İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Dezenfekte Uygulamaları

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı her okul ve kurumun haftada en az bir defa dezenfekte edilebilmesi için hassas bir çalışma yürütülüyor.
Dezenfekte Uygulamaları

Solunum yolları enfeksiyonları ve dünyanın pek çok bölgesinde yayılan bulaşıcı virüslere karşı afişler, sosyal medya videoları ve alternatif basılı materyallerle etkin bir bilgilendirme çalışmalarının ardından tüm okul ve kurumlarda etkin ve kapsamlı bir program çerçevesinde hijyen çalışması başlatıldı. El hijyeninin nasıl sağlanması gerektiğine ve virüslerden nasıl korunacağımıza dair bilgilendirme okullarımızda öğretmenlerimiz aracılığı ile yapılmıştı. 

Okullarda Eşzamanlı Hijyen Uygulaması

İstanbul'da İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı her okul ve kurumun haftada en az bir defa dezenfekte edilebilmesi için hassas bir çalışma yürütülüyor. Okullarımızdaki hijyen solüsyonu ihtiyacını Üreten Okullar Projesi kapsamında üretim yapan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri karşılıyor. Türkiye çapında onlarca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumumuz tonlarca solüsyon üretim kapasitesiyle bu süreçte yanımızdalar. 

Okullarımızın ürettikleri yüzey solüsyonları tüm İstanbul'daki okul ve kurumların enfeksiyonlardan arındırılmasında kullanılıyor. Söz konusu solüsyonlar, bakteri, mantar, tüberküloz, virüs gibi pek çok zararlı organizmaya karşı etkili. Uygun ölçeklerde sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmayan solüsyonlar, ev temizliği, süt endüstrisi ve yüzme havuzlarında da hijyen amaçlı kullanılıyor.

Dezenfeksiyon sonrası dezenfekte edilen alan kuruyuncaya kadar uyarıcı levhalar kullanılması,  tüm uygulama alanlarında en az iki kişinin çalışmasının sağlanması başta olmak üzere hijyen uygulaması sırasında dikkat edilecek kurallar da çok açık bir şekilde tüm personele iletildi. Hijyen uygulaması sırasında veya daha sonra oluşacak sağlık sorunlarında anında bir sağlık kuruluşuna başvurulması özellikle belirtildi.

Etkin ve Kapsamlı Bir Program

Destek Hizmetleri Müdürlüğünce, kış aylarının başlangıcından itibaren solunum yollarını etkileyen salgınlara karşı eğitim, gözetim ve rehberlik çalışmaları yürütüyor.  Yazılı bilgilendirme ve uyarı koordinasyonuyla okullara el hijyeni, kapalı alanların sıkça havalandırılması, okullar, servisler ve kantinlerde hijyenin sağlanmasına yönelik önlemler konusunda bildirimler yapan İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, solunum yolları enfeksiyonları ve yeni koronavirüs tehdidine karşı okullardaki hijyen çalışmalarının daha etkin ve kapsamlı bir program çerçevesinde gerçekleştiriyor.

Öğrenci, öğretmen ve diğer personellerimizin günün büyük bölümünü geçirdiği okullarımızda, enfeksiyona sebep olan virüslerin uzaklaştırılması amacıyla solüsyonlarla kapsamlı bir hijyen işlemi uygulanıyor. Elle temas edilen bütün alanlar, dezenfekte ediliyor. Buna göre:

·  İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz İSGB'lerce okullarımızın ihtiyaçlarının belirlenmesi, uygulama yönergeleri ile veli öğrenci ve personellere eğitim verilmesi için ilçe İSGB ve ilgili kurumların koordinasyonunu sağladı. Bu çerçevede Destek Hizmetleri Müdürlüğünce üretim yapan okulların üretim ve mali kaynakları izleniyor.

·     İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerimizbağlı okul ve kurumların dezenfeksiyon durumlarını günlük olarak takip ediyor. İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerimizraporlarını her gün saat 16.00'ya kadar İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze bildiriyor. Ayrıca uygulamaya dönük haftalık sorunları tespit edip raporluyor ve İl İSGB'ye teslim ediyor.

·     Üretim yapan okullarımız ise talepler doğrultusunda hijyen amaçlı solüsyon malzemeleri üretiyor ve ilgili birimlere teslim ediyor.

·   Okul ve kurumlarımız ise üretim yapan okullardan gelen solüsyonları teslim alıyor.Dezenfeksiyon uygulaması için hazırlıkları yapıyor ve okulun haftada en az bir kere dezenfeksiyonunu sağlıyor.

Uygulama Yöntemleri ve İşlem Basamakları

Tüm okullara ulaştırılan hijyen amaçlı solüsyonlar Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde hazırlandı ve uygulama yöntemleri ve işlem basamaklarını içeren detaylı bir bilgilendirme notu da beraberinde paylaşıldı. Buna göre;

  • Üretilen solüsyonlar, ışık geçirmeyen plastik bidonlara konulur.
  • Sodyum Hipoklorit çözeltileri, ağzı kapalı ambalajlarda, serin ve ışık almayan bir ortamda saklanır.
  • Taşıma ve kullanım esnasında; gözlük, yüz maskesi, eldiven, çizme ve koruyucu giysi vb. kişisel koruyucu donanım kullanılır.
  • Sıra, masa, tahta, dolap, askı, kapı, klozet, lavabo, kapı kolları ve tırabzanlar gibi sık kullanılan yüzeyler haftada en az bir kez okullara gönderilen solüsyonlar ile dezenfekte edilir.
  • Zemin yüzeylerinde solüsyon ölçüsü farklı kullanılır.
  • Dezenfeksiyon sonrası dezenfekte edilen alan kuruyuncaya kadar uyarıcı levhalar kullanılır.
  • Tüm uygulama alanlarında en az iki kişinin çalışması sağlanmalıdır.
  • Personellerin tarif edilen güvenlik ve uygulama talimatlarına uygun davranmaları sağlanır.
  • Dezenfeksiyon sonrasında ve olabildiğince sıklıkla sınıflar, öğretmen odaları, idari odalar, tuvaletler, laboratuvar ve atölye gibi kapalı alanlar havalandırılır.
  • Uyarı işaretleri uygulama yapılan alanlara konulur.

 

  • 14-03-202014-03-202014-03-202014-03-202014-03-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.