Son yıllarda yapılan araştırmalar, çocukların en erken yaşlardan itibaren sanat etkinlikleri ile buluşmasının dönüştürücü boyutuna vurgu yapıyor. Ritim tutulan müziklerin ve söylenen şarkıların beyinde dil, soyut düşünce ve matematikten sorumlu alanlardaki nöronlar arasındaki bağlantıları güçlendirdiği de biliniyor. Bireysel bir kimlik duygusu geliştirme sürecindeki gençler içinse sanat, kendilerini tanıyıp özgün yanlarını keşfedebilmelerine, kendi seslerini duyurmalarına imkân sağlıyor. Bu anlayışla ilimizde bir yandan güzel sanatlar liselerimizin altyapısını güçlendirmek, eksiklerini gidermek ve kalitesini yükseltmek için diğer taraftan okul sayısını artırmak amacıyla yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
İstanbul Valiliği, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, Beyoğlu Belediyesi ile İnsan ve İrfan Vakfı arasında Beyoğlu'ndaki Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar Lisesinde eğitimi verilecek olan Türk müziği dalında, usta çırak ilişkisi gözetilerek, medeniyetimizin zarafet ölçülerini taşıyan, geleceğin nitelikli sanatçılarını yetiştirmek amacıyla bir protokol imzalandı.
İstanbul Valiliği'nde gerçekleştirilen iş birliği protokolü imza törenine; İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya, Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Haydar Ali Yıldız, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ve Sayın M. Fatih Çıtlak katıldı.
Çok Güçlü Kurumsal İş Birliği Anlayışı
Okulumuza Millî Eğitim Bakanlığımız tarafından tahsisi sağlanan eğitim alanının, imarla ilgili tüm işlemler ve güncellemesi, altyapı, hafriyat vb. diğer tüm işlere Beyoğlu Belediyesi tarafından destek sağlanacak. Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer, okulumuzun inşa edileceği eğitim alanını ziyaret etti. Protokol çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakanlık tarafından mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için yapılan çalışmalar içinde güzel sanatlar liselerine ayrı bir önem verdiklerini belirten Özer, 2023 Eğitim Vizyonu bağlamında kurumsal iş birliği anlayış ile hareket edildiğini kaydetti.
Bakan Yardımcımız Özer "Güzel sanatlar liselerimizi güçlendirme sürecini İstanbul'dan başlatmıştık. Bu amaçla öncelikle İstanbul'daki tüm güzel sanatlar liselerimizi arkadaşlarımızla ziyaret ettik. Ziyaretimizde okul yöneticilerimizin, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin dile getirdikleri eksiklikleri yerinde inceleme imkânı bulduk. Ayrıca hemen gerekli kaynakları okullarımıza aktardık. Bunun yanında çok güçlü kurumsal iş birliği anlayışıyla yeni okullar açmaya dönük çalışmalarımız da devam ediyor. Çünkü sanat eğitimi öğrencilerin fiziksel, bilişsel, sosyo-duygusal gelişimini bir bütün olarak destekler. Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar Lisesi de bu okullarımızdan biri olacak. Okulumuzdaki Türk musikisi eğitimiyle geleceğin sanatçıları yetişecek. Dezavantajlı çocukların sanat eğitimine katkı sunarak onlara daha iyi bir eğitim fırsatı verilecek. Sanatla gelişimlerini devam ettiren öğrencilerimiz duygusal olarak kendilerini daha iyi hissedecek yarınlara daha iyi hazırlanacaklar. Gelişmelerden ve birlikte hareket etmekten son derece mutluyuz." şeklinde konuştu.
Bakan Yardımcımız Mahmut Özer, Mustafa Kandıralı Güzel Sanatlar Lisesi odakla çalışmalara ve iş birliği protokolüne desteklerinden dolayı İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya, Beyoğlu Belediye Başkanı Sayın Ali Haydar Yıldız, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı ile Sayın Fatih Çıtlak'a teşekkür etti.
Protokolün Kapsamı
Gençlerin güzel sanat programlarında kendilerine bir hedef koyup kararlılıkla çaba sarf ettikleri ve zaman planlaması yaptıkları biliniyor. Yapılan bilimsel çalışmalar, müzik etkinliklerine katılmanın okula devamlılık, okul başarısı ve akademik hedeflerle ilişkisi ortaya koyar. Özellikle de koro gibi seyirciye sunulacak iş çıkarma hedefinin bulunması, onları kendilerine verilen yaratma özgürlüğünü daha büyük bir sorumluluk bilinciyle ve daha verimli kullanmaya, kararlılık ve gayret göstermeye teşvik ediyor. Bilhassa dezavantajlı çocuklar güzel sanat odaklı programlara katıldığında okulu terk etme oranları azalıyor, üniversite öğrenimi görme oranları ise artıyor. Bu perspektifle hazırlanan potokol çerçevesinde okulun müzik sınıflarının amacına uygun şekilde donatılmasının sağlanmasına destek olunacak. Alan öğrencilerinin atölye çalışmaları yapmalarına imkân sağlanacak. Okul yönetici ve öğretmenlerine hizmet içi eğitim verilecek.
Alan eğitim materyallerinin hazırlanmasına ve mezun öğrencilerin istihdamına destek sağlanacak. Kültürel gezi ve etkinlikler düzenlenecek. Alanında tanınmış, saygın kişilerle öğrencilerin bir araya getirilerek onların eğitim süreçleri desteklenecek. Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi vb.) farkındalık faaliyeti düzenlenecek.