İstanbul Öğretmen Akademileri Özel Eğitim Akademisi öncülüğünde kurumsal iş birliğiyle çevrim içi gerçekleşen Otizm Zirvesi'nde; yetersizliği olan bireylere sunulan hizmetler, sağlık, tıbbi değerlendirme süreçleri, istihdam ve mesleki çalışmalar konularında alanında uzman isimler bir araya geldi.
Zirvede; uzman akademisyenler ile birlikte otizmde ileriye yönelik araştırmalar da ele alınarak akademiden sahaya yansıyanlar de üzerinde duruldu. Zirve hakkında bilgi veren İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, otizm konusunda anlamlı bir farkındalık oluşturmak için toplandıklarını aktararak, hep birlikte duyarlılık oluşturmanın önemine dikkat çekti.
"Tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz"
İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı: "Otizmli bireylere gerekli imkânları sunduğumuzda neleri başarabildiklerini biliyoruz. Erken tanıyla hayata kazandırabileceğimiz çocuklarımızın özel eğitimle büyük fark yaratmaları mümkün. Çocuklarımız aldıkları eğitimlerle sağlıklı gelişim gösteren akranları ile birlikte aynı okulda okuyabiliyorlar. Onlar bizim geleceğimiz. .Eğitimciler olarak çocuklarımızın ve ailelerinin her zaman yanındayız. Otizmli çocuklarımızın eğitim sistemimizin içinde daha çok yer almaları için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Çocuklarımız için hepimiz el ele vermeliyiz." diye konuştu.
Umutlu bir geleceği hep birlikte inşa etmenin önemine dikkat çeken Yazıcı, "Sevgiyle ve eğitimle adım adım çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde geleceğe hazırlanması için katkı sunmayı millet ödevimiz eğitimin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz." dedi ve şunları aktardı:
"Otizm spektrum bozukluğunda erken tanı ve erken müdahalenin öneminin büyük olduğunu biliyoruz. Nisan ayı boyunca otizm farkındalığına dikkat çekmek amacıyla toplum farkındalığını artıran çalışmalar eğitimin önemini bize gösteriyor. Eğitim camiası olarak otizm spektrum bozukluğundan etkilenmiş olan çocuklarımız için çalışmalarımız il genelinde devam etmektedir. Bu çerçevede okullarımızda yaptığımız çalışmalar, Öğretmen Akademilerimizin kapsamlı çalışmaları, Veli Akademilerimiz ile velilere yönelik düzenlediğimiz eğitimler ile hedeflenen birçok alana dokunarak sorunlar ve çözüm önerilerine dair çalışmalarımıza devam ediyoruz. "
Güncel çalışmalar, geleceğe yönelik hedefler
Öğretmen eğitimlerinin yeri ve önemine vurgu yapan Yazıcı şunları kaydetti: "Özel Eğitim Akademimizin hazırladığı programlar, bu konuda öğretmen eğitimlerinin altını çiziyor. Bu kapsamda otizm ile ilgili konularda siz değerli uzmanlarımızdan aktarılan konular, güncel çalışmalar, geleceğe yönelik hedefler oluşturması açısından çok kıymetli. Sadece eğitim olarak değil sağlık, aile ve sosyal hizmetler ile İŞKUR bakış açısıyla da yapılan çalışmalar otizmli bireylerin her alanda ilerlemesi ve bağımsız yaşam becerilerini kazanması için elzemdir. Bu anlamda farklı bakanlıklarımızın yürüttüğü faaliyetler ve akademik camianın katkıları saha ile araştırmaları bir araya getiriyor. Yapılan tüm çalışmaların bu doğrultuda ilerlemesi bizi daha iyiye götürecektir."
Bakanlığımız tarafından bu dönem İstanbul'umuza 7500 öğretmen atamasında en çok kontenjan Özel Eğitim Öğretmenliğine verildi. Otizmli ve diğer özel gereksinimli öğrencilerimizin eğitim hizmetleri için Bakanımız Sayın Mahmut Özer rehberliğinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu maksatla düzenlediğimiz Otizm Zirvemiz ile de buna dikkat çekmekteyiz. Öğretmenlerimizin otizm ile ilgili farkındalıkları ve mesleki gelişim anlamda ilerlemeleri sınıflarımıza yansıyacaktır." diyen Yazıcı, zirvede bulunan tüm eğitim paydaşlarına, uzman ve akademisyenlere teşekkür etti ve kurumlar arası iş birliklerine dikkat çekerek iki gün süren programın çıktıları ile çocuklar ve aileleri için yapılacak çalışmaların altını çizdi. Otizm Zirvesi için başarı dileklerinde bulundu.
II. Otizm Zirvesi Sağlık Bakanlığı Otizm, Zihinsel Özel Gereksinimler ve Hastalıklar Daire Başkanı Prof. Dr. Onur Burak Dursun' un "Eğitim ve Sağlık Sistemleri: Otizmli Çocuklar için Birlikte Daha Fazla Ne Yapabiliriz?" sunumu ile devam etti.
