DÖNÜŞÜMLE EĞİTİME 6 MİLYON DEFTER
479
17:49
21.09.2021

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, Esenler'de düzenlenen geri dönüşüm programına katıldı. Programa İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya, Esenler Belediye Başkanı Sayın Mehmet Tevfik Göksu, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı,  Esenler Kaymakamı Sayın Adil Karataş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Sayın Osman Nuri Kabaktepe,  yöneticiler, öğretmen, öğrenci ve velilerimiz katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, 4 öğrenci ile velileri, defter kaplama yarışmasına katıldı.

Esenler'de geri dönüşüm tesislerinde tamamen atıkların ayrıştırılmasından elde edilen gelirle 12'nci yılında 6 milyona ulaşan defterlerden 500 bini, Bakanımız Mahmut Özer'in katılımıyla gerçekleşen programda, ilçede eğitim gören 90 bin öğrenciye dağıtıldı.

Yatırımlar ve Eğitimin Kalitesi

Törende konuşan Millî Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2002'de çıkılan yolda sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin dört bir köşesinde eğitim-öğretimle ilgili çok ciddi yatırımların yapıldığını söyledi. Bakanımız Özer "Türkiye'de eğitimin ve öğretimle ilgili çok ciddi yatırımlar yapıldı. Okul sayılarımız arttı. Türkiye'de 850 bin dersliğimiz var. Derslik sayısı son 19 yılda yüzde yüz 32 arttı. 2002'de 500 bin öğretmen varken, bugün 1, 2 milyon öğretmenimizin olduğu eğitim sisteminden bahsediyoruz.  Eğitimin kalitesinin artması için ciddi yatırımlar yapıldı. Derslik başına düşen öğrenci sayısında ciddi düşüşler oldu. Bu düşüşlerin hepsi kaliteyle ilişkili. Okul öncesi eğitimde ciddi yol katledildi. Eğitimde kalitenin ihmal edilmediği bir dönemdeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman yanımızda oldu." şeklinde konuştu.

Eğitim yatırımlarının özellikle OECD'nin yaptığı uluslararası öğrenci başarı araştırmalarına da yansıdığını ifade eden Bakanımız Özer, en son yapılan PISA Uluslararası Öğrenci Başarı Araştırması'nda Türkiye'nin Türkçe, matematik ve fen okuryazarlığında puanını en fazla artıran dünyadaki birinci ülke olduğunu anlattı.

İyi İnsan İçin Eğitimde El Birliği

Yüz yüze eğitimde 1,5 yıl aradan sonra aradan sonra üçüncü haftaya gelindiğini belirten Bakanımız Özer sözlerine şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı ile belirlediğimiz kriterler çerçevesinde, hiçbir ödün vermeden, geri adım atmadan çocuklarımızı arkadaşlarıyla, öğretmenlerimizi öğrencilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Herkese şunu göstereceğiz hep birlikte, okullar ilk açılması gereken ve en son kapatılması gereken yerlerdir yeter ki bir kurallara uyalım. Yeter ki biz kurallara uyalım. Türkiye'deki 1.2 milyon öğretmenin birinci doz aşı olma oranı yüzde 92'ye ulaştı. İkinci doz aşı olan ve antikor kazanların oranı ise yüzde 85'e ulaştı. Öğretmenlerin aşılanama oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Okul dışı tüm ortamlarda kurallara uymamız gerekiyor. El birliği yapıp bu süreci anlatacağız. Tüm velilerimize bu süreçten dolayı teşekkür ediyorum. Sadece akademik başarıyı önemseyen bir eğitim sistemimizin olmasını istemiyoruz. Aynı zamanda ahlakı önceleyen, iyi insanı merkeze koyan bir eğitim sistemini uygulamanın derdi ve endişesi içindeyiz. Bunun da en önemli noktalarından birisi çevresine duyarlılıktan geçmektedir. Hem öğrenciler hem öğretmenler hem de vatandaşlar olarak birinci önceliğimiz israf etmemek ve atıkları da bir şekilde farklı mekanizmalarla yaşantımıza, ekonomimize, günlük yaşamda kullanılan enstrümanlara dönüştürebilmek."

Aşılama ve Geri Dönüşüm

Konuşmasında aşının önemine vurgu yapan İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya ise "İstanbul'da dün sabah itibarıyla bir doz aşı ortalaması yüzde 82,9 oldu. Şile'de de yüzde 82,9, oradaki vatandaşlara da söyledim. Kadıköy'de 88,5, Esenler'de ise 74,5. Demek ki İstanbul ortalamasından biraz gerideyiz. Esenler'e yakışan İstanbul ortalamasını geçmektir. Gönüllük esaslı ama biz istiyoruz ki Kovid-19 ile mücadelede kolay ulaşabileceğiniz aşıdan kendinizi geri bırakmayın." dedi.

