İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye’nin ilk Yerli Zeka Ölçeği (ASİS) Tanıtıldı

Türkiye’nin ilk Yerli Zeka Ölçeği (ASİS) Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz’ın sunumu ile eğitim dünyasına tanıtıldı.
Türkiye’nin ilk Yerli Zeka Ölçeği (ASİS) Tanıtıldı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen Türkiye’nin ilk  Yerli Zeka Ölçeği (ASİS) Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Naci Gündoğan, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Anadolu Üniversitesi Üstün Zekalıların Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Sak ve İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımlarıyla tanıtıldı.

 Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi´nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye´nin ilk yerli zeka ölçeği değerlendirme sistemini bakanlık olarak, gelecek dönem 4-12 yaş arasındaki çocuklara uygulayacaklarını kaydetti.

Bakan Yılmaz “Her birisi değerli evlatlarımız arasından özel bir eğitime ihtiyacı olanları tespit edeceklerini, önümüzdeki yıldan itibaren onlara hak ettiği, hakkı olan, bizim de sorumluluğumuz olan eğitimi vermeye başlayacağız” dedi.

 En büyük değer olan insanın işlendiği zaman en iyi neticenin alınabileceğini dile getiren Yılmaz, "Düşünün ki elmas madeniniz var, ama işlemiyorsunuz. Herhalde ülkeye fazla bir katkısı olmaz. Altın madeniniz var ama işlemiyorsanız ülkeye fazla bir katkısı olmaz. Ne zaman altın ve elmasın ülkeye katkısı olur? Tespit edildiği, işlendiği ve halkın hizmetine sunulduğu zaman." diye konuştu.

Özel yetenekli çocukların her birinin birer mücevher olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Onları tanımamız, tanımlamamız, her birinin ihtiyacına göre özel sistemler oluşturmamız ve ülkemize katkıda bulunur hale getirmemiz lazım. Bugün tanıtılan program, inşallah önümüzdeki dönemde özel yetenekli çocukların eğitimi doğrultusunda bir başlangıç olacaktır. Birçok zeka ölçer uluslararası sistem var. İşte o sistemlerin yanında ilk defa bizim hazırladığımız programı kullanacağız. Üretilen ölçme değerlendirme sistemini inşallah önümüzdeki dönemde Milli Eğitim Bakanlığı olarak 4-12 yaş arasındaki çocuklarımıza uygulayacağız. Dünyada genel kabul gören yüzde 1-2 altın, elmas, cevher var deniliyor. Bizim evlatlarımızın hepsi altın, cevher ama kimisi 24, kimisi 22 ayar, kimisi 18 ayar. Her birisi değerli evlatlarımız arasından özel bir eğitime ihtiyacı olanları tespit edip, önümüzdeki yıldan itibaren onlara hak ettiği, hakkı olan, bizim de sorumluluğumuz olan eğitimi vermeye başlayacağız."

Konuşmasının ardından Bakan Yılmaz’a çiçek takdim edildi.

Yerli Üretim ASİS Zeka Ölçeği

Daha önce özel yeteneklerin tespit edilmesinde kullanılan yabancı ülke kaynaklı zeka ölçekleri yerine gerçekliliği ve güvenirliliği uluslararası kanıtlanmış ülkemize ait bir ölçek (ASİS) geliştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Anadolu Üniversitesi arasında 24.12.2015 tarihinde protokol imzalanmıştır.

Anadolu Üniversitesinin kurduğu araştırma ekibi tarafından ölçeğin alt yapısı oluşturularak uygulayıcı eğitimin ilk kısmı tamamlandı. Protokol ile bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında öğrenim gören 4-12 yaş aralığındaki özel yetenekli ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin bakanlığa bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerinde tanılanmasında kullanılmak üzere bir zeka ölçeğinin geliştirilmesi ve 2016-2017 eğitim öğretim yılında kullanılmaya başlanması hedeflendi. Ölçeğin geliştirilmesi tamamlandıktan sonra 3 yıl boyunca sadece bakanlık tarafından ve sınırsız olarak kullanılacak olması gelecek yıllarda özel yetenekli ve özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yerli bir ölçek ile tanılanması sağlanacak.

Türkiye´nin ilk yerli zeka ölçeği ASİS Zeka Ölçeği, genel zekayı ve bunu oluşturan ana bileşenleri objektif ölçen bir bireysel zeka ölçeği. Prof. Dr. Uğur Sak ve ekibi tarafından Anadolu Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığının iş birliğinde geliştirilen testin 7 alt test, 276 madde, 4-12 yaş aralığı, bin 202 çocuk ile pilot uygulaması yapıldı. ASİS, bin 500´ün üzerinde çocuk ile geçerlilik ve güvenirlik çalışması toplumda 14 araştırmacı, 5 içerik uzmanı, 64 testör, 26 bölge, 190 okul, 6 bin 500´den fazla çocuk ve 2 yıl süren çalışma ile tamamlandı.

 

09-12-201609-12-201609-12-201609-12-201609-12-201609-12-201609-12-201609-12-2016

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.