İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Özel Eğitim Uygulamalarında Kaynaştırma ve Bütünleştirme Uygulamaları konulu panel düzenlendi. Bahçelievler Nurettin Topçu Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emine Ayyıldız, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişi Dr. Hasan Hüseyin Selvi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Yazar Halis Kuralay, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktör Yardımcısı Faik Benli panelist olarak katılırken; Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Güngören ve Küçükçekmece ilçelerinde görev yapan ve görev yaptığı okulda kaynaştırma öğrencisi bulunan ilkokul ve ortaokul müdürleri dinleyici olarak katıldı.
Program Lokman Hekim Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi Samet Zileli ve öğretmeni Sinan Arsel'in piyano ve çello dinletisi ile başladı ve Lokman Hekim Özel Eğitim Uygulama Okulu Müzik Grubu'nun gösterisi ile devam etti. Açılış konuşmasını yapan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Gülşen Özer; "Eşitlik ilkesini herkese ulaştırmayı hedefleyerek hareket eden Birleşmiş Milletler, 1948 yılında Türkiye'nin de dâhil olduğu taraf devletlerin imzası ile İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni yayımlayarak eğitimde fırsat eşitliğine hak temelli bir yaklaşım getirmiştir." diyerek özel eğitim uygulamalarının öğrenciler için bir hak olduğunu dile getirdi. Panelin verimli geçmesini temenni ederek kürsüyü Üsküdar Özel Eğitim Meslek Okulu velisi Dr. Nesrin Yıldırım'a bıraktı. Down sendrom tanılı iki çocuğunun bulunduğunu belirten Yıldırım; uzman hekim olmakla birlikte annelik vazifesiyle her türlü problemin birlikte yaşandığı ve birlikte çözümlenmeye çalışıldığını ifade etti.
Her Öğrenci Özeldir
Panelin başlaması ile ilk söz hakkını alan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Emine Ayyıldız; "BEP'li" öğrenci tanımının yanlış bir ifade olduğu; her çocuğun kendi ismiyle seslenilmesinin öğrenci açısından önemli olduğunu belirtti ve her öğrencinin özel olduğunu vurguladı. Kaynaştırma uygulamalarında üstün söylemi üzerinde duran İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişi Dr. Hasan Hüseyin Selvi, etik açıdan değerlendirilmesinden bahsetti.
Potansiyeli Güçlendirmek
Ülkemizde birçok potansiyelin olduğunu belirten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktör Yardımcısı Faik Benli program başında piyano dinletisi sunan otizmli öğrencimizden yola çıkarak öğrencilerimizin imkânlar dâhilinde potansiyellerinin keşfedilmesiyle yeteneklerini ortaya çıkarabileceklerini belirtti. Ülkemizden Uğur Şahin, Özlem Türeci, Aziz Sancar gibi birçok bilim insanının yaptıkları çalışmalarla ülkemizi gururla temsil ettiğini belirten Benli; bütün öğrencilerimizi destekleyerek içindeki potansiyellerin açığa çıkmasına ve güçlenmesine vesile olduğunu belirtti.
Program; İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü Gülşen Özer, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Şube Müdürü Eyüp Balyemez ve Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Çıkrıkçı'nın panelistlere; Saadet Özel Eğitim Meslek Okulu ve Şöhret Kurşunoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin kendi elleriyle hazırladığı hediyelerin takdimi ile sona erdi.