İSTANBUL İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tüm Türkiye’ye Model Olacak

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz SAHA ile birlikte Mesleki ve Teknik Eğitimin Sanayi ile Bütünleşmesi konulu çalıştay düzenledi.
Tüm Türkiye’ye Model Olacak

İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğümüz ile SAHA İstanbul (Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği) iş birliğinde bugün 10.00-17.00 saatleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde “Mesleki ve Teknik Eğitimin Sanayi ile Bütünleşmesinde Yeni Yaklaşımlar Çalıştayı” yapıldı.

İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Levent Yazıcı’nın oturumlarına katıldığı çalıştaya, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Serkan Gür, yöneticiler, üye firmaların temsilcileri, görevliler ve eğitimciler katıldı.

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar çalıştayda yaptığı konuşmada “SAHA İstanbul’un kuruluş amacı savunma sanayiindeki millî teknoloji hamlesine ortak olmak, destek olmak. Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olarak durumdan vazife çıkardık.” dedi.

Pek Çok Başarı Hikâyesi Var

SAHA İstanbul’un 11’i üniversite olmak üzere 342 üyesi ile binlerce çalışanı istihdam ettiğine dikkat çeken Bayraktar şöyle devam etti: “2002 yılında savunma sanayiinde %80 yurtdışına bağımlıydık. Bu alanda millî sistemler üretme iradesi konuldu ve projeler Türk firmalarına verilmeye başlandı. Savunma sanayii teknolojik anlamda en çok derinleştiğimiz sektör. Millîlik kriteri ön planda bu sektörde bir cıvatanın dahi satışı izinlere tabi... 15 sene önce İHA’lar konusunda yurtdışına bağımlıydık. Bugün 75 İHA ve SİHA TSK’da, emniyette çeşitli güvenlik birimlerinde kullanılıyor. Bugün dünyada SİHA üretebilen sayılı ülkelerden biriyiz. SAHA İstanbul üyeleri içinde böyle pek çok başarı hikâyesi var.”

Nuri Demirağ’ın geçmişte yaptığı uçakları ihraç etmek isteyince “Yakarız da sattırmayız” denilerek önünün kesildiği günlerden bugün havacılıkta belli konularda ileri seviyede olan Ukrayna’ya İHA ihraç edilir hâle geldiğine dikkat çeken Bayraktar “Savunma sanayiindeki başarı hikâyelerinin diğer sektörlerde yayılması için insan kaynağı çok önemli. Dolayısıyla da mesleki ve teknik eğitim de önemli.” ifadelerini kullandı.

Yarışmalara Takım Hâlinde Katılmanın Önemi

Türkiye Teknoloji Takımı olarak geçen yıl gerçekleştirdikleri TEKNOFEST’in 550 bin katılımcıyla dünyanın en büyük ikinci havacılık etkinliği olduğunu belirten Bayraktar “Önemli olan projenin doğru kurgulanması, organize edilmesi. Sonrasında toplumumuzda bu tür faaliyetlere tahminlerinizin ötesinde ilgi ve merak söz konusu… Mesleki ve teknik eğitimde de tüm Türkiye’de model olacak bir çalışma başlatacağız.” dedi.

Bayraktar, gençlere de önemli tavsiyelerde bulundu: “Mesleki ve teknik eğitim alan gençlere en önemli tavsiyemiz, ilgilendikleri alanlarda iş yapan şirketlerde, AR-GE Merkezlerinde, TEKNOPARK’larda ve savunma sanayinde ileri ve yüksek teknolojiyle iş yapan firmalarda staj, yarı zamanlı çalışma yapsınlar. Bu firmalarda üretilen projelere entegre olmaları ve projelere katkı sunmaları gençlerimizin gelecekleri açısından önemli katkı sunacaktır. Ayrıca TEKNOFEST gibi ulusal veya uluslararası yarışmalara takımlar oluşturarak katılsınlar. Gelişimleri açısından ufuk açıcı olacaktır.”

Güçlü Mesleki Eğitim, Güçlü Türkiye

İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız Serkan Gür  “Millî eğitim millî üretim” sloganı ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın önemli projeleri hayata geçirdiğini söyleyerek konuşmasına başladı. Sanayicilerin eğitimcilerin ve öğrencilerin bir araya geldiği çalıştayı Bakanlık olarak çok önemsediklerini belirten Gür, “Bu bizim için bir hayaldi.” dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Mesleki ve Teknik Eğitim hedefleri hakkında bilgi veren Gür, “Millî eğitim, millî üretim sloganı ile Millî Eğitim Bakanlığımız önemli projeleri hayata geçirdi. Özellikle savunma ve havacılık konusunda yetenekli, bu alanda gelişmeye destek verecek, bilimi takip eden, millî teknoloji hamlesinin beyni olabilecek gençler yetiştirmek istiyoruz. SAHA İstanbul ile yapılan iş birliğinin bu alanda önemli bir başlangıç olduğunu ifade etmek istiyorum. Güçlü mesleki eğitim, güçlü Türkiye demek. Mesleki eğitim güçlenirse, Türkiye güçlenir.” şeklinde konuştu.

Tespitler, Öneriler ve Mevcut İyi Örnekler

250 kişinin katıldığı çalıştayda, ülkemizdeki savunma, havacılık ve uzay projeleri için ana sistem, alt sistem, bileşen üretimi için teknoloji ve hizmetler geliştiren kurumların ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek için yapılması gerekenler ele alındı. Bu çerçevede mesleki ve teknik eğitimin toplumsal algısının yükseltilmesi, öğrenci niteliklerinin arttırılması, öğretmen yeterlikleri ve öğretmenlerin mesleki çalışmalarının desteklenmesi, teknolojik altyapı ve donanım eksikliklerin giderilmesi ile alanında istihdamın yükseltilmesi için tespitler, ihtiyaçlar, öneriler ve mevcut iyi örnekler üzerinde duruldu.

Sanayicilerin, eğitimcilerin ve öğrencilerin katıldığı çalıştay sonrasında sunulan öneriler dikkate alınarak hazırlanan sonuç raporu Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak. Eğitim uygulamalara ilişkin öneriler İstanbul’daki seçilmiş pilot okullarda başlatılacak. Daha sonrasında da yaygınlaştırılacak..

18-01-201918-01-201918-01-201918-01-201918-01-201918-01-201918-01-201918-01-2019

Binbirdirek M.İmran Öktem C.No1 Eski Adliye Binası Sultanahmet/Fatih/İSTANBUL - (0212) 384 34 00

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.