İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Çocuk, Çocuk Olunca İyileşir

Öğretmenim Elimi Tut Projesi kapsamında "Çocuk, Çocuk Olunca İyileşir" paneli düzenlendi.
Çocuk, Çocuk Olunca İyileşir

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü Öğretmenim Elimi Tut Projesi kapsamında "Çocuk, Çocuk Olunca İyileşir"  paneli düzenlendi. Panele çok sayıda akademisyen, uzman ve hasta yakını katıldı. Harbiye'deki Cemal Reşit Rey Konferans Salonundaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından "Hastanede çocuk olmak" isimli kısa bir film gösterildi.

Empatinin Önemi

"Hastane Öğretmeni Eğitim Programı" ve "İdeal Hastane Eğitim Sınıfı Kriterleri" hazırlamayı amaçlayan panelin açılışında konuşan İstanbul İl Sağlık Müdürü Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu empati duygusunu geliştirerek her türlü zorluğun üstesinde gelinebileceğine inandığını belirterek, "Bu empatiye geliştirecek olanlar ise gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenlerdir." dedi.

Bir çocuğunu, temizliği, berraklığı ve kuvvetinin insanların hayal ettiklerinden çok fazla olduğunu aktaran Memişoğlu, "Çocuğun o berraklığını, temizliğini ve kuvvetini geliştirecek ve bu topluma yararlı hale getirecek olanlar öğretmenlerdir. Çocuklarımız, esasımızda bizim geleceğimizdir. Geleceğimizi şekillendirmek için de her türlü çabayı göstermemiz gerekiyor. Hastane ortamı gerçekten zor. Büyükler için de zor. Çocuklar, büyüklerden daha hızlı bir şekilde hastane ortamlarına adapte olabiliyorlar. Ama o çocukların, çocukluklarını hastane ortamında da yaşatmamız gerekiyor. Çünkü çocuklukta olan açlıklar ve eksiklikler büyüdükten sonra tamamlanmıyor. Onun için çocuğun empati duygusunu, bilgisini ve açlığını giderecek olan bizleriz." diye konuştu.

"Esasında çocukları hastalanmadan korumamız gerekiyor" diyen Memişoğlu, şunları kaydetti: "Aşı programlarını ret etme konusunda hala maalesef toplumumuzu eğitmiş değiliz. Tarama programlarımız var. Bu tarama programlarımıza sahip çıkmayan anne ve babalarımız var. Bunları eğitecek olanlar da öğretmenlerdir. Bir çocuğun obezite sorunu varsa, bu çocuğun sorunu değil. Sorun hareketin önemini anlatmamamızdan kaynaklanıyor. Öğretmenlerin, hekimlerin ve hemşirelerin empati kurması gerekiyor. Çocuğun, çocuk olarak iyileşmesini sağlayacak biz büyükleriz. Yeni hastanelerimizde çocuk kliniklerimizi farklı dizayn etmeye başladık. Böyle bir farkındalığı oluşturmaya çalışan ve bizlerle paydaş olan kurumlara teşekkür ediyorum."

Bir Yürek Projesi

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ise çeşitli projelerle farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Çocukların eğitimlerinin hastane ortamında da çok yönlü devam etmesi gerektiğinin altını çizen Yazıcı, "Hayatın karmaşıklığı içinde gözden kaçırdığımız birçok şey var.  Duygu ve eylemi bir araya getiren bu projenin yarattığı farkındalık çok değerli. Şurası çok net: Çocuk, anlaşıldıkça çok daha iyi öğrenir. Oyun ve merak burada temel önemdedir.  Hastane ortamlarında uzun süre tedavi gören çocukların, şartlarının değiştirilip yeniden düzenlenmesi şart. Eğitim ve hastanenin bir estetikte buluşmasını sağlayan düzenlemelerle çocuklarımızın kaldığı ortamların eğitimle bütünleştirilmesi gerekiyor. Küçük dokunuşlarla daha iyi öğrenmenin imkânları bulunacaktır. Biz bu noktada üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Aynı şekilde öğretmenlerimizle de gerekli planlamaları yapacağız. Şuna inanıyorum: Bu en temelde bir yürek projesi? Çocuklarımızın öğrenme arzularını canlı tutabilirsek büyük bir adım atmış oluruz. Çocuklarımızın eğitimle bağı kuruldukça umutları da güçlenecek. Çocuklarımızın eğitimle olan gönül bağını desteklersek onların iyi oluş süreci de hızlanacak. Ortak platformlarla bu süreci etkin hâle getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Programda, amansız hastalıkları yenenlerle, yakınları bu ölümcül hastalıklarla mücadele eden aileler yaşadıklarını anlattı. Kronik hastalıklardan kurtulup iyi oluş hâlini etkileyen sanatsal  yaratıcı faaliyetlerin deneyimlenmesi sağlandı. "Çocuk, Çocuk Olunca İyileşir" paneli katılımcıları ayrıca ritim, drama, ebru ve seramik etkinliklerini deneyimlediler.

Program, konuşmacıların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmeleriyle sona erdi.

10-05-201910-05-201910-05-201910-05-201910-05-201910-05-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.