Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Bundan 20 yıl önce göreve geldiğimizde ülkemizi üzerinde yükselteceğimiz dört sütunun ilkini eğitim, diğerlerini de sağlık, emniyet ve adalet olarak belirlemiştik. Şartlar ne olursa olsun eğitim konusundaki öncelliğimizden asla taviz vermedik. Her yıl, bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik" dedi.
Konuşmasının başında programa katılanları selamlayan Cumhurbaşkanımız Erdoğan, "Sizlerin vasıtasıyla 81 vilayetimizin tamamında, tatilin ardından okulları ve öğretmenleriyle buluşmanın heyecanını yaşayan tüm öğrencilerimize buradan selamlarımı gönderiyorum. 2022-2023 eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize, eğitim camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.
"Büyük ve güçlü Türkiye'nin mimarları bu sınıflarda yetişecek"
Yeni eğitim öğretim yılının açılış törenini Arif Nihat Asya Anadolu Lisesinde gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanımız Erdoğan, "Bu vesileyle bayrak şairimiz, fikir ve aksiyon adamı Arif Nihat Asya'ya Allah'tan rahmet niyaz ediyorum. Arif Nihat Asya; yüreklerde fırtınalar estiren, âdeta coşkun ırmaklar gibi akan şiirleriyle edebiyat hayatımızda silinmez izler bırakmıştır. Vatansever bir öğretmen olan Arif Nihat Asya; binlerce öğrenci yetiştirmiş, onlara iyi insan olmayı, vatan ve bayrak sevgisini öğretmiştir." ifadesini kullandı.
"Arif Nihat Asya'nın adını taşıyan bu lisemizden, Türkiye'nin ilmî, akademik, sanat ve kültür hayatına eşsiz katkılar yapan nice değerimiz çıkacaktır." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük ve güçlü Türkiye'nin mimarları; öğretmenlerimizin maharetli ellerinde, inşallah, işte bu sıralarda, bu sınıflarda yetişecektir. Şu an karşımda duran gözleri ışıl ışıl evlatlarımızın her birinin şairimizin yolunu takip ederek ailelerine, ülkelerine, milletimize hayırlı evlatlar olmalarını bekliyorum. Bu ulvi ideal uğrunda öğretmenlerimizin de gereken çabayı, fedakârlığı göstereceklerine yürekten inanıyorum. Cumhurbaşkanı olarak siz öğretmenlerimizle birlikte ülkemizin dört bir yanındaki eğitim neferlerimizin tamamına hizmetleri, gayretleri, sabırları için ülkem ve milletim adına bir kez daha teşekkür ediyorum."
"Okullarımızı en modern imkânlarla donattık"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bundan 20 yıl önce göreve geldiğimizde ülkemizi üzerinde yükselteceğimiz dört sütunun ilkini eğitim, diğerlerini de sağlık, emniyet ve adalet olarak belirlemiştik. Şartlar ne olursa olsun eğitim konusundaki öncelliğimizden asla taviz vermedik. Her yıl, bütçeden en büyük payı eğitime tahsis ettik. Derslik sayımızı ikiye katlayarak kalabalık sınıf sorununu çözüme kavuşturduk. Toplam 750 bin yeni öğretmen ataması yaparak eğitim ordumuzu güçlendirdik. Okullarımızı bakımsızlıktan kurtararak en modern imkânlarla donattık."
Bakan Özer: Türkiye'nin her noktasında eğitime devasa yatırımlar yapıldı
2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sözlerine yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını temenni ederek başladı. Törene katılımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sunduğunu belirten Özer, kampüse adı verilen Arif Nihat Asya'yı da rahmetle andığını ifade etti. Özer, "Yine bu kampüsümüzün içinde bulunan ve ismini bilim sanat merkezine vermiş olduğumuz Aziz Sancar Hoca'mıza da Allah'tan uzun ömürler diliyorum. Bir eğitim öğretim yılının açılışı münasebetiyle görevleri başında şehit edilen tüm öğretmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. İlk görev yeri olan Erzurum'a giderken yolda geçirdiği elim trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Özge Kılıç'a da Allah'tan rahmet diliyorum." ifadesini kullandı.
