Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz tarafından 4 Mayıs 2019 tarihinde 10'uncusu düzenlenen Arapça münazara yarışmalarında Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerimiz Türkiye birincisi oldu.
Katar Foundation bünyesinde 5'incisi gerçekleştirilen Uluslararası Arapça Münazara Yarışması geçen yıl salgın nedeniyle yapılamadı. Bu yıl 3-7 Nisan 2021 tarihlerinde çevirim içi olarak devam eden yarışmada Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencileri M. Eren Köse, E. Maruf Şatır, E. Berat Demir, Y. Bilal Karasakal ve Ö. Faruk Kaya ülkemizi temsil ettiler.
Başarıyı Getiren Süreç
Yarışmaya katılan öğrencilerimizin iyi seviyede Arapça konuşmaları yoğun bir çalışmanın neticesidir. Öğrencilerimiz hazırlık sınıflarında bir eğitim öğretim döneminin 6 aylık kısmını anadili Arapça olan hocalardan ders alarak, pratik yaparak Türkiye'de, kalan iki buçuk aylık kısmını Ürdün'de yoğun bir programla tamamlamaktadırlar.
Salgın sürecinde uzaktan eğitin şeklinde dil eğitimlerini sürdüren öğrencilerimizin Arapçayı öğrenmeleri için başta Ürdün olmak üzere farklı ülkelerdeki okullarla kardeş okul protokolleri imzalandı. Hazırlık sınıfı seviyesinde Ürdün dil eğitimi programına katılan öğrencilerimiz 9. sınıfta da bu eğitimlerine devam edebilmektedir.
Millî Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk, 39 ülkenin katıldığı Uluslararası Arapça Münazaralarında ülkemizi başarıyla temsil ederek kendi kategorisinde 1. olan Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi takımındaki öğrencilerimizle bir araya geldi.
İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzde gerçekleşen buluşmada öğrencilerimizi ve emek veren öğretmenlerimizi kutlayan Bakanımız Selçuk, öğrencilerimizle sohbet etti. Öğrencilerimizin başarılarını dileyen Bakanımız Selçuk günün anısına öğrencilerimizle fotoğraf çektirdi.
Yarışmanın Mahiyeti ve Birinciliğe Uzanan Yol
Yarışmaya, Arap ülkelerinin tamamı ve bunların dışında Avrupa kıtasından İngiltere, İspanya, Fransa, Almanya, İtalya, İsveç, İsviçre ile ABD, Kanada, Rusya ve Uzak Doğu ülkelerinin de aralarında olduğu 39 ülkeden 40 takım katıldı.
Turnuvada düzgün Arapça konuşmanın yanında mantığın, muhakemenin, delil getirmenin, getirilen delili çürütmenin de katkıları büyük. Yarışmada, iklim değişikliğinde önceliğin mücadele yerine adaptasyona verilmesi, gelişmekte olan ülkelerde devlete ait olan şirketlerin özelleştirilmesi, gelişmekte olan ülkelerde yabancı devletlere ve şirketlere toprak sahibi olmalarına izin verilmemesi konuları ele alındı.
Öğrencilerimiz 3 Nisan 2021 tarihinde Endonezya, Kanada, Mauritius, Katar ve Sudanlı öğrencilerin bulunduğu takımlarla karşılaştılar. Öğrencilerimiz 5 Nisan 2021 tarihindeki karşılaşmaların ardından yapılan puanlama neticesinde ana dili Arapça olmayan ülkeler kategorisinde doğrudan yarı finalde ülkemizi temsil etmeye hak kazandılar.
6 Nisan 2021 tarihinde ana dili Arapça olmayan ülkeler kategorisinin yarı final karşılaşmasında öğrencilerimiz Mauritiuslu rakiplerini mağlup ederek finalde Malezya takımı ile karşı karşıya geldiler. 7 Nisan tarihinde açıklanan sonuçlara göre öğrencilerimiz ana dili Arapça olmayan ülkeler kategorisinde Malezya takımını yenerek birinci oldular.
Ayrıca ana dili Arapça olmayan ülkeler kategorisinde en iyi konuşmacı dalında Emir Maruf Şatır birinci, Emir Berat Demir ise üçüncü oldu.