İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yapay Zekâ Seminerleri

Yapay zekâ seminerleri doğal dil işleme konusuyla devam etti.
Yapay Zekâ Seminerleri

İstanbul Öğretmen Akademileri bünyesindeki Teknoloji Akademisi, Yapay Zekâ Atölyesi gibi uygulamalarımız öğretmenlerimizin donanımlarını artırıyor. Yapay Zekâ Atölyesi, geçen eğitim öğretim yılında öğretmenlerimize yapay zekâ konusunda farkındalık oluşturmak, alandaki ilgili öğretmenlerle toplantı ve çalıştaylar düzenleyerek öğretmen ve öğrenci eğitimleri üzerine gerekli kararları almak ve ilgililere sunmak, üniversitelerle iş birliği yapmak, pilot eğitimler düzenlemek amacıyla kuruldu. 

Atölye kapsamında 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılında birçok farkındalık semineri, atölye, webinar ve eğitim planlandı. Şimdiye kadar 500 yönetici, öğretmen, veli ve öğrencimizin katıldığı etkinliklerin yıl sonuna kadar 2 bini aşması bekleniyor.

Bu bağlamda İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Gülşen Cebiroğlu Eryiğit, yapay zekânın en önemli konularından biri olan doğal dil işlemeyi anlattı. Seminerde, yapay zekânın en zorlu alanı olan doğal dil işlemeyle ilgili olarak insan-bilgisayar, bilgisayar-bilgisayar, bilgisayar-insan iletişimi üzerine konulara değinen Eryiğit, günümüz teknolojilerinin gelişebilmesi için doğal dil işleme konusunun kilit bir önem taşıdığını vurguladı. Alandaki çalışmaların genellikle İngilizce üzerine olması, bu alanda Türkçe üzerine de çalışmalar yapılması gerekliliğine değinen Eryiğit, yapılacak her çalışmanın teknolojiyi üreten, katma değerli bir ürüne dönüştüren Türkiye için önemli bir adım olacağını ifade etti.

Doğal Dil İşleme Temelleri ve Türkçede Doğal Dil İşleme Projeleri

Önce doğal dil işlemenin temelleri, doğal dil işleme nedir, doğal dil işlemede kullanılan etiketler, doğal dil işleme evreleri, görevleri, Türkçe doğal dil işlemenin farklılıkları üzerinde duran Eryiğit, "Doğal dil işleme, bilgisayarların insanların kullandığı dilleri anlamasını ve işlemesini sağlayan bir teknolojidir. Şu an yapılan araştırmaların yüzde doksanı İngilizce üzerine yapılmaktadır." dedi.

Sonra Türkçe doğal dil işleme örnek projeleri, Türkçe doğal dil işleme yazılım zinciri, çeviri, diyalog sistemleri, bilgi çıkarımı sistemleri, duygu analizi konularını açıklığa kavuşturan Eryiğit, "Doğal dil işleme, bir yapay zekâ sistemi aracılığı ile insanın bilgisayarla/insanın insanla iletişimini kurmaya/artırmaya çalışmak demek. Dolayısıyla bilgisayar bilimlerinin tam ortasında ve paydaş olan bir disiplin. Türkçenin bu konudaki tüm kazanımlarını Dünya dillerine bir imkân olarak sunmak amacını taşıyoruz. " şeklinde konuştu.

Seminerler Dizisi, Ürünler

Toplamda 20 haftalık seminer dizisinin yedincisinin verildiği bu haftada, akademinin ve sektörün en önemli isimleri İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde öğretmenlerimizle buluşuyor. Sayın Prof. Dr. Deniz Yüret, Sayın Doç. Dr. Metin Sezgin, Sayın Doç. Dr. Gülşen Cebiroğlu Eryiğit, Sayın Doç. Dr. Hatice Köse, Sayın Dr. Murat Gezer, Sayın Zafer Demirkol, Sayın Dr. Umut Köksal, Sayın Dr. Şebnem Özdemir, Sayın Afşar Akal, Sayın Bager Akbay gibi akademinin ve sektörün önemli isimleri, yapay zekânın uygulandığı neredeyse tüm alanlarla ilgili bilgileri öğretmenlerimize aktardılar ve aktaracaklar.

Akademinin ve literatürün önemli ismi Sayın Dr. Yalçın Özkan, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle 15 haftalık bir atölye çalışması neticesinde yapay zekâ konusunda proje gerçekleştirerek ürünlerini sunacak. Birbirinden ilginç ve orijinal proje önerilerinin geldiği atölye çalışmamız 2020 Mart'ında sonlanacak. Ürünlerimiz ise müdürlüğümü binasında sergilenecek.

Galata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Ersin Kuzu'nun rehberliğinde ilerleyen atölye çalışmamızda, her öğretmenimiz projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. Atölye çalışmalarının tamamlanmasından sonra öğretmenlerimiz projelerini öğrencileriyle birlikte ürüne dönüştürecek.

Ters Yüz Öğrenme ile Canlanan Dersler Atölyesi ve Hedefler

Dört haftalık bu atölye çalışmasında, öğretmenlerimiz kendi branşlarında dijital ders içeriklerini rahatlıkla üretiyorlar ve öğrencilerinin kullanımına sunuyorlar. Atölye bitiminde ürün sunumları İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde yapılacak ve EBA üzerinden hazırladıkları ürünleri ülkedeki tüm öğretmenlerimizin kullanımına sunacaklar.

2020 yılında Blockchain ve IoT, Veri Analitiği Atölyeleri, Veri Okuryazarlığı Seminer Dizisi, Öğrenciler için Yapay Zekâ Farkındalık Seminer Dizisi, Boeing ve Bilim Kahramanları Derneği ile Uzay ve Havacılık Eğitimi etkinliklerini de planlıyor. Tüm bu kazanımlar çerçevesinde yapılacak Yapay Zekâ Çalıştayı için önemli bir zemin hazırlanıyor. Ardından da Yapay Zekâ Öğretmen Eğitimi Programı ile tüm Türkiye'nin hizmetine sunulacak bir çerçeve programın yazılması hedefleniyor.

27-12-201927-12-201927-12-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.