İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İLE BOSNA HERSEK ARASINDA EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ İSTANBUL'DA YAPILDI

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı Federasyon Bakanı Jasna Durakovic, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanı Zeljka Stojicic ve Kanton Bakanları ile birlikte Bakan Yardımcılarımız Sn. Celile Ökten, Sn. Ömer Faruk Yelkenci, Bosna Hersek Eğitim Müşavirimiz Sn. Faruk Berat Akçeşme ve Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman'nın katılımıyla Türkiye ile Bosna Hersek arasında eğitim alanında köprüler kurmak ve iş birliğini artırmak amacıyla İstanbul ziyareti gerçekleştirildi.
TÜRKİYE İLE BOSNA HERSEK ARASINDA EĞİTİMDE İŞ BİRLİĞİ GÖRÜŞMELERİ İSTANBUL'DA YAPILDI

"Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yapılacak iş birliklerini çok önemsiyoruz."

Programda konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Celile Ökten, Bosna Hersek'le olan tarihi ve kültürel bağlarımıza değindi. Ökten, "Bizler için Evlad-ı Fatihan olan Bosna Hersek'le her alandaki iş birliklerini geliştirerek devam ettirmek istiyoruz. Sahip olduğu stratejik konum vesilesiyle bu bölgelerdeki istikrarın bütünlüğü, hayati önem arz etmektedir. Balkanlar, çok önem verdiğimiz bölgelerdendir" şeklinde konuştu.

Eğitim alanında yapılan iş birliklerine dikkat çeken Ökten, "Her alanda olduğu gibi eğitim alanında da yapılacak iş birliklerini çok önemsiyoruz. Eğitim Bakanlığı düzeyinde iki ülke arasında imzalanan iş birliği protokollerinin, iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendirdiğini görmekteyiz. 'Tercihim Türkçe Projesi' bu anlamda İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz, Yunus Emre Enstitümüz ve ilgili diğer birimlerimiz vesilesiyle öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz arasındaki iletişimi ve kültürel paylaşımı artırmayı amaçlamaktadır" ifadelerinde bulundu.

"Eğitimde çocuklarla ve gençlerle kurulan ilişkiler, geleceğe birer yatırımdır."

Toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Ömer Faruk Yelkenci ise şunları aktardı:

"Millî Eğitim Bakanlığı ve Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Kültür Bakanlığı arasında imzalanan protokoller vesilesiyle çok etkili çalışmalara imza atıldı. Biz Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu protokollerden olan Tercihim Türkçe Projesi ve Kardeş Okul Projesini bu anlamda çok önemsiyoruz. Bu projeler kapsamında Bosna Hersek'te Türkçe'nin ikinci yabancı dil olarak seçilme sayısı on bine yaklaşırken, yüz sekseni bulan kardeş okullarımızla beraber çok önemli ilişkilerde bulunuldu."

Eğitimde çocuklarla ve gençlerle kurulan ilişkilerin aslında geleceğe birer yatırım olduğunu belirten Yelkenci, "Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, Bosna Hersek Federasyonu'nu bir bütün olarak görüyoruz. Oradaki hem Bosnalı kardeşlerimizi hem Sırp dostlarımızı hem de Hırvat dostlarımızı önemsiyoruz. Çünkü Balkanlar'da uzun bir tarihe dayanan bu beraberliğin çok önemli olduğunu biliyoruz. Balkanlar'da oluşan barış ve esenliğin tüm Avrupa ve dünyaya hâkim olacağını biliyoruz." dedi.

Yelkenci, konuşmasının devamında şunları aktardı:

"Bosna Hersek'teki dostlarımız, kardeşlerimiz ihtiyaç duyduklarında Türkiye onlar için çok önemli bir yerdir. Bu noktada Bosna Hersek'teki her meslek grubundan gençlerimizin gelecek planlamalarını Türkiye'yi de düşünerek yapabilmeleri için Türkçeyi bilmelerinin önemli bir anahtar olacağını düşünüyorum. Bizler yaptığımız bu projelerin aynı zamanda ciddi bir kültür aktarımına da vesile olduğunu düşünüyoruz. Kardeş Okul Projesi kapsamında ülkemize gelen çocukların bu anlamda birbirlerini daha yakından tanıdıklarını ve dolayısıyla çok ciddi bağlar kurduklarını görmekteyiz."

