İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Türk Müziğine Adanmış Asude Bir Ömür

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı bestekâr Erol Sayan için düzenlenen “Türk Müziğine Adanmış Asude Bir Ömür” programına katıldı.
Türk Müziğine Adanmış Asude Bir Ömür

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Türk müziğinin yaşayan en önemli bestekârlarından üstad Erol Sayan için, “Türk Müziğine Adanmış Asude Bir Ömür” başlıklı özel bir program düzenledi.  Programa İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Sayın Rıdvan Duran ve Amir Ateş, Ahmet Özhan, Yahya Geylan, Canan Sezgin Geylan gibi musiki camiasından çok sayıda isim katıldı.

Cümle Şarkılar…

Program, Gazeteci Murat Bardakçı’nın, Sayan’ın musiki dünyamızdaki yeri ve değeriyle ilgili yapacağı konuşmayla başladı. Türkiye´de gerçek musikiye dikkat çeken Bardakçı’nın  Erol Sayan’a ve nefis eserlerine odaklanan vukufiyetli konuşmasının ardından Türk sazlarından oluşan topluluk Erol Sayan’ın eserlerinden oluşan repertuvarla sahne aldı. Repertuvarda yer alan Şed-arabân Saz Semaisi’ni ise keman virtüözü Cihat Aşkın yorumladı.

Programın ikinci bölümünde; ses sanatçıları Sadiye Erimli, Yaprak Sayar, Gizem Coşkun, Atakan Akdaş, İbrahim Suat Erbay ve Faruk Korzay sahne aldı.  Sanatçılara İhsan Özer şefliğindeki Cemal Reşit Rey Oda Orkestrası eşlik etti. İkinci bölümde seslendirilen eserlerin düzenlemeleri, yeni dönem Türk bestecilerimizden Oğuzhan Balcı tarafından yapıldı.

Ardından Türk sazlarından oluşan topluluk, Sayan’ın bir zamanlar dillerden düşmeyen ve artık neredeyse klasik gibi olmuş şarkılarını o eserlerin lâyık oldukları şekilde, mükemmel biçimde seslendirdi. Konserin repertuvarında yer alan eserlerden bazıları şu şekilde: “Yoksun Diye Bahçemde”, “Unutamazsın”, “Kimseler Duymadan”, “Cümle Şarkılar Yarım”, “Yâre Bir Baksın Ne Mümkün” Ve “Bir Kâsedir Alev Dolu Gönlüm Yana Yana”.

Kalpten Gelen Sesler Çocuk Korosu

Müzik Akademisi öğretmenleri de katıldı.  Böylelikle yaşayan büyük bir üstadın hayatı, Türk musikisindeki yeri ve eserleri hakkında bilgi edinme imkânı buldular. Akademi öğretmen ve öğrencilerinden kurulan “Kalpten Gelen Sesler Çocuk Korosu” Erol Sayan’ın rast makamındaki “Bahar Şarkısı” ve buselik makamındaki “Papatyalar” adlı eserlerini dinleyenlerle buluşturdu.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı,  2018 Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri’nde müzik dalında ödül kazanan Erol Sayan’ın Müzik Akademisinde dersler verdiğini belirtti. Erol Sayan’ın sadece eserleri ile değil, aynı zamanda Türk müziği üzerine yaptığı çalışmalarla da tanındığının altını çizen Yazıcı, “Üstad Erol Sayan hakkında çalışma yapanların da altını çizdiği üzere Türk Müziği’nin şu anda hayatta bulunan ve bu musikinin en önemli bestekârıdır. Üstadın müzik hafızamızda haklı bir yer edinen ve artık neredeyse klasik hâline şarkılarını o eserlerin layık oldukları şekilde yeni nesillerimiz tarafından da bilinmesi ve icra edilmesi çok önemli.” dedi.

Erol Sayan Kimdir?

1936 yılında Kastamonu’nun Araç kazasında dünyaya gözlerini açan Erol Sayan, henüz dört yaşındayken akordeon yedi yaşındayken ağız mızıkası çalmayı öğrendi...  İlkokulu bitirinceye kadar ağız mızıkası ile okul marşları çalan Erol Sayan’ın hayatı evlerine radyo alınınca bir anda değişti. Annesinin kendisine hediye ettiği teneke kavalla; radyodan dinlediği klasik ve senfonik türdeki şarkıları çalmaya başlayan Erol Sayan on üç yaşına geldiğinde bini aşkın şarkı sözünün bulunduğu bir deftere sahipti.

Zaman Bir Su Gibi Aktı

1955 yılında Ankara Musiki Sevenler Cemiyeti’ne üye olan Erol Sayan, cemiyete ilk girdiği gün sultaniyegâh fasılda kaval ile ara taksimleri yaptı ve 1956 yılında ailesinden pek çok kişinin karşı çıkmasına rağmen 125 liraya ilk tamburunu satın aldı...

İlk bestesini bu 125 liralık tamburu eşliğinde yapan Erol Sayan; Endüstri Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1961 yılında Ankara Radyosu’nun açtığı sınavı kazanarak repertuar şefliğine atandı. 1964 yılına kadar Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu öğrencilerine teorik musiki dersleri verdi ve temel bilgiler yanında koro çalışmalarını da devam ettirdi.

Müzik Tarihimize Damga Vurdu

Türkiye’nin ikinci üniversite korosunu ODTÜ’de 1967 yılında kurdu. Bu yıllarda, Milli musikimizin ses sistemi, makamların oluşmasında kullanılan elemanlarla, makam ve formların anlatımı, vuruşlarda disiplin ve perde adlarının kolay anlaşılır hale getirilmesi ve usul şifresi çalışmalarına ağırlık verdi.

Pek çok insanın anılarında yer etmiş 156’sı TRT repertuvarında olmak üzere, değişik form ve makamlarda 310 civarında eserin sahibi olan Erol Sayan, yakın müzik tarihine damga vuran pek çok soliste de hocalık yaptı.

1985 yılında TRT’nin düzenlediği beste yarışmasında "Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin" adlı eseri ile birincilik kazanan büyük bestekâr İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda repertuar, bu göreve paralel olarak da ODTÜ’de Türk musikisi dersleri verdi. ODTÜ Senatosu, “ODTÜ Türk Müziği Korosu’nun kurucusu, Erol Sayan’a 2003 yılında üstün hizmet ödülü verdi.

Erol Sayan, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri’nde müzik alanında ödüle layık görüldü.

20-01-201920-01-201920-01-201920-01-201920-01-201920-01-201920-01-201920-01-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.