Özer, son 20 yılın Türkiye Cumhuriyeti eğitim tarihinde devrimsel dönüşümlerin olduğu çok nadide bir döneme tekabül ettiğini belirterek "Okul öncesinden ortaöğretime, ortaöğretimden yükseköğretime bu ülkenin evlatlarının eğitimin tüm kademesine çok rahat bir şekilde erişebilmeleri için devasa yatırımların yapıldığı bir dönem. İşte bu dönemde ilk kez okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranları yüzde 11'lerden yüzde 93'lere, ortaöğretimdeki okullaşma oranları yüzde 44'lerden yüzde 90'lara, yükseköğretimdeki okullaşma oranları yüzde 14'lerden yüzde 48'lere ulaşmıştır." diye konuştu.
Eğitimdeki söz konusu seferberlik için Türkiye'nin her noktasında devasa yatırımların yapıldığını anımsatan Özer, şöyle devam etti:
"300 bin civarındaki dersliklerimizin sayısı bugün itibarıyla 857 binlere çıktı. Yani 1 milyona yakın. Sadece bunlar mı yapıldı? Hayır. 2000'li yıllardan önce eğitimin önüne konmuş olan tüm antidemokratik uygulamalar ortadan kaldırıldı bu dönemde. Hatırlayın, bu ülkede kız çocuklarının bu ülkenin evlatlarının eğitime erişiminin önünde başörtüsü engeli vardı. Yükseköğretim kurumlarının kapısında acılı hikâyelerle kendi ülkesinde parya olmanın eziyetini çekiyorlardı. İmkân bulanlar yurt dışına gidip kendi ülkelerini terk ederek eğitim almak zorunda kaldılar."
Bugün kadın haklarıyla, beyin göçüyle ilgili konuşanların o gün başörtüsü yasağı nedeniyle yaşananlar konusunda konuşmadığını ifade eden Bakan Özer, bu dönemde yalnızca başörtüsü yasağının kaldırılmadığını, meslek lisesi ve imam hatip lisesi mezunlarının önünde engel oluşturan katsayı uygulamasının da kaldırıldığını belirterek şunları söyledi:
"Vesayet odaklarının imam hatip mezunu bir kaymakama, valiye, genel müdüre, bakana tahammülü yoktu. Onun için akademik olarak başarılı çocukların imam hatip okullarına gitmelerini istemediler ama elhamdülillah imam hatip mezunu olan Cumhurbaşkanımız var. İş gücü piyasasının ihtiyaç duymuş olduğu insan kaynağını bu ülkenin yetiştirememesi için, ekonomik kalkınmasını sağlayamaması için meslek liselerini tarumar ettiler. İşte, hem imam hatip liseleri hem de meslek liseleriyle ilgili bu engeller yine bu dönemde kaldırıldı. Sadece imam hatip lisesinde değil, diğer tüm okullarımızda bu Müslüman toplumun çocuklarının peygamberinin hayatını öğrenmesi, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmesi, dinî bilgileri öğrenmesi için ilk kez seçmeli dersler konuldu. Başörtülü kadınlarımız yükseköğretime erişemiyorken o yasaklar kaldırıldıktan sonra başörtülü öğretmenlerimiz eğitim sisteminde sınıflarına girdiler. Bugün 1.2 milyon öğretmenimizin yaklaşık yüzde 59'u kadınlarımızdan oluşuyor."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu ülkenin evlatlarının gelir seviyesine, yaşadığı lokasyona bakılmaksızın en kaliteli eğitime erişebilme imkânına sahip olduğunu dile getiren Özer, bu vesile ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a son 20 yılda en büyük bütçeyi eğitime ayırdığı, eğitimle ilgili devasa yatırımlara liderlik ettiği ve eğitimin önündeki antidemokratik engelleri kaldırdığı için şükranlarını sunduğunu kaydetti.
