İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Yahya Kemal’in İstanbul’u

Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Kağıthane Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesinde Yahya Kemal’in İstanbul’unu anlattı. 
Yahya Kemal’in İstanbul’u

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüzün İstanbul’u Okuyorum ve Kütüphanede Hayat Var  Projeleri çerçevesinde, liseli öğrenciler ile yazarları halk kütüphanelerinde buluşturma faaliyetleri devam ediyor. Daha önce Prof. Dr. Sadettin Ökten ve Şair Ömer Erdem’in katıldığı programın son konuğu Prof. Dr. Hüsrev Hatemi idi. 

Şair Hüsrev Hatemi, Kağıthane Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Kütüphanesinde yirminci yüzyılın Türk şairleri arasında ilgi çekici özellikleriyle farklılaşan Yahya Kemal’in İstanbul’unu anlattı.  Konferansa Kağıthane’deki liseli öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz katıldı. 

Hüsrev Hatemi, Yahya Kemal’in İstanbul’unu, İstanbul sevgisini, tutkusunu ve müdafaasını şiirlerden örnek okumalarla aktardı. Hatemi, yitirilen İstanbul ve semtlerinin Yahya Kemal şiirleri ile hafızadaki yerini koruduğunu, İstanbul ruhunu gelecek kuşaklara taşıdığını ifade etti. Aktardığı bilgilerin ortaya çıkardığı gerçek şu ki Hatemi’nin hafızası Türk şiirinin, şairlerinin sicil kaydı gibiydi.

Kendi çocukluk ve gençlik yıllarının İstanbul semtlerinden örnekler veren Hatemi, hatıralarını tazeledi. Programın  sonlarına doğru öğrencilerin şiire, hatıralarına ve İstanbul’a dair sorularını cevaplandırdı. Ayrıca Hatemi öğrencileri kırmayarak kendi şiirlerinden de bir örnek okudu. 

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Levent Özil’in teşekkür konuşmasının ardından hediye takdimi ile program sona erdi. 

Programa Çeliktepe Mehmet Akif Ersoy Halk  Kütüphanesi çalışanları da yoğun ilgi gösterdi.

Hüsrev Hatemi Kimdir?

12 Aralık 1938’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Atatürk Erkek Lisesi (1956) ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (1962) mezun oldu. 1966’da İç Hastalıkları Uzmanı, 1971’de İç Hastalıkları Doçenti, 1972’de Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, 1978’de de İç Hastalıkları Profesörü oldu. 2006’da emekli olduktan sonra bir süre Alman Hastanesi’nde görev yaptı. Hareket, Türk Edebiyatı, Cumhuriyet, Milliyet, Mavera, Tarih ve Toplum, Tercüman, İtibar gibi dergi ve gazetelerde yayımlanmış şiir ve denemeleri dışında tıp, kültür-sanat, tarih konularında da yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Hâlen Türkiye Tıp Akademisi başkanıdır. Başlıca Eserleri şunlardır: Şiirler; Kişver: Son Şiirler İlk Şiirler; Ağustos Melali Toplu Şiirler; Tapu Sicil Muhafızının Anıları: Zerrât-ı Tahattur; Anılar: Ömür Süvarisi; İl Dil Din Üzerine; Aydın Toplum ve Tarih; Yozlaşmadan Uzlaşmak; Dekorlar Kaldı Geride; Eriyen Mumlar; Darülfünûn ve Darüşşifa; Göğe Giden Kervanlar: Mevlana’dan Deyişler, Kuşlar ve Zaman; Edebiyatın Kıyılarında; Kelimeler Kitabı

06-01-201906-01-201906-01-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.