Dünya Diye Bir Yer
519
21:38
06.03.2021

Her geçen gün önemi artan müzeler, gerçek nesnelerin yer aldığı, tarihe tanıklık etmiş ya da gelecekteki gelişmelerin kurgulandığı eşsiz laboratuvarlardır. Türkiye'de müzelerin eğitimdeki yeri özellikle 2000'lerden beri daha etkin biçimde ele alınıyor. Çünkü müzeler, öğretimin gerçekleşmesinde eğitim ortamı olması bakımından son derece önemli.  Özellikle öğrenmede, yaratıcı düşüncenin gelişmesinde, görsel ve düşünsel algının içselleştirilmesine büyük katkı sağlıyor. Uygulamalı çalışmalarla pekiştirilen atölyeler, müzeyi sosyal hayatın bir parçası kılıyor.

Sanatla Buluşma İmkânları

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz sosyal mesafeyi koruduğumuz bugünlerde çocuklarımızı çevrim içi programlarla sanatla buluşturmaya devam ediyor.  Öğrencilerimiz Bir Harf Bin İstanbul Projesi kapsamında İstanbul Modern Sanat Müzesinin "Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer" adlı sergisini keşfettiler. Çevrim içi sergi turuna evlerinden ücretsiz katılarak, sanatçının insanlığa, doğaya, yaşama dair semboller ve hikâyelerle dolu sanat dünyası ile tanıştılar. 

Sergi sanatçının son otuz beş yıldır devam eden sanatsal üretimine birtakım tematik duraklar çerçevesinde bakıyor. Sanatçının yaşadığımız dünyadan beslenen, kendine özgü imge dağarcığıyla yarattığı gizemli ve renkli dünyasında, insanlığa, doğaya, yaşama dair semboller ve hikâyeler hayat buluyor. Sanatçının daha önce sergilenmemiş eserlerini odağına yerleştiren sergi, Selma Gürbüz'ün zamandan ve mekândan bağımsız; masallar, mitler, söylencelerle örülü, incelikle işlenmiş  eserlerini ziyaretçilerle paylaşıyor. Sergide, sanatçının resim, yerleştirme, desen, video ve heykel gibi farklı ifade araçlarıyla ortaya koyduğu yüzden fazla eseri yer alıyor.

Çevrim İçi Sergi Turu

Sanat pratiğinde hem doğu kültürüne hem de batı kültürüne ait ögeleri bir arada kullanarak, onlar arasında beklenmedik ilişkiler kuran Selma Gürbüz, iki kültüre ait konu ve teknikleri ustalıkla yanyana getirir. Bir yandan İran, Hint, Türk minyatürü, uzak doğu sanatı ile ilişki kurarken, Batı resminin ögelerine de aşinadır ve eserlerinde kullanır. Tuval üzerine yağlıboya çalışmalarıyla birlikte, 1980'li yıllardan bu yana çalıştığı el yapımı kâğıt üzerine mürekkep uygulamaları, kendine özel bir renk skalası kullanarak ürettiği optik illüzyon, ışık ve gölge oyunları, rüya ile gerçeklik arasında bir dünyaya kapı açan sembollere, figürlere, desenlere ve motiflere hayat verir.

Sergi alanından görüntüler eşliğinde gerçekleşen programda öğrencilerimize bilmeceler soruldu ayrıca eğlenceli oyunlar oynandı. Program sanatçının çalışmalarının incelenmesine aracı olması bakımından önemliydi. Selma Gürbüz'ün malzemelerine, ele aldığı konulara ve sanatsal üretim süreçlerine dair fikirler sunuldu. Çevrim içi sergi turunun ardından İstanbul Modern Eğitim Bölümü'nün hazırladığı etkinlik kartını boyayan çocuklar, "Selma Gürbüz: Dünya Diye Bir Yer" sergisinden ilhamla resimler yapıp programı tamamladılar.

Selam Gürbüz Kimdir?

1960 yılında İstanbul'da doğan Selma Gürbüz, sanat eğitimine 1980 yılında İngiltere'deki Exeter College of Art Design'da başladı. 1984 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun oldu. Paris, Roma, Buenos Aires ve Barselona başta olmak üzere, Japonya'nın farklı şehirlerinde de birçok sergiye katılan Gürbüz'ün yapıtları, Londra'daki The British Museum, Paris'teki Galerie Maeght Koleksiyonu, İstanbul Modern, Ankara Resim Heykel Müzesi gibi farklı koleksiyonlarda bulunuyor. Yurtiçinde ve yurtdışında sergilerini açmaya devam eden sanatçı, İstanbul'daki atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.

 

Yayın Tarihi: 06.03.2021