"Eğitim faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyoruz"

İki ülke arasında yürütülen ortak projelerinin önemine değinen Bosna Hersek Eğitim Müşavirimiz Faruk Berat Akçeşme, "Şu anda Türkiye'den gelerek Bosna Hersek'te okuyan dokuz yüz seksen altı yükseköğretim öğrencimiz mevcut. Aynı zamanda Sırp Cumhuriyeti'nde okuyan öğrencilerimiz de var. Ayrıca iki öğrencimiz doktora ve yüksek lisans eğitimlerini sürdürmekte. Bosna Hersek'te Türk sermayesi ile kurulmuş bir üniversitemiz de mevcut. Türk Maarif Vakfımız ise iki farklı kampüste eğitim faaliyetleri sürdürmekte. Toplam Kardeş Okul sayımız yüz seksen ikiyi buldu. Bunların yaklaşık yüz kırkı İstanbul'da bulunun okullar. Son on yılda yüzün üzerinde eğitim alt yapı projesi, on binin üzerinde öğrenci hareketi ile eğitim faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı Federasyon Bakanı Jasna Durakovic, eğitim faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve her iki ülkenin eğitim sistemlerine yapılan yatırımların önemini vurgulayarak, Türkiye ile olan iş birliklerinin tüm bölgede sürdüğünü belirtti. Bosna Hersek kariyeri boyunca eğitim sistemine katkı sağlayan tüm birey ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

Durakovic, konuşmasına şöyle devam etti: "Bakanlıklar, üniversite öğrencilerinin eğitimdeki potansiyellerini en iyi şekilde kullanmaları için yeni bölümler ve projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bilim alanında Türkiye'nin öncülük ettiği yeni konuları ele alarak, eğitim ve araştırma projeleri tasarlanıyor. Ayrıca, iki ülke arasındaki öğrenci ve akademik personel değişim programlarına büyük önem veriliyor."

Durakovic, Türkiye'deki eğitim olanaklarına dair rakamları paylaştı. Şu an itibariyle Türkiye'de 2.350 Bosna Hersekli öğrencinin eğitim aldığı, bunun yanı sıra 1.000'den fazla Bosna Hersekli mezunun Türk üniversitelerinden derece ile ayrıldığı bilgisini verdi. Öte yandan, yaklaşık 900 Türk öğrencinin de Bosna Hersek'teki üniversitelerde eğitim gördüğü belirtti. Türkiye'nin Bosna Hersekli öğrencilere en fazla burs veren ülkeler arasında olduğu vurguladı.

Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanı Zeljka Stojicic ise eğitimde yenilikçi adımların müjdesini verdi. Bakan Stojicic, bölgedeki 183 ilköğretim okulu ve 96 lisenin eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü ve temel amaçlarının eğitim öğretim sürecini iyileştirmek olduğunu vurguladı.

Yenilik ve dijitalleşme eğitimin önemli iki sac ayağı olarak belirtilirken, her okulun bu yönde ciddi projeler yürüttüğü ve dijital eğitim platformlarının kullanımı konusunda önemli adımların atıldığı açıklandı. Eğitim Bakanlığı, akran zorbalığı gibi sosyal sorunlara karşı da ciddi tedbirler almakta ve öğrenci güvenliğini sağlamak için yönlendirici politikalar izlemekte olduğunu ifade etti.

Bakanlar, Bosna Hersekli ve Türkiye'den gelen öğrenciler için daha geniş kapsamlı programlar hazırlama niyetlerini de dile getirdi. İki ülke arasındaki eğitim ve bilim köprülerinin güçlenmesi ve gelecek nesiller için sağlam temeller oluşturulması hedefleniyor.

Program sunumlar ve hediye takdimlerinin ardından sona erdi.

27-04-202427-04-202427-04-2024

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.