İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

UVC Hava Sterilizasyon Cihazı

Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde  üretilen UVC Hava Sterilizasyon Cihazı, AR-GE merkezlerinde üretim çeşitliliğinin artırıldığının göstergesi.
UVC Hava Sterilizasyon Cihazı

Türkiye'de pozitif vaka tespit edildiği ilk günden itibaren üretim kapasitesi harekete geçirilerek koronavirüsle mücadelede çok önemli bir rol üstlenen meslek liselerinden yeni bir hamle daha geldi. Şimidiye kadar 9 milyon cerrahi maske, 5 milyon litre hipoklorit temizlik maddesi, 120 bin litre el temizleyicisi, 3 bin litre kolonya, 750 bin yüz koruyucu siper ve 1 milyon tek kullanımlık önlük/tulum üreterek ihtiyaç duyulan noktalara ulaştıran meslek liseleri, yeni bir ürünü daha kullanıma sunmaya hazırlanıyor.  İstanbul Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden geldi. Elektrik - Elektronik Teknolojisi alanı öğretmenleri tarafından UVC Hava Sterilizasyon Cihazı üretildi.

Meslek Liselerimizin Üretim Çeşitliliği

Arnavutköy İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde üretilen UVC Hava Sterilizasyon Cihazı ile artık AR-GE merkezlerinde üretim çeşitliliğini artırdıklarının altını çizen Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer "Bu süreçte 81 ilde mesleki eğitimde arkadaşlarımızın, yöneticilerimizin ve öğretmenlerimizin fedakârca çalışmaları her türlü takdirin ötesinde. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı'ya, Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Müdür Yardımcısı Serkan Gür ve Destek Hizmetleri Şubesinden sorumlu Müdür Yardımcısı Zekine Dayıoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Cihazın üretilmesinde büyük emek veren Okul Müdürümüz Talha Bektaş'a, Elektrik - Elektronik Teknolojileri Alan şefi Okan Koçu ile alan öğretmenleri Çağlar Öner, Numan Karaman ve Osman Toplu'ya ve katkı veren tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu süreci başarı ile koordine eden Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz Kemal Varın Numanoğlu ve çalışma arkadaşlarına da teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Hava Sterilizasyon Cihazlarına İlgi Arttı

Ultraviyole-C ışığı, gözle görülebilir ışıktan daha küçük, X ışınından daha büyük dalga boyunda elektromanyetik bir ışınımdır. Literatürde antiseptik UV olarak da kullanılır. UVC 254 nanometre dalga boyunda ışıma yapmaktadır. Bu dalga boyunda virüs ve bakterilerin RNA'larının bozunduğu ve bu sayede kendilerini kopyalama özelliklerini kaybettiği bilimsel olarak kanıtlandı.

Bilim insanları, virüs bulaşmış insanların havaya salmış olduğu partiküllerin bir kısmının uzun bir süre havada askıda kaldıklarını ifade etmektedir. Cihazda bulunan iki fandan bir tanesi havayı cihazın içerisine çekmektedir. Cihaz içerisinden geçen havada bulunan mikroorganizmalar UVC ışığı ile bozunuma uğramakta ve diğer tarafta bulunan fan ile sterilize olmuş hava dışarı atılmaktadır.

UVC ışığı uzun süre bakıldığında göz retinasında hasara sebep olabilmektedir. Bu nedenle cihaz tam kapalı olarak tasarlanmıştır. Ayrıca fan ünitelerinde karbon filtre kullanılmış olup, hem mikro partiküllerin dışarı çıkması hem de UVC ışığın dışarı sızması önlenmiştir.

Cihazın Özellikleri

Geliştirilen cihaz, okul, hastane, banka, kamu kurumları, fabrika gibi toplu halde insanların bulunduğu kapalı ortamlarda kullanılabilmektedir. Cihaz, içerisinde bulunan 2 adet fan, karbon filtre ve UVC ampuller aracılığı ile sürekli hava sirkülasyonu yaparak havayı steril ediyor. Üretilen prototip 2x30 Watt UVC ampul kullanarak saatte 300 metreküp havayı steril hale getirebiliyor. Daha farklı güçlerde ampuller kullanılarak, daha büyük mekânlarda hava sterilizasyonu yapılabilmesi de mümkün.

Üretilen prototip üzerinde AR-GE yapılarak tasarım değişikliği ve hammadde tasarrufu sağlanabilir. Piyasada yerli olarak çok az sayıda üretim yapan firma bulunmaktadır, genellikle ithal cihazlar kullanılmaktadır. Satış fiyatları, üretmiş olduğumuz prototip maliyetinin 4 katından daha fazladır.

Gerekli hammadde tedarik edildiğinde Covid-19 döneminde günde 5, ayda 150 cihaz, normal dönemde (öğrencilerin döner sermaye üretimine katılması ile) günde 20, ayda 600 cihaza kadar üretim yapılabilecek. Talebe bağlı olarak kapasite arttırılabilecek.

22-04-202022-04-2020

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.