İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesiyle Eğitimde Ölçme Değerlendirme Uygulamaları Ulusal Kongresi düzenledi. Kongre salgın şartlarından dolayı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Kongrenin açılışına Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Melih Bulu, Ölçme Değerlendirme Genel Müdürümüz Sayın Dr. Sadri Şensoy ve İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı katıldı.
Açılışta konuşan Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Melih Bulu ölçme ve değerlendirmenin çok önemli bir alan olduğunu belirterek üniversite olarak çok önemli bilimsel çalışmalara imza attıklarını söyledi. Bulu "Salgın bizi bazı yenilikler yapmaya zorluyor. Aslında dijital teknolojinin eğitimimizin altyapısını ve platformlarını değişime zorlayacağını biliyorduk. Belki 5- 10 sene sonra yapmayı planladığımız şeyleri salgın nedeniyle acilen devreye sokmaya başladık. Örneğin, sınavların yapılması ve ölçme değerlendirme işlemleri somut bir sorun olarak ortaya çıktı.
Tabii Millî Eğitim Bakanlığının bu anlamda biz üniversitelere göre yükü daha ağır. Milyonlarca öğrencinin ölçme değerlendirme işlemlerinin planlanması ve gerçekleştirilmesi oldukça zor bir konu. Bu bağlamda Boğaziçi Üniversitesi olarak Eğitim Fakültemiz ile Millî Eğitim Bakanlığının ortaklaşa çalışmalara imza atması çok önemli." ifadelerini kullandı
Ölçme Değerlendirme ve Kurumsal İş Birliği
Üniversitelerin görevinin problem çözmek olduğunu belirten Bulu, akademisyenlerle beraber ölçme ve değerlendirme üzerine kafa yorduklarını kaydetti. Kongrenin çok kıymetli olduğunu belirte Bulu "Ülkemizin genç nüfusunu iyi eğitebilirsek on yıl sonra Türkiye daha da farklı bir yere gelecektir. Bunu da ölçme değerlendirmeyi doğru yaparak sağlayabiliriz. Ölçme değerlendirme aynı zamanda adaletli olmayı da gerektirmekte. Üstelik hem öğrenci hem de öğretmen için adaletli olmak çok önemli. Salgın kriz durumu yarattığı kadar fırsatlar da sundu. Bu fırsatların çeşitli girişimleri arttırması gerektiğini düşünüyoruz. Tamamen normalleşmeye dönülse bile eğitim sistemi tamamen eskiye dönemez. Bu bağlamda salgın aslında bizlere çeşitli avantajlar da sundu. Örneğin böyle yüksek katılımlı toplantıları daha az maliyetle gerçekleştirebiliyoruz." şeklinde konuştu.
Kongreye katkı sunan herkese teşekkür eden Bulu, kongrenin kurumsallaşmasının, devlet kurumlarıyla üniversitenin farklı çalışmalarda bir araya gelerek iş birliğini güçlendirmesinin eğitim camiasına büyük katkılar sunacağını kaydetti.
Yenilikçi Yaklaşımlar ve Ölçme Değerlendirme Merkezleri
Ölçme Değerlendirme Genel Müdürümüz Dr. Sadri Şensoy ise ölçme değerlendirmenin eğitim süreçlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade etti. Ülkemizde de son yıllarda ölçme ve değerlendirme konusunda önemli gelişmeler yaşandığını belirten Şensoy "Ölçme ve değerlendirmenin birçok toplantının gündemi oluşturduğunu görüyoruz. Yenilikçi yaklaşımlarla da özgün fikirlerin ortaya atılarak tartışıldığını da görüyoruz. Özellikle salgın döneminde bu fırsatı yakaladığımızı da söyleyebilirim. Ülke genelinde illerdeki millî eğitim müdürlüklerimiz üniversitelerle çok yoğun iş birlikleri yapmaya başladılar ve bunların neticesinde verdikleri eğitimlerle de okul ortamlarında olumlu yansımaları görüyoruz ki yapılan her çalışma başka bir çalışmaya da kaynak teşkil etmekte." ifadelerini kullandı.
Akademik camia ile iş birliği içinde olmanın önemini vurgulayan Şensoy "Çok geniş bir hedef kitleye de hitap ediyoruz. 17 milyon öğrencimiz var. Küresel gelişmelere baktığımızda bu alan sürekli kendini yenileyen bir alan... Dolayısıyla bu tür kongrelerle de yenilikçi çalışmaları paydaşlarımızla beraber ve eğitim camiasıyla da buluşturmanın sorumluluğunu da taşıyoruz. Bu süreçleri nasıl gerçekleştiriyoruz? Son 2-3 yıldan beri illerde ölçme değerlendirme merkezlerimizin kurulmasına ağırlık verdik. 81 ilde ölçme değerlendirme merkezlerimizi kurduk. Dolayısıyla çok kuvvetli bir taşra yapılandırması oluşturduk. Bu merkezler sayesinde öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve okullarımıza daha hızlı ulaşabiliyoruz ve onların ihtiyacı olan hizmetleri daha seri, daha nitelikli bir şekilde sunabiliyoruz. Yine ölçme değerlendirme merkezlerimiz illerde düzenledikleri faaliyetlerle ölçme değerlendirme alanında ciddi bir farkındalık oluşmasına da katkı sağlıyorlar." şeklinde konuştu.
