İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Zamanı Dokuyan Proje

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün 2023 vizyon projelerinden Artırılmış Gerçeklikle Zenginleşen Kitaplar ilçe koordinatörleri eğitim toplantısı yapıldı.
Zamanı Dokuyan Proje

Eğitimin teorik boyutuyla ilgilenen düşünürler çağımızın eğitimciden yepyeni bir davranış beklediğini, ancak çoğu eğitimcinin bu beklentiye edinmiş olduğu yetişme donanımı nedeniyle cevap veremediğini vurgulama gereği duyarlar. İçinde bulunduğumuz zamanda artık bir eğitimci biricik, geçerli tek bir ders materyali olmadığını açık seçik bilmek zorundadır.

Eğitimcinin görevi artık eğitimi sadece dört duvar arasında yerine getirmek değildir; aksine o, bir tasarımcı, bir kültür eleştirmeni, bir materyal geliştiricisi olmalıdır. Mesela öğrenciler z-kitap sayesinde istedikleri yer ve zamanda; okulda, evde, arabada, dışarıda kısacası her yerde zenginleştirilmiş içerikle etkileşme şansına sahip. Eğitimci, içinde yaşadığı zamanın iç atılımını elden geldiğince erken sezmeli, zamanı dokumalı, örtük-değerli kımıltıları geliştirmek amacını taşımalı, tüm çabasını zamanına yaraşan yaşam amaçlarını çağdaşlarına göstermede ve bu amaçlara varmayı mümkün kılmada yoğunlaştırmalıdır.

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün 2023 vizyon projeleri doğrultusunda hazırlanan Artırılmış Gerçeklikle Zenginleşen Kitaplar ilçe koordinatörleri eğitim toplantısı yapıldı. Proje ülkemizdeki tüm resmî öğretim kurumlarındaki öğretmen ve öğrencilerin ücretsiz olarak yararlanabileceği bir Artırılmış Gerçeklik İçerik Platformu oluşturmayı amaçlamaktadır.  Öncelikle projenin birinci basamağını oluşturan 3D tasarım eğitimleri verildi. İkinci basamağı oluşturan içerik hedefi belirleme ve içerik üretme aşamasına gelindi.

İlçelerimizde eğitim verecek olan ve aynı zamanda projenin ilçe koordinatörleri olan öğretmenlerimize artırılmış gerçeklik çerçevesinde İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde içerik üretme eğitimi verildi. Bundan sonra proje kapsamında İstanbul’un tüm ilçelerinde artırılmış gerçeklik içerik üretme kursları düzenlenerek proje yaygınlaştırılacaktır. 

Ülke Ölçeğine Yayılacak

Toplantının açılışında konuşan İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Zübeyir Gökhan Doğan özgün artırılmış gerçeklik içerik üretme alanına dikkat çekerek, “İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak eğitim alanlarına dair en kapsamlı çalışmayı yürütüyoruz. Bu çerçevede yaptığımız, uygulamadan ülkemizdeki tüm öğrenci ve öğretmenlerin faydalanacağını düşünüyorum.” dedi.

Bu süreçte öğretmenlerin rolüne değinen Doğan, “Bir toplumda yeni ürünleri ortaya koyabilecek ve her alanda etkinliğini sürdürebilecek yaratıcı bireylere gereksinim duyulmaktadır. Bilinçlenme ve kültürlenme süreci olan eğitim, teknolojik ilerleme karşısında bireylerin bu ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve yaşama ayak uydurmasını kolaylaştırabilecek imkânları da sağlamak durumundadır. Bu durum bireyin yaratıcılığının gelişmesiyle doğru orantılıdır ve eğitimciye, eğitime uygun ortamları ve materyalleri hazırlamak gibi bir sorumluluğu yüklemektedir. Sizler yapılan çalışmaları ilçelerinize, okullarınıza ve en nihayetinde sınıftaki öğrencilerimize ulaştırılmasında çok büyük rol oynayacaksınız. Bu yüzden çalışmalarınıza çabalarınıza çok önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Z Kuşağı ve Z Kitap Kavramı

 Açılış konuşmasının ardından söz alan Teknoloji Enstitüsü Koordinatörü Bayram Gaygusuz, evvela katılımcılara projeye gönüllü dâhil oldukları için teşekkür etti.  Projenin genel çerçevesine değinen Gaygusuz şunları söyledi: “Z kuşağının öğrencileri eski öğrenme yollarına rağbet göstermemektedir, teknoloji içine doğdular ve teknolojiye eğilimleri bir hayli fazla. Teknolojiye olan düşkünlüklerini sadece zarar olarak görmek yerine bunu onların yararına çevirebiliriz. Projenin amacı artırılmış gerçeklikle eğitim içeriği üretme ve bu içeriklerin ücretsiz olarak dağıtılan ders kitaplarında ve okulların çeşitli alanlarında kullanılmasını sağlamak.

Öğrencilerimiz okul koridorlarında evreni, güneş sistemini, fosilleri, iklimleri, tarihi olayları ve sayısız eğitim konusunu sahnelerin içindeymiş gibi inceleyebilecek, bunları etkileyip yaptıkları değişimlerin sonuçlarını gözlemleyebilecekler.”

Böylelikle ders kitaplarının içeriğini zenginleştirerek z-kitap kavramını tam anlamıyla gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Gaygusuz, “Günümüzde kitaplar, çoklu ortam teknolojilerinin de desteğiyle, ekran karşısında okunabilen, duyulabilen, etkileşimli bir formata dönüşmüş olup ihtiyaç duyulan elektronik içeriklere yer ve zamandan bağımsız ulaşma imkânını sağlayacak niteliğe kavuşmuştur. Okullarda akıllı tahta kullanımının artması, Fatih Projesi kapsamında öğrencilere tablet dağıtılması, bilgisayar kullanımının yaygınlaşması vb. ile normal ders kitaplarının yerini animasyon, simülasyon, grafikler içeren “z-kitap” (zenginleştirilmiş kitap) almaya başladı. Bir yandan özgün içerik üretmek için artırılmış içerik üretme ekibinin yoğun çalışmaları devam ediyor. Bir yandan da tüm ilçelerimizdeki öğretmenlerimize hizmetiçi eğitim olarak artırılmış gerçeklik eğitimi vererek artırılmış gerçeklik uygulamalarından öğrencilerimizin faydalanmasını amaçlıyoruz.” dedi.

Toplantının ardından ilçe koordinatörlerine proje doğrultusunda bir günlük eğitim verildi.

25-12-201825-12-201825-12-201825-12-2018

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.