Yüz yüze eğitimi yüz akıyla bitirmek için "aşı aşı aşı" diyen Yerlikaya, "15-18 yaş arası her iki gençten biri dün sabah itibarıyla aşı olmuş. 491 bin gencimiz aşı olmuş. 12-15 yaş arasında ise 61 bin rakamına ulaşmışız. Yavrularımız okullarını, kantinlerini, arkadaşlarını çok özledi. Yüz yüze eğitime yüz akıyla başladık böyle bitirebilmek için aşı aşı aşı diyoruz." diye konuştu.

İstanbul'da şu anda valilik başta olmak üzere kaymakamlıklar, bölge müdürlükleri, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sıfır atığa geçildiğini söyleyen Yerlikaya, "Ama yeterli değil. Önemli olan hanelerde sıfır atığa geçmek, bunu başarmaktır. Hedefimiz günlük 19 bin 500 ton evsel atığın sıfır atık projesiyle yüzde 35'ini geri dönüşüm kapsamında değerlendirmek ve ekonomiye kazandırmaktır." dedi.

Atıklar,  Çevre ve Ekonomi

Esenler'de 12'ncisi organize edilen defter dağıtımın töreninin hayırlı olmasını dileyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler günde ortalama 400 ton çöp üreten bir ilçe. Bu topladığımız çöpün yüzde 10'unu aşarak ayıran ender ilçelerden biriyiz. Bugün insanlığın çevre felaketleriyle nasıl karşı karşıya kaldığını ve çevre felaketlerinin de bizi nereye taşıyabileceğini hepimiz korkuyla takip etmeye başladık. Şunu görüyoruz ki insanlık kendi eliyle kendi geleceğini yok etmek için büyük bir gayret sarf ediyor. Oysa bu geleceği yok etme gayreti bir taraftan insanlığın ölümüne, çocuklarımızın ölümüne, bir taraftan da acı faturalarla bizi karşı karşıya getiriyor. İnsanız, atık üretiyoruz. Ürettiğimiz atık aslında çöp değil. Ürettiğimiz atık aslında hem ekonomik olarak karşılığı olan hem de kültürel karşılığı olan çok önemli bir madde. Biz bu maddeyi arzu edersek ortaya emek koyarsak tekrar kullanım hâline getirebilir ve insanlığa sunabiliriz." diye konuştu.

Çıkan atıkların çöp olmadığını vatandaşlara anlatmak için çalıştıklarını ifade eden Göksu, "Dedik ki, 'Biz çöpümüzü nasıl yaparız da çöp olmaktan çıktığını, çöp olmayacağını, halkımıza aktarıp, halkla beraber bunun bir para, ekonomik değer olduğunu, çöpün çocuklarımızın geleceği olduğunu nasıl anlatabiliriz diyerek yol ve yöntemler aramaya başladık. Büyük çalışma yaparak Esenler'de yaklaşık 189 bin bağımsız bölüm var. Bu bölümün hepsini teker teker dolaşarak geri dönüşüm nedir anlattık. Şu anda geri dönüşüm dediğimiz materyallerin büyük bir bölümünü kaynağında, evinde ayrıştırıyoruz. Haftanın belli günlerinde geri dönüşüm araçlarımız topluyor. Bunu yaparken İstanbul'da da geri dönüşüm tesisi olan ender ilçelerden biriyiz. Sokakta topladıklarımızı da geri dönüşüm tesisinde ayırıyoruz. Bu ayırdıklarımızın her birinde yeniden Esenler'in çocuklarına katkı olarak sunuyoruz. Bugün 6 milyoncu defterlerimizi dağıtıyoruz ve hepsi çöplerden elde edilen defterler" ifadelerini kullandı.

 Okullara koyulan esmatikler hakkında açıklama yapan Göksu, "Okullara koyduğumuz esmatiklerle beraber çocuklar okul harçlıklarını sabah evden getirdikleri çöpten elde ediyor. Orada okuttukları kartla beraber bir para puan yükleniyor. Bu puanla birlikte kantine gittiklerinde kantinde ne kadar para puan elde ettilerse o harçlığı alıp kullanabiliyorlar. Bunu biraz daha ileriye götürdük. Esmatikle 16 bin çocuğumuz harçlığını buradan almış. Bu işe biraz daha fazla asılabilir ve dikkatle üzerine gidebilirsek bir ilçe belediyesinin en büyük maliyeti çöp giderleridir. Böylece en büyük maliyeti aşağıya çekip biz çöp maliyetimizi sıfıra getirebiliriz. Biz bu işe inanıyoruz." dedi.

 

20-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-202120-09-2021

Yayın Tarihi: 21.09.2021