Şensoy, salgın döneminde ölçme değerlendirme merkezlerinin yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu kaydetti. PISA, TIMMS ve PIRLS gibi uluslararası izleme araştırmaları ile ABİDE gibi ulusal başarı izlemelerinin ölçme değerlendirme alanın güçlendirdiğini vurgulayan Şensoy sözlerini şöyle tamamladı:
"Salgın nedeniyle tüm dünyada salgın koşulların ihtiyaçlarına göre atılan adımlar olduğu gibi bizler de ülkemizin ihtiyacı olan faaliyet alanlarımıza uygun projeler geliştirerek eğitim camiasıyla buluşturma çabası içinde olduk. 2018 PISA'yı yaptık. 20 19 TIMMS'i yaptık. 2021 Haziran ayında da PIRLS çalışmasını yapacağız. Yani hemen hemen her yıl bir etkinliğimiz var diye söyleyebiliriz. Bu vesileyle aranızda bulunmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum."
Çok Önemli Bir Deneyim
İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise 2023 Vizyonu doğrultusunda akademik iş birliğine önem verdiklerini kaydetti. Ölçme değerlendirme alanında yapılan çalışmalara değinen Yazıcı "Umuyorum bugün hep birlikte çağrılı konuşmacılar, çalıştaylar, araştırmacılarımızın ki 116 araştırmacımızın 54 bildiri sunacağı çok önemli bir çalıştay gerçekleştirmiş olacağız ama bu çalıştaylarla beraber oluşan kongre bize de gerçekten çok önemli bir deneyim sunacak. Akademisyenlerimizin, alan uzmanlarının, mevcut olan uygulamacıların ortak deneyimleriyle ölçme değerlendirmeyi çok farklı boyutlarıyla konuşmuş olacağız." ifadelerini kullandı.
Salgın sürecinde Millî Eğitim Bakanlığımızın EBA başta olmak üzere yaptığı çalışmaları hatırlatan Yazıcı, uzaktan eğitim deneyimlerinin ölçme değerlendirmeye de farklı şekillerde yansıyacağını kaydetti. Ölçme değerlendirme alanına dikkat çeken Yazıcı "Başarı izleme araştırmaları kongremizde ele alınmış olacak. Gerçekten ölçme değerlendirme erken çocukluk döneminden başlayarak üniversiteye hatta yaşam boyu süren eğitimde çok önem arz ediyor. Bu çerçevede öğrencilerimizin ne kadar öğrendiğinin, nasıl öğrendiğinin çok doğru bir şekilde tespit edilmesi aslında öğrenmenin kalıcı boyutlara ulaşması için de kıymetli. Hep şunu söylüyoruz: Her öğrencinin öğrenme türü ve kapasitesi birbirinden farklıdır. Bu farklılık aslında öğrenmedeki ölçmeyi de değerlendirmeyi de çok çeşitli kılmayı gerektirir. Bu bağlamda alternatif ölçme değerlendirme yaklaşımlarının, bunu destekleyen farklı tekniklerin alandaki uzmanlar, akademisyenler bizzat uygulayıcı öğretmenler tarafından kendi deneyimleriyle ifade edilmesi ve bu deneyimlerden faydalanarak öğrenmenin sürekli kılınması başlı başına değerli. İçinde bulunduğumuz uzaktan eğitim sürecinde dijital teknolojilerin kullanılması artık bir zorunluluk. Aslında ölçme değerlendirmedeki yeni uygulamaların da yeni imkânlarla da sunulması da bir gereklilik olarak önümüze çıkıyor."
Kongrenin öğretim süreçlerindeki ölçme değerlendirme alanına önemli bir katkı sunacağına yürekten inandığını belirten Yazıcı sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğrencilerin bir doğru yanıtı seçmek yerine bir yanıt oluşturmasını sağlayacak şekildeki yeni boyutlar ölçme değerlendirmeye de yeni boyutlar katacak. Bu çerçevede çalıştaya katkı sunan, emek veren herkese teşekkürler ediyorum. Özellikle Boğaziçi Üniversitemiz Eğitim Fakültesi özelinde bu sürece çok büyük bir emek verdi. Ölçme Değerlendirme Genel Müdürlüğümüz bize her konuda destek oldu. İstanbul Ölçme Değerlendirme Merkezimiz özellikle bu süreçte çok büyük bir istekle ve emekle çalıştı. Onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum."