TÜRKİYE DOKUMA ATLASI SERGİSİ, İSTANBUL'DA ZİYARETE AÇILDI
299
17:33
20.04.2022

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, İstanbul Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen ve Anadolu'nun geleneksel dokumalarını modern tasarımlarla 'Türk Markası' olarak dünyaya tanıtmak amacını taşıyan 'Türkiye Dokuma Atlası' sergisinin açılışına katıldı.

Olgunlaşma enstitülerinin yenilenme çalışmaları kapsamında hazırlanan "Türkiye Dokuma Atlası" projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul Sabancı Beylerbeyi Olgunlaşma Enstitüsü ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin (İTHİB) destekleriyle yürütülüyor. Projeye, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ticaret Bakanlığı da katkı veriyor.

 "Türkiye Dokuma Atlası" projesi, Anadolu'nun geleneksel dokumalarının aslına uygun modern tasarımlarla "Türk Markası" olarak dünyaya tanıtmak amacını taşıyor.  'Dokuma Kültürü Rotaları' ve 'Yaşayan Müzeler' oluşturularak kültür turizminin canlandırılması da projenin ileriye dönük hedefleri arasında yer alıyor.

Üsküdar çatması, Edirne kırmızısı, Hatay ipeği, Denizli buldan bezi, Antep kutnu, Ankara sofu, şal şepik, ehram ve beledi gibi yöresel dokumaların ilk kez bir araya getirildiği proje kapsamında hazırlanan "Dokuma Atlası Sergisi", 2021 yılı Haziran ayında Emine Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde açıldı. Beştepe Sergi Salonu'nda ziyaretçilerle buluşan ürünler, büyük ilgiyle karşılandı.

Anadolu'da yedi bin yıllık dokuma yolculuğuna yeni kilometreler eklemeyi amaçlayan projenin ilk sahne gösterimi ise ocak ayında "Geçmişten Geleceğe" temasıyla gerçekleştirildi. Emine Erdoğan Hanımefendi'nin ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen gösterimde geleneksel dokumalar, günün farklı zamanlarında kullanıma ilişkin tasarlanmış kıyafetler ve ev tekstil örnekleri, 99 ülkeden büyükelçiler ve eşleri ile maslahatgüzarlar ve büyükelçilik temsilcilerinin beğenisine sunuldu.

 Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer'in de katıldığı gösterimde sahnede Arzu Kaprol, Dilek Hanif, Aslı Filinta, Ece Ege, Gül Ağış, Nedret Taciroğlu, Simay Bülbül, Tuvana Büyükçınar gibi ünlü tasarımcılar ile Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünden tasarımcıların Türkiye coğrafyasındaki yüzyıllık dokumalardan tasarladığı kıyafetler yer aldı.

Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olan Türkiye'nin, bugün elde ettiği başarının köklerini oluşturan binlerce yıllık geleneksel dokumalarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 'Türkiye Dokuma Atlası Projesi' kapsamında hazırlanan Dokuma Atlası Sergisi, Ankara Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonundan sonra 19 Nisan'da İstanbul Tophane-i Amire de ziyarete açılıyor.

 Projenin ilk girişimi olan Türkiye Dokuma Atlası Sergisi'nde Anadolu'nun binlerce yıllık dokuma kültürünü tanımak için eskiden yeniye doğru, bölgesel rotalar izlenerek tarihi 58 tür 148 çeşit Türk el dokuması arasında zamana yolculuk yapılacak. Sergide ayrıca, genç tasarımcıların, geleneksel kumaşlardan aldığı ilhamla günümüz ve gelecek için yepyeni tasarımlar oluşturduğu bir zaman tüneli de olacak. Prof. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Aydın Uğurlu ve Prof. Dr. Mehmet Akalın'ın danışmanlığında ve Ayşe Dizman'ın koordinatörlüğünde hazırlanan Türkiye Dokuma Atlası Sergisi'nin küratörlüğünü ise Güneş Güner gerçekleştirdi.

Türkiye Dokuma Atlası Projesi, Türk dokumacılığının kıymetli bir zanaat olarak yaşatılmasını sağlamanın yanı sıra, teknolojik değişim ve gelişmelerden faydalanarak dünya kumaş sektöründe fark yaratmayı ve prestijli bir ticari faaliyete dönüşmesini sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca proje ile sürdürülebilir ve doğa dostu tekstil ürünlerinin geliştirilmesi ve çevreci yaklaşıma destek olunması da hedefleniyor. Proje ile birlikte yöresel dokumaların endüstriye kazandırılması ve kadın istihdamı, yerel kalkınma ve kültürel diplomasiye katkı sağlanması da planlanıyor.

Projenin hayata geçirilmesi ile birlikte devam eden akademik araştırmalar sonucunda 'Osmanlı Saray Kumaşları' ve 'Anadolu Yöresel Kumaşları' başlıklarında Türkiye'nin kumaş haritasını oluşturan 425 adet yöresel kumaş tespit edilerek özellikleri veri tabanına işlendi.

Proje kapsamında geleneksel dokumaların, estetik ve işlevsel değerlerini artıracak tasarımlarla katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve dünyaya tanıtılması ana hedefler arasında yer alıyor. 'Türk Dokuması' olarak belirlenen geleneksel dokumaların öncülüğünde, yerel ve küresel sergiler, atölyeler ve iş birlikleri tasarlanması ve oluşturması da hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 20.04.2022