul Ölçme Değerlendirme dergisinin bu sayısı "Geniş Ölçekli Testler" temasını ele alıyor.
Derginin girişinde Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Sadri Şensoy'la yapılan bir röportaj yer alıyor. Bakan Yardımcımız Şensoy, eğitim sürecinin vazgeçilmez bir ögesi olan ölçme değerlendirme faaliyetlerine ilişkin yenilik odaklı iyileştirme ve yeniden tasarlama uygulamalarına dikkat çekiyor. Bakan Yardımcımız Şensoy, söz konusu uygulamaların Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirildiğini ve günümüzün sürekli değişen ihtiyaçlarına hızlı bir biçimde karşılık verebilen bir temel üzerinde inşa edildiğini dile getirdi.
Uluslararası Geniş Ölçekli Testler ve Türkiye
OECD ve PISA Eğitim Direktörü Andreas Schleicher, "PISA Gibi Büyük Ölçekli Değerlendirmeler Nasıl Bir Fark Yaratabilir?" başlıklı yazısında; PISA'nın kökenleri, PISA'nın dünyada uyandırdığı yankılar, ülkelerin eğitim politikalarına yansımaları ve eğitim sistemlerinin etkinliğinin öğrenme sonuçlarına etkisine odaklanıyor.
IEA Genel Direktörü Dirk Hastedt, "Uluslararası Geniş Ölçekli Değerlendirmeler" eksenli yazısında, uluslararası geniş ölçekli testlerin eğitim politikaları için ülkelere bilgi sağladığını, sonuçların bir hedef değil gösterge olması gerektiğini vurguluyor.
Testlere Dair Güncel Konular ve İçerikler
Hayli zengin içerikli dergide geniş ölçekli testlere dair önemli makalelere yer veriliyor. Bu bağlamda Dr. Öğr. Üyesi Gözde Demirel Fakiroğlu "PIRLS Uygulaması ve İlkokul 4. Sınıf Türkçe Öğretim Programında Hedeflenen Kazanımların PIRLS Ölçütlerine Göre Değerlendirilmesi" başlıklı yazısıyla okuma becerilerinin önemine dikkat çekiyor.
Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kutlu "Geçmişten Günümüze Testler: Standart Başarı Testlerinden Geniş Ölçekli Testlere" konusunu anlatıyor. "Geniş Ölçekli Testlerde Madde Yapıları ve Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler (PISA ve TIMSS Örnekleri)" yazısında Doç. Dr. Özen Yıldırım çeşitli örnekler sunuyor.
Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Erman Aslanoğlu'nun "PIRLS: Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi" başlıklı yazısı okuduğunu ya da dinlediğini anlamanın bir öğrencinin okul hayatında ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
"Yüksek Risk İçeren Sınavlar/Sınavlar Neden Risk İçerir?" sorusunu Doç. Dr. Hatice Kumandaş Öztürk cevaplıyor. Doç. Dr. Safiye Bilican Demir "Geniş Ölçekli Testlerin Etkileri: PISA'ya Eleştirel Bir Bakış", Dr. Öğr. Üyesi Sevda Çetin ise "PISA ve TIMSS Uygulamalarında Standart Belirleme Süreçleri" yazılarıyla dergide yer alıyor.
PISA'nın hazırlık sürecini "PISA Geliştirme Süreçleri: Mutfakta Ne Var?" sorusuna verdiği cevaplarla Doç. Dr. Yeşim Özer Özkan anlatıyor. Doç. Dr. Meltem Acar Güvendir'in "Türkiye'de Ulusal Düzeyde Uygulanan Geniş Ölçekli Testlerin Gelişimi" ve Doç. Dr. İlker Kalender'in "Ölçme Değişmezliği ve Uluslararası Geniş Ölçekli Testler" başlıklı yazıları ise konularını kapsamlı biçimde ele alıyor.
"Geniş Ölçekli Testler" temalı İstanbul Ölçme Değerlendirme dergisinin ikinci sayısına buradan ulaşabilirsiniz.