"2022-2023 eğitim öğretim yılına çok büyük heyecanla hazırlandık"
Yeni eğitim öğretim yılına çok büyük heyecanla hazırlandıklarını ifade eden Bakan Mahmut Özer, "17 Haziran'da 2021-2022 eğitim öğretim yılını tamamladıktan sonra tüm ülkede seferberlik ilan ettik. İstedik ki hiçbir problem olmadan 19 milyon öğrencimiz, 1.2 milyon öğretmenimizle çok güzel bir başlangıç yapalım." ifadelerini kullandı.
"Yardımcı kaynak problemini çözdük"
Eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için ücretsiz ders kitaplarının tüm öğrencilerin sıralarının üzerinde hazır edildiğini söyleyen Özer, "Sadece bununla kalmadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla uzun yıllardan beri eğitim sistemimizde bir problem olarak siz değerli velilerimizin üzerinde ciddi maddi külfetler oluşturan yardımcı kaynak problemini de ilk kez çözdük ve ilk kez 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm öğrencilerimizin sırasına sadece ders kitaplarını değil, 136 milyon yardımcı kaynağı da ücretsiz olarak bıraktık." dedi. Böylece okullardaki yardımcı kaynak probleminin kökten çözüldüğünü kaydeden Özer, okulların temizliği noktasında da sisteme katılan temizlik elemanlarının bu yıl ilk kez eğitim öğretim yılı başlamadan bir hafta önce okullarda görevine başladığını belirtti.
Tüm okullara 3 milyar 750 milyon liralık bütçe gönderildi
Özer, ilk kez eğitim sistemindeki tüm okullara bütçelerinin doğrudan gönderildiğine işaret ederek "İstedik ki okullarımız temizlik malzemesini, kırtasiye malzemesini, küçük onarımlarını ve en önemlisi eğitim öğretim materyallerini, diğer donatımlarını hiç kimseye ihtiyaç duymadan karşılasın. Bu bağlamda tüm okullarımıza 3 milyar 750 milyonluk bir bütçeyi göndermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.
Eğitim sisteminin kronik bir problemi olan kayıt esnasındaki bağış problemini de kökünden çözdüklerini söyleyen Özer, "Okullarımızın ihtiyacını karşılamak için göndermiş olduğumuz bütçenin şu ana kadar 2 milyar 150 milyonunu okullarımız kullanabildiler. Hâlâ okullarımızın bütçesindeki 1 milyar 600 milyon lira, okulların ihtiyacının karşılanması için hazır bulunuyor. Eğitime bu kadar devasa yatırım yapmış olan bir hükûmetin okul ihtiyacını karşılayamaması mümkün müdür? Mümkün değildir. İşte ilk kez bu yaptığımız bütçe gönderme uygulamasını, inşallah, bundan sonra da devam ettireceğiz." diye konuştu.
Özer, 4 bin 256 okulun büyük onarımını ve güçlendirmesini tamamladıklarını açıklarken Temel Eğitimde 10.000 Okul projesi, yeni okullar, yeni anaokulları ve köy yaşam merkezleri ile eğitim öğretime hazırlıklı bir şekilde girmenin büyük mutluluğunu duyduklarını ifade etti. Özer, sözlerini şöyle tamamladı:
"Elbette bunların tek başına Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılabilmesi mümkün değil. Biraz önce de bahsettiğim gibi Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lider olmasaydı bu ülkenin evlatlarının tamamı eğitime bu şekilde ücretsiz olarak erişemezdi. Bu imkânlar tüm okullarımızda seferber edilemezdi. Bu vesileyle teşrifleriyle açılışımızı onurlandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. 2022-2023 eğitim öğretim yılının tüm öğrencilerimize, tüm öğretmenlerimize, annelerimize, babalarımıza, tüm Türkiye'mize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum."
Konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Bakanımız Özer, öğrencilerle birlikte 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk ders zilini çaldı.