İstanbul' pilot merkez oluyor
Prof. Dr. Onur Burak Dursun: "Bakanlıklar arası iş birlikleri ve doğru tespitler ile hizmetlerde bütünlük sağlanması mümkün. Pilot olarak kurulacak merkezlerimiz ile eğitim, sağlık ve diğer hizmetleri çocuklarımıza ve ailelerimize nitelikli olarak ulaştırmak hedefimiz. İstanbul'a kurulacak pilot merkezimiz otizmli bireylerin özellikle yetişkinliğe geçiş aşamalarında desteklenmesi üzerine bir model olarak geliştirilecektir. İş birliklerimizle öğrencilerimiz ve aileleri için çalışmaları yakın zamanda gerçekleştireceğiz." İfadelerinde bulundu.
İŞKUR İş ve Meslek Danışmanlığı Daire Başkanı Doç. Dr. Yavuz Kağan Yasım'ın İŞKUR Bünyesinde Destekli İstihdam Çalışmaları ve Yasal Düzenlemeler konu başlığıyla Doç. Dr. Yavuz Kağan Yasım: "Engelli İş Koçluğu Projesi ile takip mekanizması ve işverenleri teşvik ederek yetersizliği olan bireylerin istihdamının artırılması hedeflenmekte. İŞKUR çağrıları takip edilerek başvuru yapılması iş birliği için önemli." dedi, destekli istihdam ve gelecekte yapılacaklara değinerek farkındalığın öneminin altını çizdi.
Bakım hizmetleri ve eğitici eğitimleri
II. Otizm Zirvesi Aile ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü Engelli Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Engin Boyraz'ın "Aile ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğünün Engelli Bakım Hizmetleri" sunumuyla devam etti. Engin Boyraz: "Engelsiz Yaşam Merkezleri ile öğrencilerimiz evde gibi hissedecek ve bağımsız yaşam becerileri desteklenecek." dedi.
İlk oturumda otizm belirtilerini çocuğun yaşına ve gelişimsel düzeyine göre farklılıkları ve otizmde erken tanı belirtilerini Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Öner anlattı.
SBU Otizm Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özalp, otizm spektrum bozukluğunda eğitsel yaklaşımlara uyum: psikiyatrik tedaviler ve ailelerin uygulayacağı yöntemlere değindi.
Otizmli gençlerin mesleki eğitimi ve istihdamı konusunda Prof. Dr. Atilla Cavkaytar söz aldı. Prof. Dr. İlknur Maviş," Otizm ve Gelişimsel Dil Bozukluğu: Benzerlikler- Farklılıklar" başlığında; ÖGEM Müdürü Prof. Dr. Rüya Özmen, "OSB'de Rutin Bağlamlarda Müdahale", başlığında; Prof. Dr. Yeşim Güleç Aslan, "Eğitimci Eğitimleri Bağlamında; Davranışsal Beceri Öğretimine Genel Bakış" başlığında; Prof. Dr. İbrahim Halil Diken, "Otizm Spektrum Bozukluğunda Erken Müdahale Süreci: Değişen Paradigmalar" başlığında söz aldılar.
Eğitim hizmetleri ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Şule Doğanoğlu da Bakanlığımızda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca ilimizdeki çalışmalara özgü Şube Müdürümüz Gülşen Özer de ilimizdeki özel eğitim ve rehberlik çalışmalarına dair aktarımda bulundu.
Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Birkan, davranışçı bakış açısıyla otizmi masaya yatıracak. Yeşilay başkanlığının yanında aynı zamanda çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı olan Sayın Prof. Dr. Mücahit Öztürk otizm spektrum bozukluklarında ilaç kullanımına değindi.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selda Özdemir, "Otizmde Kaygı Bozuklukları Buzdağının Görünen Yüzü: Problem Davranışlar", Çocuk Ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Ayhan Bilgiç " Otizm Spektrum Bozukluğu Tanısında Altın Standart Yöntemler: Ados Ve Adı-R", İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Prof. Dr. Barış Korkmaz, " Otizme Nörolojik Bakış Açısı", Prof. Dr. Şükrü Torun Sinirbilim Perspektifinden Nöroçeşitlilik ve Otizm, Prof. Dr. Sezgin Vuran, "Otizmli Bireylerde Baş Etme: Öfke Nöbeti Mi? Duygusal Çöküş Mü?", Prof. Dr. Burcu Ülke Kürkçüoğlu, "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklara Yönelik Tuvalet Eğitimi" başlıklarında söz alacaklar. Otizm Zirvesi Özel Eğitim Akademisi koordinatörü Seda Karakaşoğlu'nun kapanış konuşmasıyla ve katılımcıların değerlendirmeleri ile sona erdi.